Agresoři, nebo krotcí barbaři?

11. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Navzdory velké publicitě věnované některým násilným excesům není dnešní mládež ani zdaleka tak agresivní a bojovná, jak by se mohlo zdát.

Podle části sociologů představuje každá nová generace invazi mladých barbarů, které musí společnost co nejrychleji zcivilizovat, aby se jim nenechala rozvrátit v základech.

Tradiční společnosti ovládané přísnými dospělými mladým "barbarům" nekompromisně vnutily pravidla, za jejichž porušení následoval nemilosrdný trest, ale dnes, kdy omezování svobody mladých platí málem za přežitek, by měla být tato autoritářská pacifikace již téměř nemožná, a společnost tedy rozložená už o poznání hůř, než reálně je.

Dnešní mládež se však na to, jak málo je krocena, chová poměrně slušně -- mnohem mírumilovněji než třeba západní mládež 60. let, kdy se v silných poválečných ročnících zrodila bojovná kontra-kultura romantizující drogy, sex, násilí a revolucionáře typu Fidela Castra a Che Guevary.

Dnešní mladí mají vztah k drogám, sexu a násilí nepochybně také, ale až na výjimky u nich nejde o politicky podbarvenou protispolečenskou vzpouru, protože v dnešním světě je jim (zatím?) v jádru fajn a to, na čem jim záleží, se za poslední dobu zlepšilo.

U nich už totiž dříve než u starších generací započal velký exodus do virtuální reality, a když se mohou díky stále levnějším notebookům, tabletům a smartphonům sice nelegálně, ale bezplatně a u nás de facto i beztrestně dostat k nejnovějším filmům, seriálům, hudebním albům či hrám, tak jim aktuálně až tak nevadí, že žijí v chudé zemi a že je po studiu může čekat vleklá nezaměstnanost.

Internet je pro mladé silnějším nástrojem sociální útěchy, než jakým je tradičně televize třeba důchodcům, kteří také snáší svou chudobu snáze, když je na co koukat.

Současný rozmach mobilních internetových zařízení mladým navíc umožňuje unikat do virtuální reality třeba i ve škole o poledních přestávkách, a tak se mi stává, že když jdu po obědě po chodbě gymnázia, kde studenti čekají na odpolední hodiny, všude vidím někoho tiše posedávat s očima upřenýma na velký dotykový telefon a ve škole rázem vládne až přízračný klid.

Na obrazovkách smartphonů běží v HD rozlišení z internetu pirátsky stažené epizody spektakulárního fantasy hitu "Hra o trůny", studenti jsou pohlceni fikčním světem a problémy toho reálného mají "na háku".

0
Vytisknout
10423

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014