Příběhy z okupace: Izraelci, kteří přestali mlčet

11. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Skupina nazvaná Breaking the Silence (Ukončit mlčení) deset let shromažďovala svědectví uzraelských vojáků, kteří sloužili na palestinských územích. Poté byla svědectví deset hodin předčítána publiku v Tel Avivu.

Mladý voják přestal naslouchat muži předčítajícímu na jevišti na telavivském náměstí Habima, před vysokou fasádou kulturního paláce Charles Bronfman Auditorium. Předčítajícím byl Josi Sarid, bývalý ministr školství a životního prostředí. Jeho text je svědectvím vojáka Izraelských obranných sil, jednoho z 350 vojáků, politiků, novinářů a aktivistů, kteří minulý pátek na výročí izraelské okupace palestinských území v roce 1967, recitovali očitá svědectví 950 vojáků shromážděná organizací Breaking the Silence.

Jde o vysoce kritická svědectví, orální historii hodnotící svět konfliktu a okupace. Příběhy mohou být specifické pro Izrael a jeho okupaci palestinských území, ale mají širší význam, protože poskytují mimořádně cenný zdroj popisující nejen povahu izraelské okupace, ale obecněji to, jak se okupační vojáci chovají. Popisují, jak případy špatného zacházení vyrůstají z nudy, z rozkazů ambiciózních vojáků usilujících o postrčení svých kariér, nebo z institucionálních požadavků samotné okupace, která znecitlivuje a dehumanizuje, když vytváří distanci vůči "druhému".

Svědectví hovoří o ponižujícím zacházení s Palestinci na kontrolních stanovištích, střelbu a náhodné útoky. Izraelská armáda po léta tvrdila, že tyto příběhy představují výjimku, ne pravidlo, a popisují chování několika málo špatných vojáků.

"destihodinovým předčítáním jsme chtěli dokázat, že věci popisované ve svědectvích, jež jsme shromáždili, nejsou výjimkou, ale spíše standardem", říká Jehuda Šaul, jeden ze zakladatelů skupiny a bývalý voják. Poté rozhovor přerušil, aby přivítal velvyslance Evropské unie a vojačku, která sloužila u jeho jednotky a léta ji neviděl.

Objevil se muž držící rukou psanou ceduli, která odsuzuje Breaking the Silence jako "zrádce". Novinář se Šaula zeptal, zda tento muž je "příznivcem armády". "Já jsem příznivcem armády", odpovídá Šaul okamžitě. "Nejsem pacifista, ačkoliv někteří naši členové se stali pacifisty. Nejsem proti armádě, jsem proti okupaci."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12791

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014