Úředníci Michaely Marksové-Tominové se chovají nelidsky

15. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Čtenáři Britských listů poslali Janu Posoldovi finanční pomoc ve výši 60 000 Kč. Jeden nejmenovaný čtenář mu nabídl, že mu okamžitě zaplatí dluh u firmy CETELEM ve výši 56 411 Kč, s tím, že Jan Posolda mu ho bude bezúročně splácet minimální částkou 1000 Kč měsíčně od doby, kdy si to Jan Posolda určí, nejpozději od prosince 2014. Musím vyjádřit obrovský dík čtenářům Britských listů. Pohrdání si naopak zaslouží Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, viz níže. Je zjevné, že krutým a nekompetentním způsobem se zřejmě ministerstvo nezachovalo jen vůči Janu Posoldovi, ten má štěstí, že i po mozkové mrtvici dokáže komunikovat a bránit se. Viz níže (JČ):

Vážený pane Čulíku.

Ani nevím, jak Vám mám poděkovat po všech těch zkušenostech, které mám. V sobotu 14.6.2014 jsem obdržel doporučený dopis od MPSV, podepsaná Mgr.Lýdie Sovadinová, kterým mě bylo sděleno, že moje žádost o přiznání příspěvku na péči byla zamítnuta, ve smyslu zák.č.108/2006Sb §8 odst.2 ve znění pozdějších předpisů, odvolání není přípustné, píše Jan Posolda. Dle OSSZ nejde o osobu starší 18 let, která se podle výše zmíněného zákona považuje za závislou na pomoci jiné fyzické osoby! A to přesto, že v posudkovém zhodnocení se uvádí, že dle popisu obvodního lékaře i sociálního šetření se postižený pohybuje obtížně, s pomocí jedné francouzské berle a druhé osoby, na krátké vzdálenosti, schody sám nezvládne.

DISKUSE V BRITÁNII:

Je správné zavírat lidi do vězení za sprosté výroky na internetu?

15. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Minulý týden byl uvězněn Jake Newsome za to, že na internetu zveřejnil urážlivé výroky. Jeho případ je jedním z celé řady případů, které vedly k vězeňským trestům. Mnozí vyjadřují obavy, že to omezuje svobodu projevu.

Tento případ je hnusný, fakta nejsou atraktivní a v příběhu není žádný hrdina, míní list Guardian. 30. dubna letošního roku, dva dny poté, co v městě Leeds ubodal žák ve škole učitelku Ann Maguireovou, napsal jednadvacetiletý Jake Newsome na svou facebookovou stránku: "Osobně jsem rád, že tu učitelku ubodali. Je mi líto toho žáka. Měl se na ní taky vychcat."

Apel o finanční příspěvek na provoz Britských listů

4. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, po roce jsme opět nuceni připomenout se vám s apelem, že bohužel vydávání Britských listů není zadarmo. Prosíme vás, máte-li možnost, abyste na výdaje na jejich provoz přispěli přiměřenou částkou. V současnosti vybereme na finančních příspěvcích jen cca 60 procent výdajů provozu našeho serveru a dlouhodoběji to není udržitelné. Na provoz BL v současnosti přispívá méně než 200 osob, deník má měsíčně přibližně 300 000 čtenářů. Uznáte, že je na tom něco špatně.

Prosíme, pokud můžete, přispěte finanční částkou na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2; prostřednictvím mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Deník může fungovat pouze potud, pokud ho budou podporovat čtenáři.

Předem díky

Jan Čulík

šéfredaktor

Aktivisté z organizace Uncut demonstrují proti Vodafonu, že neplatí daně

14. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Aktivisté z britské organizace UK Uncut v sobotu uspořádali celou řadu demonstrací u obchodů firmy Vodafone. Údajně vyřadili čtyři z nich mimo provoz.

Demonstranti varovali, že plánují v nadcházejících týden další akce. Ty mají vyvrcholit před valnou hromadou firmy Vodafone, která se bude konat koncem července.

Organizace UK Uncut se zaměřila na 10 obchodů firmy Vodafone v Británii, včetně jejího nejdůležitějšího obchodu na Oxford Street v Londýně, avšak protestovali i u obchodů firmy Vodafone v Bristolu, v Manchesteru a v Glasgow

Demonstranti protestovali proti skutečnosti, že se Vodafone vyhýbá placení daní. Firma v prosinci 2013 přiznala, že v Británii "neplatí v podstatě žádné podnikatelské daně".

Platí Vodafone nějaké daně v České republice?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tony Blair: Západ musí zasáhnout v Iráku

15. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Bývalý britský premiér Tony Blair v neděli v televizi naléhal na západní vlády, aby uznaly, že musejí hrát na Blízkém východě aktivní roli. Západ podle něho musí uvažovat o vojenských zásazích, aniž by však vyslal pozemní vojska. Západ by podle Blaira měl použít leteckého bombardování a útoků bezpilotními letadly jako v Libyi. Blair poukázal na to, že v Sýrii bylo usmrceno už tolik lidí jako v celém Iráku od roku 2003. Zdůraznil, že by býval podpořil vojenskou akci v Sýrii už před určitou dobou a argumentoval, že Západ musí dospět k dohodě s prezidentem Assadem.

Tony Blair důrazně odmítl kritiku, že americko-britská invaze do Iráku z roku 2003 způsobila nynější krizi v této zemi.Obvinil z ní současnou Malikiho vládu a válku v Sýrii.

Ve vášnivém eseji, zveřejněném na jeho serveru nazvaném Faith Foundation, Blair argumentuje, že je "bizarní" dovozovat, že americko-britská invaze do Iráku z r. 2003 umožnila vznik a vzrůst vlivu džihádistických sunnitských organizací, jako je ISIS, která v minulém týdnu ovládla města na severy a na západě Iráku. "My jsme tohle nezpůsobili," tvrdí Blair a dodává, že proti extremistům bude nutno použít síly. "Tam, kde bojují extremisté, je nutno se proti nim postavit tvrdě, silou."

Taky máte blbou televizi? Duka předběhl Štěcha v disciplině státní protokol

15. 6. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

Kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku ....

(z písňového textu S+Š)

V sobotu 14. 6. ve 23:00 hod. bylo lze zaznamenat, že ČR (alespoň podle ČT 24) má zřejmě nové pořadí nejvyšších představitelů země, neb pražský arcibiskup a kardinál byl ve zprávě o pietním aktu v Lidicích uveden před předsedou Senátu Parlamentu České republiky, ač stáli bok po boku. Tažme se tedy, zda pořadí prezident ČR, předseda Senátu Parlamentu, předseda Poslanecké sněmovny, předseda vlády ... už neplatí.

Bylo snad i představené nové pořadí součástí "církevních restitucí?" I toto musí mít ředitelství ČT zapotřebí?

Požadujme vysvětlení, ne jen nějaké okecávačky, že mše byla hned po ránu a pieta následovala až poté.

P. S.: Všimli jste si, že D. Duka je v ČT pomalu častěji než J. Bohdalová? Prve jmenovaný zatím nemá pořad o vaření a druhá dosud nežehná zbraním a dobytku.

Podnět Policii ČR ve věci automobilu v ježnickém lese

15. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

navazuji opět na spolupráci s Policií ČR a dávám podnět (fotografie jsou v příloze) k prošetření jízdy automobilu dne 7.6.2014 v ježnickém lese na zelené značce u tzv. "Hubertky" - čas kolem 15:00.

Řidič automobilu porušil zřejmě tyto zákony České republiky:

Dosud nejkrvavější den v ukrajinském konfliktu:

Vzbouřenci sestřelili vojenské letadlo

14. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Dopravní letadlo IL-76 bylo zničeno u luhanského letiště. Bylo usmrceno 40 parašutistů a 9 členů posádky.

Proruští vzbouřenci sestřelili vojenské dopravní letadlo v Luhansku a ohrozili tak úsilí Kyjeva o ukončení krize a o ovládnutí východu Ukrajiny.

Zdálo se, že ukrajinská vláda tento týden konečně zaznamenává pokrok poté, co nový prezident Petro Porošenko ve čtvrtek jednal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a kyjevské jednotky v pátek ovládly přístav Mariupol.

Vzbouřeenci sestřelili dopravní letadlo IL-76 v Luhansku. Usmrtili 40 parašutistů a devět členů posádky. Letadlo vybuchlo ve vzduchu.

Jak definitivně pohřbít Armádu České republiky

15. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Rozpad iráckých bezpečnostních sil tváří v tvář několika tisícovkám islamistických povstalců je po ukrajinské kauze v krátké době již druhým podobným případem. Podle všeho se cosi velmi podobného brzy odehraje i v Afghánistánu, kde náklady na vydržování ozbrojených sil výrazně převyšují státní příjmy. Jak se taková věc jako náhlý kolaps armády vlastně přihodí?

Rychlé změny v mezinárodních vztazích vyžadují strategickou úvahu, nikoliv ideologickou zaťatost

14. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv zpráva o amerických náletech podporujících íránskou intervenci proti iráckým islamistům se nejspíš ukáže být spekulací, jiný scénář je velmi pravděpodobný: Kombinace americké vojenské pomoci Iráku v podobě dodávek vojenského materiálu a zpravodajské i logistické podpory plus intervence sousedního Íránu, který již vyslal do Bagdádu generála Revolučních gard Kásima Sulejmáního a nejméně dva prapory vojáků. Každopádně určitá úroveň spolupráce obou donedávna znepřátelených zemí již fakticky existuje, jakkoliv se to z ideologizující perspektivy zdá být předem vyloučeno.

Duch nové doby

13. 6. 2014 / Milan Kohout

čas čtení 17 minut

Podle New York Times je Noam Chomsky jedním z nejdůležitějších intelektuálů tohoto světa. Když mu bylo dvacet devět, vydal vědeckou knihu, nazvanou Syntaktické struktury, která zrevolucionalizovala studium jazyků. Předložil v ní myšlenku, že lidé sdílejí univerzální jazyk a gramatiku. "Byla to bomba stejného kalibru jako Einsteinova teorie relativity," vzpomíná jeho kolega Steven Pinker, profesor na Massachusetts Institute of Technology v Bostonu. To bylo v roce 1957.

Od té doby vydal Chomsky dalších sedmnáct vědeckých knih, zabývajících se lingvistikou, filosofií a intelektuální historií.

Mezi politickými aktivisty celého světa je však znám spíš jako autor knih a článků kritizujících prolhanost a zkorumpovanost vlád a korporativního světa.

Noam Chomsky se narodil v roce 1928 ve Philadelphii a je profesorem na katedře lingvistiky a filosofie university MIT v Bostonu.

Zajímavé aspekty nepoctivosti

13. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Ve čtvrtek 12. 6. vyšel v Právu velký článek Jiřího Vavroně o tom, že Češi patří podle nějakého aktuálního průzkumu k těm méně poctivým evropským národům, protože se jich například stále více domlouvá s řemeslníky na oboustranně výhodné hotovostní platbě bez faktury, a vůbec si nelámou hlavu nad tím, že o daně oberou stát.

Začít u sebe, aneb Práce s emocemi trvá celý život

13. 6. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 4 minuty

"Tu věděl Nemo ve svém srdci s neomylnou jistotou, že dobro je nejsilnější mocí na světě. Že je nositelem a udržovatelem všeho a že nic nepůsobí tak ničivě jako zištnost."
Vykoupení pastora Nema, Anker Larsen, dánský spisovatel

Zdá se až neuvěřitelné, jak lehce mohou plameny nenávisti opět vzplanout. Kdo by před rokem řekl, že lidé na Ukrajině budou po sobě střílet a nenávidět se do morku kostí? Že se bude používat letectva a dělostřelectva na obytné čtvrtě, že se lidé budou (sebe?)upalovat v domech? Že na náměstí budou ostřelováni a zabíjeni lidé, nikdo neví vlastně kým? Když vedle sebe žili, potkávali se na ulicích, v obchodech.

Co jsem se naučil na kauze Chomsky

13. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Některé české kritiky postoje Noama Chomského ke kauze polpotovské Kambodže se odvolávají na libertariánskou stránku Jim.com, jejíž provozovatel se pod své texty jaksi zapomíná podepsat, takže zřejmá je pouze politická afiliace. A tak se na jeho zničující kritiku Chomského vztahuje v plné míře to, co o anonymních kriticích psal už Arthur Schopenhauer. Mírně řečeno, takové počiny jsou bez výjimky velmi nedůvěryhodné.

Je tu oprávněný hold velkému jazykovědci Chomskému, anebo jde jen o mediální bublinu kolem "levicového" komentátora politiky?

13. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Kdekdo cítil v těchto dnech povinnost napsat něco o Noamu Chomském (s výslovností "čomski"). Vypadalo to zároveň na nesmírně prestižní a zcela jedinečnou příležitost "být při tom", když bude v ČR tento světoznámý vědec na různých místech republiky přednášet. Také se ovšem vyskytly na adresu profesora Chomského texty, že by po jejich přečtení pes od slovutného profesora kůrku nevzal (včetně jednoho zvláště kousavého textu v "Neviditelném psovi", i když nešlo o ojedinělý kritický výpad proti jeho proneseným závěrům na účet světové politiky). Kupodivu se nic závažného okamžitě nepsalo o Chomského významu pro jazykovědu. Ne že tuhle mezeru teď lze adekvátně vyplnit.

Pravdy užitečných idiotů

13. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Je to šílený paradox. Žijeme v zemi, kde se skutečně inspirujícím osobnostem nadává do "duševních nacistů" a "vředů", ale těm, kteří mají na svědomí smrt statisíců, jako je Madeleine Albrightová, se u nás s nízkou úslužností vyjadřuje nabubřelý obdiv. To je v nominálně demokratické společnosti minimálně na pováženou.

Bagdád čelí zradě v armádě, vzbouřence vede bývalý Husajnův vicepremiér

13. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Bagdád propadl panice. Ulice jsou prázdné. Ozbrojenci jsou 20 kilometrů od hlavního města. Dochází k vyzbrojování lidových oddílů, které jsou rozmisťovány po městě, aby chránily obyvatele před islamisty z organizace ISIL. Kromě diplomatické "Zelené zóny" není nikde vidět armádu ani jiné bezpečnostní jednotky, jejichž loajalita je pochybná poté, co došlo k potvrzení zpráv o zradě vysoce postavených důstojníků.

Obama: V Iráku jsou "všechny možnosti otevřeny"

13. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident prohlásil, že jeho vláda zkoumá "všechny možnosti", včetně vojenské akce, aby pomohla Iráku bojovat s islámskými militanty. Bílý dům však současně trvá na tom, že nemá v úmyslu vyslat pozemní jednotky.

Rwanda a Demokratická republika Kongo hromadí jednotky na hranicích

13. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Demokratická republika Kongo a Rwanda vyslaly včera další jednotky na společnou hranici, poté co již druhý den na čas propukla palba. Představitelé obou zemí se navzájem obviňují z vyvolání konfliktu, při němž ve středu rwandské jednotky překročily hranici a došlo k těžkým bojům.

POLSKO:

O loupeživé katolické církvi

12. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut

Navzdory všeobecnému mínění není Polsko homogenně katolickou zemí. A kromě toho, dokonce i polští katolíci jsou hluboce nejednotni ohledně mnoha otázek týkající se jejich církve. Téma, které vyvolává zvlášť zuřivé diskuse, je nenažranost církevních činitelů.

Mnoho Poláků se dívá na Čechy spatra a jedná s nimi většinou jen jako s dodavateli dobrého piva a zábavy, avšak zároveň obdivuje Českou republiku jako zemi, v níž je, na rozdíl od Polska, mnoho věcí "normálních". Proto, když se hovoří o předávání majetku od státu církvi, Poláci se zmiňují o České republice jako o příkladu, jak "by to správně mělo být", protože Česká republika katolické církvi nevrátila její majetek, o nějž přišla během komunistické éry. Argument procírkevní strany obyčejně zní, že v České republice platí platy kněží stát, a proto je to celé víceméně vyrovnáno. Proto jsem byl velmi překvapen, když jsem se nyní dověděl, že se Česká republika rozhodla vrátit církvím v restituci její majetek. Takže než to, milí Češi, provedete, pokuste se poučit z chyb druhých a podívejte se, jak si katolická církev "vyžádala, co ji patří" u vašich sousedů.

Blb po česku. Noam Chomsky v českém rybníčku

12. 6. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 16 minut

Jiní se už na stránkách Britských listů a jinde návštěvě Noama Chomského v České republice věnovali do detailů a trpělivě vyvraceli ty největší bludy kolem něj, jeho názorů v minulosti i reflektovali to, jak se k němu česká společnost či některé její segmenty postavily. Přesto jsem neodolala záplavě kritických (tj. nesouhlasných) textů, které se v této souvislosti objevily v českých médiích posledních dnů, a podívala na jejich strukturu a to, o čem vlastně mohou vypovídat ve vztahu k českým médiím, potažmo ke stavu veřejné debaty v ČR. Nebudu v tomto textu hodnotit či obhajovat názory Noama Chomského, ale zaměřím se jen na formy jeho kritiky ve vybraných textech českých autorů. Pod slovem formy kritiky mám na mysli prostředky a způsoby, jakými byl Chomsky v českém prostředí kritizován, jaká byla strategie argumentace těchto textů, včetně jazyka této argumentace a způsobů tematizování. To znamená, že cílem textu není kritizovat přímo názory samotné ani vnucovat někomu jednu jedinou pravdu či hodnocení N. Chomského. Na to nesouhlasit s ním má každý právo.

O proradnosti ideologů

12. 6. 2014

čas čtení 11 minut

"Takřka před sedmdesáti lety se z trosek 2. světové války zrodil nový světový řád vystavěný na moci Spojených států a kolem ní." Jenže dnes, naříká Robert Kagan, "tento světový řád vykazuje znaky rozpadu a dokonce snad kolapsu". Kamkoliv se podívá, vidí Kagan důkazy toho, že "něco se mění a možná rychleji, než si dokážeme představit," píše se v New Republic (Supervelmoci neodcházejí do důchodu). Ovšem, "známky rozpadu světového řádu jsou všude kolem nás", cituje Kagana v katolickém časopise Commonweal (veřejný zájem) vojenský historik Andrew J. Bacevich.

Ukrajina odhalila fundamentální slabiny v organizační struktuře a fungování EU

12. 6. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

Evropská integrace byla kdysi motivována mimo jiné i zajištěním a udržením míru v Evropě. Z Evropy vzešly v minulém století dva nejkrvavější a nejrozsáhlejší konflikty všech dob, což byl jeden z klíčových faktorů evropské poválečné spolupráce. Po dlouhou dobu se zdálo, že EU (předtím Evropské hospodářské společenství) tuto roli plní na jedničku. Pak však přišel pád železné opony a konflikty na Balkáně, kde se Unie postupně dostávala do vleku geopolitických zájmů silných států, především USA a Německa. Vrcholem této krize byl souhlas s osamostatněním Kosova iniciovaný tlakem administrativy Bílého domu. Tím se definitivně podryla evropská poválečná stabilita budovaná na respektování hranic stanovených v rámci jaltského konsensu.

...a plýtvejte časem, energií a zdroji na to, čeho nemůžete dosáhnout

12. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Anthony Cordesman z Centra pro strategická a mezinárodní studia patřil ke čtyřem Američanům, kteří se ve dnech 23.-24. května zúčastnili Moskevské konference o mezinárodní bezpečnosti (MCIS) pořádané ministerstvem obrany. Šokován tím, co viděl, vypracoval dvaapadesátistránkovou zprávu o prezentacích ruských a běloruských představitelů, kterou si můžete stáhnout. Ačkoliv Cordesman nesouhlasí s tím, co bylo na konferenci předloženo, varuje, že novou optiku Moskvy nelze ignorovat bez velkého rizika komplikací. A co platí pro USA, platí v tomto konkrétním případě i pro ČR. Pokud je ruské vedení přesvědčeno, že proti němu EU spolu s USA vedou válku, představa premiéra Sobotky o návratu k poklidné spolupráci s Ruskem patří do říše cenzurovaných obrozeneckých pohádek.

Ukrajina hlásí přítomnost ruských tanků na východě země

12. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Prohlášení ministra vnitra Avakova, řada svědectví a tři neověřená amatérská videa ZDE, ZDE a ZDE upozorňují na údajnou přítomnost ruských tanků v pohraniční obci Snižne. Jeden z tanků měly ukrajinské jednotky v následných bojích poškodit. Průjezd jiné kolony se třemi tanky byl natočen ve městě Makiivka ve střední části Donbasu ZDE.

Chomsky toho pro československé disidenty udělal mnohem více než jeho čeští opovrhovatelé

10. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Jak již bylo na BL napsáno, Noam Chomsky se v otevřeném dopise postavil za českého matematika Karla Čulíka, kterého spolu s jeho manželkou perzekvoval československý normalizační režim. Americký akademik tehdy apeloval na veřejnost, aby vyjádřila solidaritu s těmito perzekvovanými a aby protestovala na československé ambasádě či aby se přímo obrátila na prezidenta Husáka. Nejde však o ojedinělý případ, kdy se českým intelektuálním biedermeierem opovrhovaný Chomsky postavil za práva východoevropských disidentů.

Psychiatr Höschl se asi zbláznil

11. 6. 2014 / Jaroslav Vávra

čas čtení 3 minuty

Náhodou jsem poslouchal na Dvojce ve středu 11. června dopoledne pana prof. Höschla, psychiatra, který se v první části pořadu "Jak to vidí ... " věnoval svému oboru. Pak jej redaktorka (nevím, jestli to bylo domluvené) navedla na Noama Chomského, a nestačil jsem se divit. Pořad je dostupný z archivu Českého rozhlasu ZDE

Jen vybírám některá polemická tvrzení - troufám si tvrdit až manipulace/propaganda, kterým se shodou okolností Chomský jako vědec věnoval/věnuje. Takže některá tvrzení prof. Höschla (uvádím minuty z archivu českého rozhlasu):

Příběhy z okupace: Izraelci, kteří přestali mlčet

11. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Skupina nazvaná Breaking the Silence (Ukončit mlčení) deset let shromažďovala svědectví uzraelských vojáků, kteří sloužili na palestinských územích. Poté byla svědectví deset hodin předčítána publiku v Tel Avivu.

Mladý voják přestal naslouchat muži předčítajícímu na jevišti na telavivském náměstí Habima, před vysokou fasádou kulturního paláce Charles Bronfman Auditorium. Předčítajícím byl Josi Sarid, bývalý ministr školství a životního prostředí. Jeho text je svědectvím vojáka Izraelských obranných sil, jednoho z 350 vojáků, politiků, novinářů a aktivistů, kteří minulý pátek na výročí izraelské okupace palestinských území v roce 1967, recitovali očitá svědectví 950 vojáků shromážděná organizací Breaking the Silence.

Je to vůbec možné? A aby to takto pokračovalo?

11. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Došlo k tomu -- pro naše vnímání času -- těsně před svatodušními svátky. Až v Indii. Ta je pro nás běžně daleko. Jak místně, tak kulturně. Došlo k znásilnění dvou dívek. Jedna měla 14 let a ta druhá jenom pouhých 12. Byly tu sestřenice. Nejenže k tomuto zcela obludnému činu došlo. Potom je pachatelé ještě navíc pověsili; oběsili je na stromě...

Deset ran asociálně nedemokratických

11. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Za tragédii sociální demokracie je možno považovat pozbytí smyslu její existence. Po více než sto letech svého bytí totiž nepředstavuje stranu hledající systémovou změnu, ale stala se etablovaným systémovým pilířem. Pilířem, který jde na ruku neoliberální politice a zájmům nadnárodních korporací.

Jakými ranami je stíhána, aby se navrátila ke své podstatě?

Jako bylo deset ran egyptských, našli bychom i deset kauz, na nichž sociální demokracie demonstruje svoji současnou marnost nad marnost:

Zločinně zachráněni?

11. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut

Největšíma válečnejma štváčema jsou vždycky tydle vobránci. Kdyby se nechali podříznout rovnou, k žádnejm válkám by na světě nedocházelo.
Josef Švejk o svém studiu Carla von Clausewitze
Merde. Voilà, les Belges!
Poručík Gausseres, 20. května 1978, Kolwezi, Zaire

11. května 1978 překročila skupina Kubánci v Angole vycvičených ozbrojenců náležejících ke skupině Národní fronta pro osvobození Konga (FNLC) hranice ze Zambie a provedla v pořadí druhou invazi do Katangy, jižní provincie Zairu (dříve Kongo, později Demokratická republika Kongo). 13. května větší část sil FNLC, 2 000 - 4 000 vojáků, útočí na strategicky důležité hornické město Kolwezi. 14. brigáda Severokorejci vycvičené zairské divize Kaymanyola pověřená obranou města se rychle rozpadá. FNLC verbuje do svých milicí mezi místními a také některé přeběhlíky z řad rozprášených zairských jednotek. Především tito noví "bojovníci za svobodu", i když nikoliv jen oni, se o den později pustí do drancování, vraždění místních obyvatel a také rukojmích z řad evropského personálu zajišťujícího provoz kobaltových a měděných dolů.

Agresoři, nebo krotcí barbaři?

11. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Navzdory velké publicitě věnované některým násilným excesům není dnešní mládež ani zdaleka tak agresivní a bojovná, jak by se mohlo zdát.

Podle části sociologů představuje každá nová generace invazi mladých barbarů, které musí společnost co nejrychleji zcivilizovat, aby se jim nenechala rozvrátit v základech.

Zpráva z letošního sudetoněmeckého dne

11. 6. 2014 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Jelikož jsem do této chvíle nezaznamenal na internetu žádnou zprávu o víkendovém Sudetoněmeckém Dni v Augšpurku, pokusím se informovat alespoň čtenáře Britských listů a ty, kteří, tak jako já, za pomoci sítě -- webu tuto zprávu hledají.

Předem podotýkám, že účelem této zprávy je pouze informovat. Případné kritiky, a oni se najdou, odkazuju na Česko -- německou deklaraci z roku 1997.

Pár poznámek

11. 6. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 8 minut

V kanadské televizi pravidelně ukazují, jak si vedou někteří stáří lidé a dnes jsme se dozvěděli, že nějaký darebák okradl na ulici stočtyřletou paní a kromě ní v jiných dnech další dvě penzistky. Vlastně ani nevím, je-li v angličtině výraz pro "přestárlé občany" jako pro "přezrálé ovoce". JENŽE: V Kanadě se naoko chovají ke starým lidem pěkně a potom se stane, že si osmdesátiletý farmář zlomí při práci s traktorem nohu, v nemocnici mu ji operují a sotva se probudí z narkózy, dávají mu test kognitivních znalostí, na jehož základě mu odeberou řidičský průkaz.

Stanovisko SPaS k finanční ústavě -- co stojí za obratem ČSSD o 180 stupňů?

11. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Po roce ČSSD otočila a naprosto změnila svůj původní postoj k finanční ústavě. Připomeňme, že ČSSD tvrdila, že "podle finanční ústavy se vládnout nedá", či případně, že finanční ústava "nemůže zlikvidovat schodky státního rozpočtu."

Rok se s rokem sešel, ČSSD je vládnoucí strana s premiérem v čele a vše je náhle jinak.

Dá se odvodit, že návrh finanční ústavy -- předložený nikoliv náhodou pravicí bývalé koalice vedené de facto M. Kalouskem -- v mysli představitelů ČSSD navazuje na Fiskální kompakt, který je silně neoliberálním materiálem. Vyplývá z toho i to neštěstí, že ČSSD je schopna odsouhlasit cokoliv, co z EU vzejde, jelikož je "proevropská". Tímto způsobem nejenže popírá vlastní sociální kořeny, ale sama se staví do nesmírně nebezpečné, sebedestruktivní pozice.

Na arménsko-ázerbajdžánské hranici vypukly boje

11. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na vesnici Lakadag v Džulfiském rajónu Nachičevanské autonomní republiky útočí arménské ozbrojené síly, informují ázerbájdžánská média.

"V danou chvíli probíhají boje, obyvatelé vesnice Lakadag jsou nuceni opustit své domy", informoval dopisovatele informační agentury REGNUM jeden z místních obyvatelů Ajnur Serkerov. Podle svědka ázerbájdžánské ozbrojené síly utrpěly ztráty na životech.

Tisková služba ministerstva obrany Ázerbajdžánu nebere telefony.

Nejbližším arménským spojencem je Rusko, které má na území této bývalé sovětské republiky strategickou vojenskou základnu v Gjumri. Ázerbájdžán udržuje nejbližší vojenské vazby s Tureckem, které mu dodává zbraně.

Zdroj v ruštině: ZDE

Jaktože ČSSD nebojuje proti exekutorské mafii a korupci?

11. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

K situaci na ministerstvu spravedlnosti jsme od nich [ČSSD] neslyšeli ani o víkendu, kdy se situace vyhrotila, žádný názor, ač korupce hýbe preferencemi. Nezájem o korupci [v ČSSD]je devastující. Lidé volí raději miliardáře, kterému uvěřili, že nemá zapotřebí krást, napsal Karel Hvížďala ZDE
Jak je to možné? (JČ)

Dánsko zítra schválí zákon, který zemi zbaví riskantní a drahé závislosti na plynu a ropě

11. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Hnutí Duha

Zítra má dánský parlament schválit přelomový zákon, který začne zemi zbavovat závislosti na drahých dovozech plynu a ropy. Nová legislativa do třetího (a posledního) čtení vstupuje s podporou napříč politickými stranami.

Sobotkova vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podobný zákon slíbila již v koaliční smlouvě a potvrdila to ve svém programovém prohlášení. Podporují jej i opoziční TOP-09 a Starostové i KSČM. Návrh však vláda dosud nepředložila ani nezařadila do legislativního plánu.

Kultura za 300 - proč Amazon a Lego ano a filmové pobídky ne?

11. 6. 2014 / Kateřina Kalistová

čas čtení 2 minuty

V době všeobecného hořekování nad resortními rozpočty by v mizérii ostudného návrhu rozpočtu ministerstva kultury úplně zanikla nesmyslnost rozhodnutí ministerstva financí, které seškrtalo i peníze na tzv. filmové pobídky na 300 milionů Kč z původně resortem kultury navržených 800 milionů. V čem je problém? Nejde mi totiž na rozum, proč se Česká republika dobrovolně vzdává filmových investic ve výši několika miliard korun, díky nimž se za každou investovanou korunu vrací do rozpočtu koruna padesát. Proč Amazon a Lego ano a filmové pobídky ne?

Policie dala za pravdu squatterům, chrání spekulanty

11. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva iniciativy Obsaď a žij

Večer 7.6. skupina squatterů z iniciativy Obsaď a žij demonstrativně obsadila prázdný dům v Hálkově ulici, aby upozornila na konkrétní spekulantské praktiky.

Policie, která dům okamžitě vyklidila a squattery vyvedla, provedla zásah bez vědomí majitele domu, protože jak sama přiznala, v době zásahu nevěděla, komu dům patří a jaký vztah k domu mají lidé uvnitř. Přestože policie tvrdí, že jednala na základě volání na tísňovou linku, které obdržela kolem deváté hodiny, na místě již zasahovala o téměř hodinu dříve, po osmé hodině. Jako důvod ji postačila skutečnost, že squatteři svoji akci veřejně deklarovali a na dům vyvěsili transparenty. Po vyklizení domu navíc policie odstranila i transparenty, které kritizovaly spekulantské praktiky s nemovitostmi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

74535