MS ve fotbalu a šíření blbé nálady komentátory České televize

19. 6. 2014

čas čtení 9 minut

Desítky tisíc nadšených diváků na každém stadionu a miliardy u televize se baví u jednoho z nejlepších fotbalových MS v historii, jen (spolu)komentátoři České televize nám každou minutu opakují, jak hráči nic neumí, jak fotbal nestojí za nic a jak je všechno špatně, píše Petr Kadlec.

Neustále nevybíravými a často i nesmyslnými glosami shazují hráče, týmy, hru, nic jim není svaté. Nikdo podle nich nic neumí, všechny zápasy jsou špatné, stokrát za zápas nám sdělují, že je hra nezáživná atd.

Absence jakéhokoliv respektu a pokory k nejlepším hráčům na světě je neskutečná. A co je hlavní, nemají pravdu, většina zápasů je naprosto skvělých, padá mnoho gólů, všichni normální fanoušci se baví a jsou spokojeni.

Vždy mě při doslova až sprostých urážkách na adresu špičkových hráčů napadá okřídlené moudro všech, kteří v jakémkoliv oboru něco dokázali "tak nám to pojďte ukázat".

Paralelně se zápasy MS jsem sledoval zápasy NBA a NHL, a často sleduji fotbalové zápasy na německých stanicích. Tam komentují profíci a zároveň sportovní nadšenci. Nedá se to s výkony těch našich skutečně srovnávat a když máte takové přímé srovnání, je vám někdy až trapně a stydíte se za to, co ti naši předvádí.

Pro americké i německé komentátory je absolutní respekt a pokora k hráčům a jejich umění naprostá samozřejmost i profesní povinnost. U našich komentátorů i spolukomentátorů respekt a pokora zcela chybí.

Kdyby měli brát hráči jejich řeči vážně, museli by se jít oběsit. Naštěstí řeči našich komentátorů skutečně nikdo svéprávný a znalý sportu vážně nebere.

Také aktivní komentování zápasu a jasné oddělení komentátora od spolukomentátora je v profi redakčních týmech samozřejmost a povinnost.

Sportovní redakce ČT jaksi nepochopila ani účel spolukomentátorů. A tak se dva pánové baví spíše mezi sebou o všem možném, zatímco průběh zápasu nesledují ani nekomentují, pokud zrovna nekritizují hráče i za to, že žijí.

Na profesionálních sportovních kanálech to funguje trochu jinak. Hlavní komentátor aktivně komentuje zápas a spolukomentátor do něj vstupuje s krátkými glosami pouze v okamžicích přerušení, jinak jen výjimečně.

V podání ČT to funguje tak, že spolukomentátor pronáší dlouhé, nezáživné monology a hlavní komentátor se modlí, kdy skončí, aby se dostal ke komentování dění na hřišti, nebo se přes sebe překřikují.

Tímto způsobem to při dynamických sportech logicky nemůže smysluplně fungovat.

Většina sportovních fanoušků by radši uvítala jen jednoho klasického komentátora než rozhovory dvou pánů, které samotný zápas vlastně nezajímá. Takové analýzy patří do pozápasového studia, ne do průběhu zápasu.

Doporučuji našim (spolu)komentátorům studovat profíky typu Jima Hughsona, jehož komentář NHL je legendární a můžou se od něj hodně naučit. Třeba komentovat sport.

Stejně tak skvělé německé komentátory je radost poslouchat. Navíc německé tv stanice měly odvahu nepřidat se k problematickému "povinnému" trendu spolukomentátorů převzatému z USA, což lze také ocenit.

Jakkoliv mám náš krásný český jazyk rád, tak jakmile je možnost vybrat si mezi českým, německým či anglickým komentářem, okamžitě od našich komentátorů utíkám jinam.

Protože "tohle" se vážně často nedá poslouchat a sportovnímu fanouškovi to zkazí celý zápas.

Většina diváků se chce u sportu bavit a fandit, nemají potřebu nechat si zkazit náladu čímkoliv jiným, než příp. prohrou svého týmu. Ani není jejich koníčkem nadávat místo na rozhodčího stokrát za zápas na nesmyslnosti či negativitu komentátorů.

Pro jistotu dodávám, že samozřejmě i mezi našimi komentátory existují kvalitní výjimky, tedy pokud komentují sami. Ale jakmile se dají dva pánové dohromady, tak už "komentář" sestává jen z nekonečného, sprostého ponižování hráčů a kazení nálady divákům. Místo komentování dění na hřišti se oba pánové předhánění v tom, kdo řekne něco více negativního, kdo hráče víc urazí, kolika divákům zkazí zážitek z dobrého zápasu.

Asi v té negativitě a nadávání hráčům soutěží, kdoví.

To vše říkám i přesto, že sám jsem často tvrdým kritikem negativ některých sportovců, soutěží, zápasů a neberu si zrovna servítky. Ale to co předvádí naši komentátoři směrem k hráčům, je až šokující.

Myslím, že zdaleka nejvíce mi u našich komentátorů vadí právě nulová pokora a žádný respekt. Kdo kdy dělal nějaký sport na jakékoliv úrovni, tak ví, že krom profesního umění právě respekt a pokora odlišuje nejen dobré hráče od špatných, ale také slušné lidi od neslušných.

Všichni máme právo říct, že se nám něco nelíbí. Ovšem, pokud se někomu nelíbí v podstatě žádný zápas letošního MS a musí kritizovat naprosto vše, včetně kvalitní hry a skvělých výkonů, bude chyba někde na jeho přijímači. Často mi přijde, že naši komentátoři místo přenosů z MS sledují nějaké jiné zápasy z pralesní ligy. Ale i kdyby, tak netuším, proč mají potřebu nám to dokola sdělovat a kazit zápas i ostatním místo toho, aby prostě normálně komentovali dění na hřišti a nechali si to třeba do hospody pro kamarády. Chápu, že když se někomu nezdá výkon hráče, týmu nebo předváděná hra, tak to jako komentátor konstatuje. Normální komentátor to ale za zápas řekne maximálně několikrát, ne každých třicet vteřin. Pánové, pokud se vám něco nelíbí, je to vaše věc, ale nekažte zážitek všem ostatním, kteří mají tu smůlu, že vás bohužel musí poslouchat, pokud si ze zoufalství radši nevypnou zvuk. Při sledování výkonů českých komentátorů s kamarády velice litujeme, že stále s digitálním vysíláním nedorazily vymoženosti typu ponechat si zvuk a vypnout komentář. Pokud pánové (spolu)komentátoři nemají rádi fotbal, mají blbou náladu, musí kritizovat kohokoliv za cokoliv, nebo se jim prostě jen nelíbí zápas, mají na to právo. Ale když už dostali tu čest komentovat pro české diváky fotbalový svátek, ať nám svá věčně negativistická sdělení říkají jen několikrát za utkání, ne stále dokola. Je to únavné, znechucující a minimálně části spokojených diváků to dokáže i zcela zkazit jinak krásný zápas a zážitek. Nevzpomínám si, že by za celé roky na ČT zaznělo za průběh všech zápasů české ligy dohromady tolik kritiky, co zpravidla naši komentátoři zvládnou za jeden poločas MS 2014. Je to absurdní, bizarní a trapné. Myslím, že pokud jsou naši komentátoři i hráči tak skvělí, bezchybní, vševědoucí, svatí a všichni ostatní komentátoři fotbalu nerozumí a hráči týmů postoupivších narozdíl od našeho neumí hrát, mělo by se další MS pořádat u nás a nejlépe jen s našimi hráči. Je s podivem, že se tak neděje a netuším proč. :,) Trocha vtipu a pozitivity na konec neuškodí, už jsem z neustálé negativity a nesmyslné, nespravedlivé kritiky z úst naší veřejnoprávní tv unaven. Závěrem konstatuji pouhá fakta, kterých si narozdíl od našich dokonalých komentátorů všiml nejen ve světě sportu asi každý. MS ve fotbale 2014 přináší fantastický fotbal, kupu gólů a nikdo krom zahořklé redakce ČT si nestěžuje. Děkuji za pozornost. Ps: Záměrně jsem vynechal konkrétní jména. Za prvé, ať si každý udělá názor sám, kdo je kdo a za druhé tohle je systémová věc redakčního týmu a strategie vedení, ne jednotlivců. Těm (spolu)komentátorům ČT, kteří se k nekritické kritice všeho a všech nepřidávají, děkuji za soudnost. Fotbal je krásná hra, nekažte ji nám divákům svou šílenou negativitou a nekonstruktivní kritikou, pánové komentátoři.

0
Vytisknout
13083

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014