Za posledních 30 let se v Británii zdvojnásobila chudoba

19. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská ekonomika se od osmdesátých let dvacátého století zdvojnásobila, avšak počet občanů, kteří trpí horší než minimální životní úrovní, se za tu dobu více než zdvojnásobil. Ze studie Poverty and Social Exclusion Project, zabývající se chudobou v Británii, vyplývá, že 33 procent britských domácností trpí horší než minimální životní úrovní. To je definováno nutností obejít se bez tří nebo více základních skutečností, nutných k životu - že lidé nemají dostatečné množství potravin, nejsou schopni se dostatečně oblékat a nejsou schopni dostatečně vytápět či pojistit své domovy. V osmdesátých letech tímto druhem nedostatku v Británii trpělo 14 procent obyvatelstva.

Zde studie vyplývá, že téměř 18 milionů Britů žije v nepřijatelných životních podmínkách a 12 milionů Britů je příliš chudých na to, aby se účastnilo základních společenských aktivit - jako mít možnost pozvat přátele na večírek do vlastního bytu anebo účastnit se společných rodinných akcí. Každý třetí byt nemá možnost řádně vytápět svůj byt a 4 miliony britských dospělých a dětí nemají dost peněz na to, aby se pořádně najedli.

Zaměstnanost není zárukou chudoby. Poverty and Social Exclusion Project konstatuje, že problémy má i mnoho domácností, kde nejméně jeden dospělý má pravidelné zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6919

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014