Ukrajinští separatisté odmítli mírový plán prezidenta Porošenka

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý po telefonické konzultaci s ruským protějškem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil plán na jednostranné zastavení palby - jako první krok k ukončení bojů na východě země. Avšak separatistické síly tento návrh odmítají a ohlašují, že budou pokračovat v boji.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že zastavení palby by mělo být trvalé. Nicméně dodal, že pokud by následovala jednání, mohl by to být "krok, který prezident Porošenko slíbil a na který jsme obecně všichni čekali".

Avšak povstalci z "Doněcké lidové republiky" reagovali na Porošenkův návrh s opovržením a nedůvěrou. Mnozí jsou přesvědčeni, že je návrh má ukolébat, zatímco prezident chce přeskupit síly k dalšímu útoku. Tvrdí, že Porošenko nekontroluje všechny síly, nemá možnost ukončit boje, a požadují také úplné stažení ukrajinských jednotek z Doněcké a Luhanské oblasti.

Roman Ivlev, velitel místní kozácké kasty, říká, že jeho cílem je dobytí zbytku Ukrajiny, "shromáždění ruských zemí" a vytvoření Slovany vedené Eurasijské unie, která bude konkurovat Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9235

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2014