Bagdád čelí zradě v armádě, vzbouřence vede bývalý Husajnův vicepremiér

13. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Bagdád propadl panice. Ulice jsou prázdné. Ozbrojenci jsou 20 kilometrů od hlavního města. Dochází k vyzbrojování lidových oddílů, které jsou rozmisťovány po městě, aby chránily obyvatele před islamisty z organizace ISIL. Kromě diplomatické "Zelené zóny" není nikde vidět armádu ani jiné bezpečnostní jednotky, jejichž loajalita je pochybná poté, co došlo k potvrzení zpráv o zradě vysoce postavených důstojníků.

Podle dostupných zpráv asi 40 důstojníků bývalé armády Saddáma Husajna, kterou Američané rozpustili, spolupracuje s islamisty. Zrada se má údajně týkat mj. generála Abbúda Kanbara, generálporučíka Aliho Gajdana a generála Mahdího al-Ghazávího. Islamisty vede bývalý Husajnův vicepremiér Izzat Ibrahím al-Dúrí.

Jediným řešením je organizovat "lidovou armádu" a verbování do ní již začalo. Otázkou ovšem je, kam se podělo 41 milionů dolarů, které USA v posledních třech letech vynaložily na údajné posílení iráckých ozbrojených sil? Vojenská posádka v Mosulu čítající na 52 000 mužů se nepostavila na vážný odpor 1 500 islamistů. Kdekoliv se islamisté objeví, irácká armáda opouští pozice.

V takovýchto situacích neexistuje prostor pro politiku, protože poslední slovo má ozbrojená akce. Důležitý bude postoj Kurdů, kteří zatím se zdráháním souhlasí, že se budou podílet na osvobození Mosulu výměnou za záruky ohledně exportu ropy z Kurdistánu.

Není jasné, jaký úspěch bude mít verbování dobrovolníků, zda islamisty podporuje Saúdská Arábie, ani jak se zachová Turecko po zajetí generálního konzula v Mosulu, když zatím požádalo o svolání mimořádného jednání NATO. Jaké dopady budou mít úspěchy islamistů na situaci v sousední Sýrii? A vrátila se do Iráku s konečnou platností sektářská válka?

Situace zatím nabízí více otázek, než odpovědí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10416

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014