Psychiatr Höschl tvrdí, že když mohl Noam Chomsky od AV ČR získat medaili, mohl ji dostat i Mengele

17. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Měl jsem dojem, že "chomskiáda" u nás už kulminuje, ale bohužel jsem se zmýlil. Vystoupení psychiatra Cyrila Höschla v Českém rozhlase překonalo veškeré meze zaryté české malosti a zabedněnosti. Každý má samozřejmě právo na svůj názor, ale neměl by zkreslovat fakta. A je znepokojující, že na zkreslování fakt neupozornila moderátorka, která pana Höschla interviewovala.

Höschl se v pořadu ČRo Jak to vidí ZDE s razancí veškeré své erudice pustil do Noama Chomského, a to takovým způsobem, že všichni čeští novinářští kritikové Noama Chomského musí zblednout závistí.

Známý český psychiatr začal zvolna. Nejdříve prohlásil, že americký filosof je příkladem toho, že vysoké IQ nečiní člověka lepším ani není ukazatelem toho, co je dobré. Zatímco Höschl uznal Chomského přínos moderní lingvistice (i když lingvistiku přirovnal k ezoterice) nicméně s dodatkem, že jeho odborná činnost je spíše pro myslitele než pro obyčejné smrtelníky (Chomského odborná činnost přispěla kupříkladu k "revoluci" v informačních technologiích), nedokázal se vyrovnat s jeho politickými stanovisky a začal ze sebe sypat spousty nehorázných pomluv a lží na Chomského adresu.

Podle Höschla Noam Chomsky při diskusi své názory rychle mění, dokonce až o "180 stupňů", a tím si prý "vysloužil ostruhy jednoho z nejcitovanějších vědců světa". Zde se Höschl sám usvědčil z fatální neznalosti Chomského činnosti, protože "tyto ostruhy" si vysloužil naopak i díky konzistentním politickým názorům, jež podle svých slov zastával již ve 12 letech. Chomského teorie jsou pak starou záležitostí ze 60. let a od té doby americký vědec "žije na vavřínech", jak tvrdí psychiatr.

Co na tom, že Chomsky v 85 letech přednáší na celém světě, a dokonce zabloudil i do české kotliny, stále vyučuje na MIT, píše články a knihy. Podle veřejného českého diskurzu je to vlastně pravičák, když si ve svém věku neužívá zaslouženého důchodu a naopak stále tvrdě pracuje.

Psychiatr politické názory Noama Chomského považuje za antiamerické. Zná snad Chomského výrok o tom, že Spojené státy jsou snad nejotevřenější a nejsvobodnější zemí na světě, a proto tam i žije? Patrně nezná. "Když čtete Chomského politické práce, tak se vám v kapse otevírá kudla (...) Chomsky je naplněním výroku známého amerického právníka a myslitele Richarda Posnera o tom, že se inteligenti někdy domnívají, že úspěchy v nějaké vědní disciplíně je opravňují k tomu, aby se vyjadřovali autoritativně k věcem, v nichž jsou sami úplnými idioty," blýskl se Höschl.

Höschl se podivuje nad tím, že člověk, který obdivuje Pol Pota, Kim Čong-una a Severní Koreu a který obhajoval genocidu v Kambodži a má téměř psychotické logické konstrukce týkající se terorismu a působení velmocí ve světě, může dostat nejvyšší vyznamenání od AV ČR.

"Domnívám se, že je to tak strašlivá ostuda, jako kdyby dali medaili Mengelemu, který byl také poměrně solidní vědec", "triumfuje" Höschl.

Tak popořadě: Chomského podpora Rudých Khmérů a popírání kambodžské genocidy byly dávno vyvráceny, mimo jiné i na BL. Chomsky se ve skutečnosti o KLDR vyjádřil jako o " jednom z nejhorších míst na světě" ZDE. Dále pak za své "téměř psychotické logické konstrukce" získal desítky vyznamenání uznávaných institutů a vyznamenání AV ČR se mezi nimi jistě docela ztratí. Výrok o Mengelem není třeba komentovat. Je ale závažnou skutečností, že se moderátorka relace nepokusila se svým hostem polemizovat a jeho "konstrukce" zpochybnit, což by bylo velice snadné.

Höschl si pochvaloval článek Jiřího Peňáse, který Chomského peskuje za to, že si neváží svobody ve Spojených státech. Chomsky si jí naopak váží, protože, jak už bylo uvedeno, považuje americkou společnost za velice svobodnou a otevřenou.

Psychiatr Cyril Höschl představuje názorný příklad toho, že ani doktorský titul nikoho neimunizuje před ignorantstvím.

0
Vytisknout
16521

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2014