DISKUSE V BRITÁNII:

Je správné zavírat lidi do vězení za sprosté výroky na internetu?

15. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Minulý týden byl uvězněn Jake Newsome za to, že na internetu zveřejnil urážlivé výroky. Jeho případ je jedním z celé řady případů, které vedly k vězeňským trestům. Mnozí vyjadřují obavy, že to omezuje svobodu projevu.

Tento případ je hnusný, fakta nejsou atraktivní a v příběhu není žádný hrdina, míní list Guardian. 30. dubna letošního roku, dva dny poté, co v městě Leeds ubodal žák ve škole učitelku Ann Maguireovou, napsal jednadvacetiletý Jake Newsome na svou facebookovou stránku: "Osobně jsem rád, že tu učitelku ubodali. Je mi líto toho žáka. Měl se na ní taky vychcat."

"To není zrovna pěkné", zní první z 37 reakcí na jeho status. O několik dní později, poté, co jeho výrok sdílelo více než 2000 lidí, Newsoma zatkla west yorshirská policie a obžalovala ho podle Komunikačního zákona z roku 2003, za to že zveřejnil "prostřednictvím veřejných elektronických komunikací výrok nebo jiný materiál, který je hrubě urážlivý anebo je neslušného, obscénního či výhrůžného obsahu". Minulý týden byl Newsome u soudu odsouzen na šest týdnů do vězení. Newsome přiznal vinu a soudce se k rozsudku vyjádřil: "Nedovedu si představit skoro nic jiného, co by bylo odpornější a urážlivější."

Newsome je už druhou osobou, odsouzenou do vězení za trestný čin spáchaný na sociálních sítích v souvislosti se smrtí učitelky Maguireové. Minulý měsíc odsoudili dvaačtyřicetiletého Roberta Rileyho, bývalého řidiče autobusu z města Port Talbot ve Walesu, na osm týdnů do vězení za to, že na Twitteru napsal, že on osobně by zavraždil i kolegy této učitelky. To vedlo ke stížnostem a ke zjištění, že Riley na Twitteru zveřejňoval i další urážlivý materiál, včetně rasistických urážek. Zatčen byl i teenager z Cardiffu, který byl posléze propuštěn na kauci.

Tyto akce sledují nyní už známý vzorec událostí. Na šokující a urážlivé výroky vždycky přichází vlna reakcí. V říjnu 2012 byl odsouzen do vězení na tři měsíce devatenáctiletý Matthew Woods za to, že zveřejnil sexuálně explicitní výroky o unesené holčičce April Jonesové, poté, co byl zatčen pro jeho vlastní bezpečnost, protože se před jeho domem shromáždil rozhněvaný dav. V roce 2012 byl trestně stíhán Azhar Ahmed za výrok na internetu, zveřejněná dva dny poté, co bylo v Afghánistánu usmrceno šest britských vojáků. Azhar Ahmed napsal: "všichni vojáci by měli zemřít a skončit v pekle", a student biologie Liam Stacey byl odsouzen na dva měsíce do vězení za rasistické výroky na Twitteru zveřejněné poté, co fotbalista Fabrice Muamba utrpěl infarkt. Byl to rozsudek, který kritizoval komisař EU pro lidská práva Thomas Hammarberg.

Loni bylo zatčeno více než 10 osob poté, co byl v Londýně zavražděn voják Lee Rigby a jeden muž, Benjamin Flatters, byl odsouzen do vězení za zveřejnění protimuslimských útoků.

Je dobře známo, že tvrdé urážky a hate speech na sociálních sítí skandalizují mnoho lidí. Avšak případy Newsomea a Rileyho se odlišují od případů trollů, kteří pronásledují veřejné osobnosti. Newsome a Riley se nezaměřili na žádné jednotlivé osoby a právníci a aktivisté za lidská práva tento týden signalizovali, že jsou znepokojeni tím, že tito muži byli odsouzeni do vězení. Thomas Hughes, ředitel organizace Article 19, která hájí svobodu projevu, argumentuje, že tato jeho charitativní organizace je nesmírně znepokojena "množstvím zatýkání a stíhání lidí v Británii za výroky učiněné na internetu. Nikdo by neměl být odsuzován do vězení čistě za to, že někoho urazil. Tohle není jen náš názor, ale je to porušení mezinárodních právních norem, které hájí projevy, které šokují, urážejí či znepokojují." Jo Glanvile, ředitel organizace English PEN, řekla o Rileym: "Nevyvolával násilí, neporušoval veřejný pořádek, jen zveřejnil nechutný výrok. Myslím, že jsme tady svědky něčeho nového. Je to omezování svobody slova v Británii. To, že urazíte některé členy veřejnosti, nemůže být přece důvodem, abyste byli odsouzeni do vězení."

Právník Lyndon Harris popsal Newsomeův případ jako "pavlovovskou reakci britské prokuratury" a konstatoval: "Právo tady zcela selhává. Od kterého okamžiku se tohle stává trestným činem? Zavíráte do vězení prostě lidi za to, že řeknou něco hnusného. Kdyby tohle někdo řekl v hospodě a vy jste ho šli udat na policii, vyhodili by vás s tím."

Bývalý prokurátor Keir Starmer argumentuje, že je nutno nyní o celé věci zahájit veřejnou debatu a do ní musejí vstoupit politikové. "Vždycky existovala chráněná místa, kde člověk mohl říkat věci v soukromí, jaké nelze říkat na veřejnosti. Po vzniku sociálních sítí už nejsou chráněná místa, a tak je o tom nutno zahájit veřejnou debatu."

Facebook odmítl stížnosti ohledně Newsomeova výroku na jeho stránce a odmítl jej odstranit s poukazem na to, že ten výrok neporušuje komunitní pravidla Facebooku. Je pozoruhodné, že výrok, který britský stát považuje za tak nebezpečný, že jeho autora za něj poslal do vězení, stále ještě visí na Facebooku.

Nikdo z osob odsouzených za výroky na sociálních sítích nechtěl mluvit s novináři. Nikdo tyto lidi nepovažuje za hrdiny a oni to vědí, i když vzdorný dodatečný výrok Jakea Newsomea zveřejněný na Facebooku týden poté, co ho upozornili, že by mohl skončit ve vězení, totiž "Vždycky si do prdele budu říkat, co chci!" dokazuje, že jde o otázku svobody projevu.

Vzhledem k tomu, že všichni obžalovaní před soudem přiznali svou vinu, u soudu nedochází k diskusi o tom, co "hrubě urážlivý" výrok vlastně znamená. Namísto toho se obhájci soustřeďují na poukazování na nezralost viníků, na to, že nechápou dosah sociálních sítí anebo argumentují, že byli pod vlivem alkoholu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11175

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2014