Desetitisíce Britů demonstrovaly v Londýně proti škrtům

22. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Přibližně padesát tisíc Britů se v sobotu odpoledne v Londýně účastnilo protestní demonstrace tzv. Lidového parlamentu, na protest proti škrtům, které provádí britská vláda. Demonstranti se shromáždili před londýnským parlamentem, kde k nim promluvila řada řečníků, včetně televizních komiků Russella Branda a Marka Steela.

Russell Brand je známý britský televizní a rozhlasový komik, s nímž před nedávnem realizoval novinář Jeremy Paxman tento pozoruhodný rozhovor. Na YouTube ho zhlédlo více než 10 milionů lidí.

"Lidé v této budově (tj. v parlamentu) nás všeobecně řečeno nezastupují, zastupují své kamarády z velkokapitálu. Je načase, abychom si vzali zpět svou moc," řekl Brand. "Toto bude mírová, lehce proveditelná, radostná revolcue a já jsem velmi vděčný, že se mohu účastnit Lidového parlamentu. Moc není tam, je tady, v nás," dodal. "Revoluce, které je zapotřebí, není revolucí radikálních myšlenemk, ale jen praktickou realizací myšlenek, které už máme."

Mluvčí Lidového parlamentu, který demonstraci zorganizoval, uvedl, že velký počet účastníků je "svědectvím, jak velká míra hněvu v současnosti existuje". Dodal, že sobotní demonstrace je "teprve začátek" a že druhá demonstrace je plánována na říjen, ve spolupráci s ústředím odborových svazů a příští měsíc se bude konat stávka.

Clare Solomon, mluvčí Lidového parlamentu, dodala: "Je nezbytné pro zlepšení situace milionů lidí, abychom přestali se škrty a zabránili této vládní koalici v činnosti, než trvale poškodí životy lidí a naše veřejné služby."

Lidový parlament vznikl v únoru 2013 na základě otevřeného dopisu deníku Guardian. Mezi jeho signatáři byl politik Tony Benn, novinář John Pilger a filmový režisér Ken Loach. Ve svém dopise napsali: "Toto je apel na ty milionu lidí v Británii, kteří čelí zchudlému a nejistému roku, protože se jejich platy, zaměstnání, podmínky a sociální infrastruktura stávají znovu terčem útoku této vlády. Lidový parlament poskytne celostátní fórum pro názory proti škrtům, které jsou stále populárnější, ale v parlamentu nejsou skoro vůbec zastoupeny."

Londýnská policie se k počtu demonstrantů odmítla vyjádřit.

Mluvčí britského premiéra Davida Camerona se k demonstraci také odmítl vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9661

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2014