Rusko "je pro USA největší bezpečnostní hrozbou", tvrdí příští velící generál

10. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Rusko představuje největší hrozbu národní bezpečnosti Spojených států a jeho chování není "nic menšího, než alarmující", prohlásil generál námořní pěchoty Joseph Dunford před zákonodárci. Ti posuzují jeho nominaci na post předsedy Sboru náčelníků štábů, ve které by měl nahradit generála Martina Dempseyho.

Dunford také připojil svůj hlas k těm, kdo podporují dodávky zbraní Ukrajině, aby jí pomohli ubránit se před "separatisty" podporovanými Ruskem. To prezident Obama dosud odmítá.

Vztahy mezi Moskvou a Západem se zhoršily na nejnižší úroveň od konce studené války kvůli ruské intervenci na Ukrajině, která zničila předpoklady ohledně bezpečnosti východního křídla NATO.

"Pokud byste si přáli, abych hovořil o státě, který může představovat existenciální hrozbu Spojeným státům, ukázalbych na Rusko. A pokud se podíváte na jeho chování, nic menšího, než alarmující," prohlásil Dunford.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest reagoval prohlášením, že administrativa je si vědoma ruských destabilizujících aktivit, ale Dunfordova poznámka odrážela "jeho vlastní pohled a nutně neodráží... konsensuální analýzu prezidentova národně bezpečnostního týmu,"

Podle Dunforda je Rusko v čele seznamu hrozeb, který také zahrnuje Čínu, Severní Koreu a džihádisty "islámského státu".

Bez zbraní schopných čelit tankové a dělostřelecké palbě ukrajinští vojáci nedokážou odrazit "ruskou agresi", řekl generál.

"Z vojenské perspektivy je rozumné poskytnout Ukrajincům tuto pomoc," dodal.

Ministr obrany Ashton Carter je také příznivcem dodávek obranných zbraní Ukrajině, prohlásil však, že primárním nástrojem nátlaku na Moskvu mají zůstat ekonomické sankce.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2015