PŘEČETLI JSME:

České elity vůči xenofobii mlčí

11. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman hovořil velmi shovívavě o xenofobní iniciativě Islám v České republice nechceme vysokoškolského učitele Martina Konvičky. Shoduje se prý s ním v tom, že také islám v České republice nechce.

Kam jsme to ale dospěli? Jde přece o uskupení extremistů a demagogů, jejichž příznivci hlásají na svých mítincích otevřeně nenávistná, až likvidační hesla. Prezident by to spíše měl odsoudit.

Pro srovnání: Zhruba ve stejné době, kdy Zeman má údajně na některé věci stejný názor, jako radikál Konvička, britský premiér David Cameron vystupuje se smířlivým poselstvím na začátku ramadánu a říká: „Připomínáme si, co je drahé muslimům a co je drahé Británii: komunita, rodina, milosrdenství.“

Co tedy s tím, že máme hlavu státu, jež veřejnost neuklidňuje, ale přitápí pod kotlem davových vášní? Tím spíš by snad měli být slyšet vládní činitelé, církevní kruhy, akademici včetně dalších osobností, které by vášně tlumili a vysvětlovali věci klidně, rozumně a v souvislostech. Naše elity ale až na výjimky mlčí. A jejich mlčení je možná ještě větší tragédií než promluvy prezidenta.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
8239

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2015