Bankéři a levice požadují prominutí dluhu

Společně proti Merkelové

10. 7. 2015

čas čtení 6 minut

 Nejen Barack Obama naléhá na Merkelovou, aby našla rychlé řešení řecké krize. V poslední době také atakuje německou kancléřku americká levice a bankéři z Wall Streetu. Vyžadují, aby bylo Řecko oddluženo, napsala Eva C. Schweitzerová.

Řekové jsou v Americe velmi úspěšní. Z Řecka pocházející Američané jsou na druhém místě, co týče příjmů a majetku, daleko před WASPs, před bílými anglosaskými protestanty. Jamie Dimon, generální ředitel a zároveň předseda správní rady banky JP Morgan Chase, největší americké banky, je původem z Řecka. Dokonce i supermarketový král John Catsimatidis, nebo Peter Peterson, ministr hospodářství pod Ronaldem Reaganem a zakladatel Blackstone Group L.P., která je největší investiční společnosti v USA.

Poznámka z Wikipedie: WASP je severoamerický sociologický pojem pocházející z akronymu slovního spojení White Anglo-Saxon Protestant (bílý anglosaský protestant).

Ovšem ale méně se daří Řekům v Řecku. To dělá Americe starosti. Německu je téměř denně připomínáno, aby řešilo řecký problém, a to prominutím dluhu. Přitom se vytvořila podivuhodná koalice z Wall Streetu pocházejících finančních expertů a levice. Právě včera zveřejnilo pět mezinárodních expertů - včetně profesora ekonomie Jeffrey Sachse, francouzského autora Thomase Pikettyho a Heinera Flassbecka, bývalého SPD státního sekretáře na ministerstvu financí - v levicovém časopise The Nation otevřený dopis Angele Merkelové. V tomto materiálu požadují od „Trojky“ v Bruselu, aby ukončila úspornou politiku vůči Řecku. Ta ničí řeckou ekonomiku a tím i projekt Evropa. Řecké dluhy je nezbytné odstranit, aby se země dostala na nohy. Podobně to vidí i Paul Krugman, levicově liberální ekonomický fejetonista z The New York Times: Co se děje s Řeckem, je krajně nezodpovědné. Evropa nechala řeckého pacienta "vykrvácet". Také demokraticky socialistický prezidentský kandidát Bernie Sanders souhlasí s „chórem“: Německo musí prominout Řecku dluhy, a to ihned.

Staré dluhy ze světové války budou „vyprázdněny“

To je překvapující, protože když Brazílie nebo Argentina pod tlakem USA provedla něco podobného, tak nebyla americká levice zdaleka tak hlasitá. Dokonce i staré dluhy ze světové války byly znovu otevřeny. Německu byla odpuštěno - píše New York Times - v roce 1953 polovina dluhů ze světové války. A Piketty navíc ještě uvádí, že Německo nezaplatilo vůbec nic. Spíše bizarní pojetí dějin. Německo pak si nepůjčil na zaplacení nákladů na olympiádu vůbec nic. Dluh – 442 miliard dolarů přepočteno na současný stav - bylo uloženo Německu v roce 1919 ve Versailles na nátlak Francie po první světové válce. V zájmu prosazení požadavku, byla provedena „hladová“ blokáda britským námořnictvem, které padlo za oběť více než půl milionu Němců, převážně dětí.. Výmarská republika se snaží zbavit dluhu umělou hyperinflací. Tehdy neexistovalo žádné zproštění dluhu; naopak Wall Street předkládal stále nové restrukturalizační plány; Dawes plán až po Young plán. To, spolu se světovou hospodářskou krizí v roce 1929 významně přispělo k nástupu nacistů, kteří tehdy, když se dostali k moci, jednoduše přestali dluhy platit.

Po druhé světové válce byla Německo skutečně odpuštěna polovina dluhu. To bylo provedeno proto, aby se západní Německo stalo hospodářským předmostí v Evropě, které by Sovětům tvořilo paroli. Také dnes se Bílý dům se obává, že by se Putin mohl usadit v přístavu v Aténách. Nicméně, by to bylo u amerického lidu - a to zejména na základě republikánské většiny v senátu - extrémně nepopulární, kdyby Spojené státy poskytovaly úvěry nebo by za ně ručily. A tak prezident Barack Obama nemá jinou možnost, než vykonávat tlak na Angelu Merkelovou.

Vina bankéřů z Wall Street na řecké katastrofě

Spojeným státům nejde jen o zájmy NATO, ale také o Wall Street. Zatímco USA levice brání v Řecku evropský sociální stát - a argumentuje v souladu s německou levici, která věří, že finanční prostředky na záchranu bank v EU by se jako zázrakem použily ve prospěch těch, kteří přežili holocaust -, troubí američtí finanční bloggeři také pro oddlužení. Přitom není Wall Street za tuto katastrofu v žádném případě bez viny: investiční banka Goldman Sachs si vymyslela - údajně za provizi 300 milionů dolarů - konstrukci, která by měla obcházet maastrichtská kritéria: přes takzvaný "křížový měnový swap". Přitom byl řecký dluh v dolarech a jenech přepočten na eura, v daleké budoucnosti měl být převeden zpět (jen na papíře). Trik: Přitom byl nasazen mnohem vyšší (budoucí) kurz Eura, než by to bylo reálně možné, takže současný dluh vypadal mnohem menší. Přes tento krásně plánovaný rozpočet mohlo Řecko vstoupit do Eura a půjčit si peníze v Evropě a u MMF.

To na druhé straně opět umožnil US investiční fond investovat do řeckých akcií nebo dluhopisů, mezi jiným do Knight Head Capital Managementu, Alden Global Capital Managementu nebo do Third Point společnosti. Nicméně, nyní jsou v průšvihu. Jeden z největších investorů v Řecku je John Paulson z Paulson & Co, který se okolo roku 2001 stal přes "Credit Default Swaps" stal v USA miliardářem. Jeho špatné realitní hypotéky, znamenaly pro desetitisíce Američanů pád do chudoby. Paulsen si koupil 130 milionů podíly na Piraeus Bank kde je pevně „v sedle“.

Dan Loeb, manažer Thrid Point důvěřuje Merkelové: Německo se postará o to, aby Řecko zůstalo v EU, řekl ve stanici CNBC. Podobně optimistický je americký nejbohatší Řek, Jamie Dimon. Pokud dojde ke krachu, tak nejprve bude tu "strach a panika," řekl v Chicagu před investory, ale po počátečním hněvu, který vyšle signál do dalších zemí, aby vážně řešily své finanční problémy. Opatrný je Blackstone: Přestože je EU připravena, říká manažer Stephen Schwarzman; ale zda by sám chtěl pokračovat v Řecku investicích, o tom nechtěl nic říct.

(Z němčiny přeložil Milan Lelek)

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10768

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2015