Irák: Vládní síly odrazily útok na Bakúbu, USA váhají s vojenskou akcí

18. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Irácké vládní síly v úterý odrazily útok povstalců na město Bakúba severně od Bagdádu. Mezitím je v USA stále patrnější váhání ohledně zapojení do další války, zejména mezi členy Demokratické strany.

Z Bakúby ležící necelých 80 km severně od hlavního města byly hlášeny těžké boje poté, co ji obsadili bojovníci z Islámského státu v Sýrii a Iráku (ISIL). V Bagdádu zahynulo osm osob při bombovém útoku sebevražedného atentátníka. V šíitských částech hlavního města byla zaznamenána masivní přítomnost milice podporované Íránem, což má přesvědčit obyvatele metropole, že je situace pod kontrolou.

Zatímco boje pokračují, neexistují známky neprodlené vojenské aktivity USA. Podle Bílého domu bude třeba několika dnů konzultací, než dojde k jakékoliv intervenci.

V Londýně premiér Cameron oznámil, islamističtí militanti v Sýrii představují "největší hrozbu národní bezpečnosti, jaká dnes existuje", zatímco Británie oznámila plány na znovuotevření velvyslanectví v Teheránu, které bylo uzavřeno po útoku v roce 2011- Ministr zahraničí William Hague prohlásil, že Británie a Írán sdílejí zájem na "stabilitě v regionu". Současně označil řeči o společné vojenské akci v Iráku za "příliš ambiciózní a nerealistické".

Už měsíce se schylovalo k usmíření Británie s Íránem, poté co v posledních volbách zvítězil prezident Hasan Rúhání, zastánce smířlivějšího přístupu, a poté, co bylo dosaženo předběžné dohody o íránském civilním jaderném programu. Avšak věc byla velmi uspíšena kvůli snaze zapojit Írán do úsilí o stabilizaci Iráku.

Přes noc se povstalci zčásti zmocnili města Bakuba, avšak byli zatlačeni zpět. Existují zprávy, že se sunnitští povstalci pokoušejí útočit na konvoje se šíitskými dobrovolníky přepravovanými autobusy na frontu.

Byly hlášeny boje z vesnice Bašír jižně od Kirkúku v severní části země. Útok zde byl odražen po hodinu trvajících bojích.

Rychlý postup islamistů podporovaných dalšími nespokojenými sunnity se ze strany USA vycvičených iráckýc jednotek setkal se slabým odporem, což vyvolalo obavy, že extrémisté získají kontrolu nad velkou rozlohou území táhnoucí se od východní Sýrie až po sever Iráku.

Irácký premiér Núrí al-Malikí údajně odvolal několik vysoce postavených velitelů kvůli selhání při zastavování povstalecké ofenzívy.

V Bílém domě je znát, že Obama váhá s nálety proti islamistům a hodlá v následujících dnech "pokračovat v konzultacích" s týmem bezpečnostních poradců. Zatím byla mírně posílena bezpečnost velvyslanectví v Bagdádu. Prezident však zopakoval, že bez dlouhodobého plánu na politické sjednocení země by vojenská pomoc irácké vládě byla málo platná, a "neexistuje vojenské řešení iráckých problémů".

Zatímco USA váhají, Írán již prohlubuje své angažmá v Iráku. V Bagdádu pobývá vysoký generál Kásim Sulejmání a bezpečnostní představitelé tvrdí, že i tom USA byly informovány předem. Sulejmání velí Revolučním gardám organizujícím šíitské milice, v minulosti proti Američanům a později v Sýrii proti ISIL.

Mluvčí iráckého premiéra Malikího apeloval na všestrannou vojenskou pomoc USA a Británie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9242

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014