Odmítám černobílé vidění světa i sprosťárny vůči Chomskému, který podporoval disidenty

22. 6. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 10 minut

Přiznám se, že jsem velmi dlouho váhal, zda se zapojit do současné "chomskiády" v českých sdělovacích prostředcích. Mám odlišné zkušenosti od většiny diskutujících a navíc mne značně odpuzovaly některé nadávky a sprosťárny, kterými kritici Chomského tohoto intelektuála zahrnovali. I když odporná nestoudnost, které se dopustil prof. Höschl, když v souvislosti s cenou, kterou AV udělila Chomskému si vzal do úst masového vraha Mengeleho, mně vyrazila dech.

Znám Noama Chomského již od roku 1972, kdy mne s ním seznámili mí američtí levicoví přátelé, kteří mi pomáhali organizovat kampaně za propuštění českých politických vězňů.

BRITÁNIE:

Občané, kteří hlasovali pro rasistickou stranu UKIP, neumějí pracovat s počítačem

22. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

< Chuka Umunna v neděli v britské televizi

Voliči, kteří v Anglii podpořili svým hlasem v nedávných eurovolbách euroskeptickou a rasistickou stranu UKIP, jsou izolováni od mainstreamové politiky a ekonomiky, protože neumějí posílat emaily ani brouzdat po internetu, řekl v neděli v televizi stínový labouristický ministr obchodu Chuka Umunna. Těsně po letošních eurovolbách vysvětlila mluvčí strany UKIP neúspěch této strany v Londýně tím, že londýnské obyvatelstvo "má větší zkušenosti s dnešními médii" než lidé žijící na venkově.

Umunna řekl v televizi, že Labouristická strana se soustředí na to, aby naučila tyto voliče, jak provádět základní funkce na internetu, protože bez znalostí jak používat počítač jsou tito lidé izolováni od širší ekonomiky.

Umunna konstatoval v neděli v televizi: "BBC provedla v této věci velmi zajímavý výzkum: 20 procent občanů v naší ekonomice neumí poslat či přijmout email, brouzdat po internetu nebo vyplnit onlinový formulář. Tyto komunity, které jsou izolovány od naší globální ekonomiky, většinou hlasovaly pro stranu UKIP. Takže příští labouristická vláda se intenzivně zaměří na to, aby propojila lidi do globální ekonomiky, aby mohli realizovat své touhy a sny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Desetitisíce Britů demonstrovaly v Londýně proti škrtům

22. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Přibližně padesát tisíc Britů se v sobotu odpoledne v Londýně účastnilo protestní demonstrace tzv. Lidového parlamentu, na protest proti škrtům, které provádí britská vláda. Demonstranti se shromáždili před londýnským parlamentem, kde k nim promluvila řada řečníků, včetně televizních komiků Russella Branda a Marka Steela.

Russell Brand je známý britský televizní a rozhlasový komik, s nímž před nedávnem realizoval novinář Jeremy Paxman tento pozoruhodný rozhovor. Na YouTube ho zhlédlo více než 10 milionů lidí.

Putin podpořil Porošenkův mírový plán, ale požaduje mírová vyjednávání

22. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin podpořil jednostranné příměří, které vyhlásila Ukrajina ve svém boji proti proruským separatistům, a apeloval na všechny strany, aby zastavily veškeré vojenské operace. Putin však varoval, že Porošenkův plán na mír je nerealistický bez úsilí zahájit mírové rozhovory. Neúplná Putinova podpora pro Porošenkovo úsilí zastavit konflikt je další z celé řady měnících se postojů a protikladných prohlášení Kremlu, z nichž je nadále nejasné, do jaké míry je Moskva ochotna deeskalovat konflikt na Ukrajině.

O eliminaci "zrůd"

22. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi pár obecnějších poznámek na okraj skandálního mediálního výroku jakéhosi "vědce" o hendikepovaných lidech jako o "zrůdách". Různí lidé od pradávna (už Platón a jeho fascinace spartským zřízením, které se pozoruhodně podobá nacismu) poukazovali na přírodu a na přežití "silných" a na to, že křesťanská a humanistická úcta k životu každého člověka, i postiženého, je zvrácenost. Nacisté měli plakáty s obrázkem postiženého člověka, za nímž byl na první pohled "silný, zdravý" člověk a otázka, zda občané chtějí platit náklady, spojené s udržováním postižených, které byly na plakátu vyčísleny.

O těžko řešitelné situaci v Iráku

21. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Je to něco jako nekončící noční můra. Irák, jehož celistvost byla efektivně zničena ilegální invazí a okupací v roce 2003, se vrací na přední stránky novin. Je třeba si uvědomit, že za nynější eskalací násilností v této zemi stojí několik jednoduše identifikovatelných faktorů.

Ukrajina tvrdí, že uzavřela hranici s Ruskem

20. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Kyjev tvrdí, že se vládním silám dnes podařilo obnovit kontrolu nad hranicí s Ruskem a dokáže zastavit přísun zásob proruským ozbrojencům na východě Ukrajiny. V oblastech přiléhajících k hranici však pokračují boje již druhý den.

K referendu o nezávislosti Skotska

20. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

V mikroblogovém časopise 067.cz, který za roční předplatné 900 Kč publikuje tři seriozní dlouhé analýzy každých čtrnáct dní, vyšel článek Jana Čulíka o situaci ve Skotsku před zářijovým referendem o nezávislosti. Rozhlasové Studio Zet, vysílající v ČR na frekvencích BBC World Service, k tomu v pátek přineslo rozhovor s Janem Čulíkem ZDE (cca od minuty 45).

Skoti proti Anglii

21. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Při zápase na fotbalovém mistrovství světa Uruguay-Anglie, kdy Anglie prohrála 2:1, mnozí skotští fanoušci podporovali Uruguay proti Anglii ZDE

Má věda právo bojovat se stárnutím a smrtí?

21. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Minulý týden byl jedním z hostů talk show stanice BBC "HARDtalk" kontroverzní vědec britského původu Aubrey de Grey, který je už roky znám jako vůdčí osobnost a fascinující mluvčí seriózně založených vědeckých snah výrazně prodloužit lidský život a možná do budoucna porazit i smrt.

Kdo financuje ISIL?

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Iráčtí představitelé odhadují, že sunnitští extrémisté z organizace ISIL mají k dispozici přibližně 2 miliardy dolarů. Sporné ovšem zůstává, odkud tyto prostředky pocházejí. Podle iráckých úřadů Saúdská Arábie islamisty přímo podporuje. USA to odmítají a tvrdí, že neexistuje jasný důkaz. Jiní však mají na věc odlišný názor.

Apel o finanční příspěvek na provoz Britských listů

4. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, po roce jsme opět nuceni připomenout se vám s apelem, že bohužel vydávání Britských listů není zadarmo. Prosíme vás, máte-li možnost, abyste na výdaje na jejich provoz přispěli přiměřenou částkou. V současnosti vybereme na finančních příspěvcích jen cca 60 procent výdajů provozu našeho serveru a dlouhodoběji to není udržitelné. Na provoz BL v současnosti přispívá méně než 200 osob, deník má měsíčně přibližně 300 000 čtenářů. Uznáte, že je na tom něco špatně.

Prosíme, pokud můžete, přispěte finanční částkou na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2; prostřednictvím mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Deník může fungovat pouze potud, pokud ho budou podporovat čtenáři.

Předem díky

Jan Čulík

šéfredaktor

Dny Jeruzaléma v Praze, palestinský protest a postoj Ministerstva zahraničních věcí ČR

19. 6. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 1 minuta

V těchto dnech probíhá v Praze Festival "Dny Jeruzaléma v Praze". Nemám vůbec nic proti prezentaci izraelské kultury, kulinářského umění a dalších zajímavostí české veřejnosti. Právě naopak. Jakékoli seznamování s realitou Středního Východu považuji za velmi záslužnou aktivitu. Ale poté, kdy jsem měl možnost si přečíst protest palestinského velvyslanectví v Praze, který zcela oprávněně poukazuje na známou skutečnost okupace východního Jeruzaléma, tak si kladu otázku: Je současné vedení Prahy skutečně tak nevzdělané, že neví nic o obrovském rozdílu mezi západním a východním Jeruzalémem anebo jde o cílenou provokaci vůči Palestině a o zpochybnění jednání o mírovém řešení tohoto konfliktu? Nemělo by MZV ČR upozornit pražský magistrát na potřebu respektovat mezinárodní právo? ptá se Jan Kavan. Dopis palestinského velvyslanectví pražskému magistrátu viz níže:

Definice zrůdy

20. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Člen vědecké rady ministryně práce a sociálních věcí ČR a ředitel Ústavu sociální práce při Univerzitě v Hradci Králové, Miroslav Mitlöhner, se rozhodl, že chce "zdravější společnost":

"Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí (pozn: handicapovaní) nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat."

Ukrajinští separatisté odmítli mírový plán prezidenta Porošenka

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý po telefonické konzultaci s ruským protějškem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil plán na jednostranné zastavení palby - jako první krok k ukončení bojů na východě země. Avšak separatistické síly tento návrh odmítají a ohlašují, že budou pokračovat v boji.

 18418

Z redakčního archivu:

Ukrajinci si musí poradit se separatisty sami. Mají na to.

25. 2. 2022 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 11 minut

Bylo deštivé ráno prosince roku 1992. Pospíchal jsem do školy. Na nedaleké autobusové zastávce bylo plno lidí. Veřejná doprava v hlavním městě Gruzie Tbilisi byla částečně ochromená kvůli občanské válce, která už několik málo dnů probíhala v jeho centru, ale ještě nestihla přejít do ostatních ulic města. Výpadky elektřiny zpomalovaly dopravu. Na zastávku zrovna přijel autobus, do kterého jsem chtěl nastoupit. Najednou velkou rychlostí vyjely z vedlejší ulice dva tanky.

USA vyšlou do Iráku vojenské poradce

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident USA Barack Obama oznámil, že jeho země vyšle do Iráku vojenské poradce, aby pomohla v boji proti povstalcům, mezi nimiž mají rozhodující postavení islamisté.

POZVÁNKA NA DEMONSTRACI

My mlčet nebudeme

21. 6. 2014 / Robert Vinogradov

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Na facebooku vzniklo postupně několik skupin sdružujících občany, kteří měli a dosud mají už plné zuby vměšování USA a nadnárodních korporací do vnitřních věcí jiných států a kteří měli a mají už plné zuby jednostrannosti médií i velké části české politické scény. Rozhodující česká média (televize i tisk) pouze papouškovala postoje administrativy USA a té části evropských politiků, která v rozporu se zájmy obyvatel Evropské unie zcela zřetelně slouží zájmům této mocnosti.

Čtyři kroky k překonání kapitalismu

20. 6. 2014 / Jiří Paroubek

čas čtení 14 minut

(Autor není politik ze strany LEV 21, je to shoda jmen.)

Diskuse ve společnosti se v posledních asi dvou letech značně změnila. Je to vidět i v Britských listech. Již se připouští možnost změny současného společenského zřízení, dokonce se k takové změně někdy vyzývá. Někdy se přímo mluví o překonání kapitalismu. Vznikají i různé iniciativy, jejichž požadavky, i když často trochu popletené, jsou takto zaměřeny. To všechno vytváří předpoklady pro směřování k radikální změně, která, jak se postupně ukazuje, bude asi jediným možným řešením krize pozdního kapitalismu. Je otázka, jak má tato změna vypadat.

Petr Zenkl: Politik a člověk

20. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Petr Zenkl představuje jednoho z nejvýznamnějších československých politiků 20. století, jehož význam pro budování a ochranu demokratických hodnot je dnes neprávem opomíjen. Kniha sleduje osudy Petra Zenkla coby mladého učitele v Rakousko-Uhersku i ve vysokém věku jako neúnavného bojovníka proti komunismu v poúnorovém exilu. Je výsledkem šest let trvajícího výzkumu v domácích i zahraničních archivech. Zastavuje se u všech významných událostí a zvratů Zenklova více jak šedesát let trvajícího veřejného působení, odhaluje dosud neznámé souvislosti i detaily ze soukromého života. Odpovídá na otázku, jaký byl Zenkl politik, člověk a jak se zapsal do našich moderních dějin. Objevuje se na pultech ku příležitosti 130. výročí narození této osobnosti.

Martin Nekola: Petr Zenkl -- Politik a člověk, Nakladatelství Mladá fronta, Praha 2014, 445 s.

Pozvánka:

Vzdělání jako obecně sdílený statek a všeobecný základní příjem

20. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dovolujeme si Vás pozvat jménem vzdělávacího spolku SOK - sdružení pro levicovou teorii na diskusní večer na téma Vzdělání jako obecně sdílený statek a všeobecný základní příjem, který se uskuteční dne 26.6. 2014 od 18:00 hodin v galerii Trazitdisplay, Dittrichova 9/337, Praha 2.

Lakmusový papírek v Čechách

19. 6. 2014 / Petr Sak

čas čtení 4 minuty

Dokonalým indikátorem jedné chemické vlastnosti je lakmusový papírek. Nejenže je přesně definováno, co lakmusový papírek měří, ale i míra této vlastnosti - záporný logaritmus koncentrace vodíkových iontů (pH).

Lakmusový papírek a jeho mimořádná vlastnost měřit jednu kvalitu látky mne napadla v posledních dnech v souvislosti s návštěvou profesora Noama Chomského v Čechách a na Moravě. Nejdříve mne překvapila "odvaha" České akademie věd, pozvat pro západní diskrétní a obslužnou elitu kontroverzního intelektuála. V živé paměti ještě máme zrušení semináře kontroverzního židovského politologa Normana Finkelsteina o holocaustu pár hodin před jejím začátkem na pokyn tehdejšího premiéra Jana Fišera. Ukázalo se, že proklamovaná nezávislost vědců a vědeckých institucí a skutečná nezávislost jsou dvě různé věci.

27748

Neuskutečněný rozhovor

19. 6. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 20 minut

Vrátil jsem se z chalupy a probíral jsem se kupou zpráv a odkazů, které mi přišly za mé nepřítomnosti do mailové schránky. Chalupu totiž máme v takovém koutu Krkonoš, kde i telefonní signál je méně než slabý a zahlcení informačním tokem opravdu nehrozí. Podivoval jsem se právě reakcím na Noaha Chomského, když zazněl signál SKYPE. Podvědomě jsem zvolil přijmout a z monitoru se na mě usmívala známá usměvavá tvář. Po pozdravení jsem se hned začal svěřovat s čerstvými dojmy.

MS ve fotbalu a šíření blbé nálady komentátory České televize

19. 6. 2014

čas čtení 9 minut

Desítky tisíc nadšených diváků na každém stadionu a miliardy u televize se baví u jednoho z nejlepších fotbalových MS v historii, jen (spolu)komentátoři České televize nám každou minutu opakují, jak hráči nic neumí, jak fotbal nestojí za nic a jak je všechno špatně, píše Petr Kadlec.

PŘEDNÁŠKA

Rusko a Evropská unie: mýty, realita a naděje

19. 6. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 29 minut

Britské listy získaly pro své čtenáře část vystoupení profesora Oskara Krejčího na právě probíhající konferenci Evropská unie a Rusko -- spolupráce, soužití, konfrontace? Tu v pražském Evropském domě společné pořádají Res publica, sdružení pro informace,  FONTES RERUM, družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia, České sdružení přátel Le Monde diplomatique a slovenský Klub Nového slova.

...Vše se děje v kontextu zklamání z Baracka Obamy. Prezident, který sliboval hledání cest k jadernému odzbrojení, vyklizení věznice na Guantánamu, odchod amerických vojáků z válek nastartovaných jeho předchůdcem, restart vztahů s Ruskem vlastně ničeho nedosáhl. Uspořádat summit o jaderném odzbrojení bez Ruska je smutným symbolem selhání cesty, která mohla vézt od neudržitelné hegemonie USA k vyvážené multipolaritě, oligopolu mocností společně nesoucích odpovědnost. Nemluvě o bojích v "osvobozeném a demokratickém" Iráku, kde na proamerickou vládu útočí bojovníci vyzbrojení a vycvičení především díky USA. Svět se dodává do většího chaosu, než byl v dobách vlády George Bushe ml. Děje se tak mimo jiné proto, že současná administrativa pokračuje v Bushově strategii na udržení hegemonie, ovšem popírá to nejen před veřejností, ale především sama před sebou -- což znamená, že jedná nedůsledně.

Rasmussen: Rusko se spojilo s ekologickými organizacemi proti exploataci břidlicového plynu

19. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko tajně spolupracuje s ekologickými organizacemi v jejich kampani proti frackování ve snaze udržet závislost Evropy na dovozu energie z Moskvy, tvrdí generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Řekl to na konferenci v londýnském Chatham House. Rusko podle něho zahajuje sofistikovanou dezinformační kampaň proti získávání zemního plynu z břidlic.

"Setkal jsem se se spojenci, kteří informují o tom, že Rusko jako součást své sofistikované informační a dezinformační kampaně aktivně spolupracuje s takzvanými nevládními organizacemi - ekologickými organizacemi, které pracují proti břidlicovému plynu - ve snaze udržet závislost Evropy na ruském zemním plynu. To je moje interpretace," uvedl.

Na Bělehrad!

19. 6. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 20 minut

Na Bělehrad! Na Moskvu! Psíci oddaní, stačí ukázat. Takhle štěkají pro každého pána. Jenže když je po všem, najednou jsou k noze vítězi.

Ne, není to o stoletém Švejkově výročí a následné tragedii. Je to o tragedii nové, právě rozehrané, ve které v roli českého fouska ochotně zaskakuje Evropa. V čele s Evropou Novou Donalda Rumsfelda, odchovanou v chlapáčtějším duchu, než v babských žvástech o míru.

Psíci jsou od toho, aby poslouchali, ne aby přemýšleli. Jinak by je mohlo napadnout, že si dosavadní události zrekapitulují, že se zamyslí kdy a jak se odehrály, jak se jim dalo předejít a z jakého důvodu se tak nestalo. Že je pro ně důležitější ne jestli štěkat na Putina nebo s Putinem, ale proč a co to pro ně znamená.

Na počátku je nepochybně Putinovo rozhodnutí z října 2010 pro šest let starý plán Nursultana Nazarbajeva vytvořit podle vzoru EU Eurasijskou hospodářskou unii států bývalé SSSR. Kam se připojí čtyřicetimilionová Ukrajina je ovšem velmi podstatné a obě strany ji začaly verbovat pro sebe, Putin finanční půjčkou 15 miliard

Dvě prokletí dnešních slabých ročníků

19. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 3 minuty

Hlavně pro studenty a sportovce, kteří dlouhodobě nenaplňují svůj potenciál a nedosahují očekávaných výsledků, existuje v angličtině velmi výstižný, ale do češtiny jednoslovně nepřeložitelný pojem "underachievers" (ti, kteří "pod-dosahují").

Na dnešní mládež se mezi kantory začíná brblat, že je plná pitomců, a třeba u našich mladých hokejistů, kteří dříve ve svých věkových kategoriích vždy patřili ke špičce, se zdá, že jsou jen stínem generace zlatých hochů z Nagana a že nový Jágr z jejich řad už nevzejde.

Vánoce a koule nikde

19. 6. 2014 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 5 minut

Vánoce. Svátky lásky, smíření, odpuštění. Domovem voní purpura, cukroví, jehličí... Kdo by je neměl rád? Když si je ovšem nekazíme pocitem, že musíme mít nablyštěný byt, napečeno více druhů cukroví než sousedka a hroznou představou, že nás okázalostí darů trumfnou kolegové ve firmě, což zřetelně objasní, že mají své blízké daleko radši než my. Proč vám ale, přátelé, připomínám Vánoce v červnu? Domnívám se totiž, že jimi Česká republika žije celičký rok. Stačí se rozhlédnout: Neustále se zdobí. Snad jen koule nikde.

Fotbal česk(oslovensk)ý opět na výsluní?

19. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Světový pohár ve fotbalu v Brazílii je rozehraný na plné obrátky; někdy v dešti, jindy na slunci, ale letos bez české účasti. Kupodivu český či československý tým zrovna teď -- možná zcela nečekaně -- přesto zazářil, alespoň ve statistikách světových a evropských fotbalových pohárů, zaznamenávajících finále a v nich podíl úspěšných penalt. Takto to nebylo možné přehlédnout, i když v týdeníku, který se sportu věnuje spíše okrajově; tj. v The Economist, 14/6, str. 55. Článek byl nadepsán "Anglická choroba". Zabýval se především psychologickou stránkou penaltových "rozstřelů".

Vědci objevili slabost bakterií, odolných vůči antibiotikům

19. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britští vědci objevili slabost "superbakterií", odolných vůči antibiotikům. Znamená to, že zřejmě bude možné léčit i infekce, které jsou dnes odolné vůči antibiotikům.

Vědci identifikovali slabost, která postihuje membránu obklopující většinu buněk bakterií dnes odolných vůči antibiotikům. Informace vyšla v časopise Nature a mohla by vést k vzniku nové generace léků, které by zbouraly tuto membránu.

Profesor Changjiang Dong z University of East Anglia uvedl: "Identifikovali jsme cestu a bránu, jíž bakterie přenášejí stavební kameny této bariéry na její vnější stranu. Dokázali jsme, že bakterie zahyne, pokud je tato brána uzamčena."

Je to velmi významný vědecký úspěch, neboť počet superbakterií, odolných vůči antibiotikům, po celém světě rychle vzrůstá. Experti varují, že je to větší hrozba než globální oteplování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stačí nám, abychom dospěli k právní úpravě o nešíření jaderných zbraní?

19. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Některé mediální úvahy ujišťují své čtenáře či posluchače o tom, že snad jaderné zbraně nejsou pro naši planetu praktickým rizikem či dokonce hrozbou zkázy pro lidstvo této planety. Jako kdyby stále platilo, co se říká nejméně půl století, že již vize možné zkázy života na zeměkouli je dostatečně odstrašující. Ne že by bylo dobře šířit neustále kolem sebe strach; zvláště kdyby byl jenom zbytečnou a zcela neoprávněnou panikou. Ta problematika je ovšem zapeklitější, než se to na ten stále uklidňujícím způsobem ochočující pohled zdá. Jako kdyby stačilo mít někde nad sebou ochranný atomový deštník a jinde zase třeba dohodnuté podmínky k vyhlášení pásem bez atomových zbraní.

Za posledních 30 let se v Británii zdvojnásobila chudoba

19. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská ekonomika se od osmdesátých let dvacátého století zdvojnásobila, avšak počet občanů, kteří trpí horší než minimální životní úrovní, se za tu dobu více než zdvojnásobil. Ze studie Poverty and Social Exclusion Project, zabývající se chudobou v Británii, vyplývá, že 33 procent britských domácností trpí horší než minimální životní úrovní. To je definováno nutností obejít se bez tří nebo více základních skutečností, nutných k životu - že lidé nemají dostatečné množství potravin, nejsou schopni se dostatečně oblékat a nejsou schopni dostatečně vytápět či pojistit své domovy. V osmdesátých letech tímto druhem nedostatku v Británii trpělo 14 procent obyvatelstva.

Zde studie vyplývá, že téměř 18 milionů Britů žije v nepřijatelných životních podmínkách a 12 milionů Britů je příliš chudých na to, aby se účastnilo základních společenských aktivit - jako mít možnost pozvat přátele na večírek do vlastního bytu anebo účastnit se společných rodinných akcí. Každý třetí byt nemá možnost řádně vytápět svůj byt a 4 miliony britských dospělých a dětí nemají dost peněz na to, aby se pořádně najedli.

Zaměstnanost není zárukou chudoby. Poverty and Social Exclusion Project konstatuje, že problémy má i mnoho domácností, kde nejméně jeden dospělý má pravidelné zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O volyňských Češích v rozhlase

19. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zaostřeno Dnes se v 18:40 v pořadu Zaostřeno (ČRo Plus) podíváme na konflikt na Ukrajině českýma očima. Na Ukrajině totiž žije velká skupina volyňských Čechů, kteří, přestože jsou oficiálně Ukrajinci, se sami cítí býti spíše Čechy. Sami by si přáli z Ukrajiny odejít, ale místo toho jejich synové bojují na východě země a umírají. V komunitě Volyňských Čechů natáčel Josef Brož. (20 min)

Následují rozhovory s profesorem Pedagogické fakulty Msarykovy univerzity Jaroslavem Vaculíkem, ředitel odboru zahraniční politiky prezidenta Hynkem Kmoníčkem a scenáristkou a reportérkou Lenkou Královou...

O "podlidech" a pomocném premiérovi

18. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v nedělním komentáři k sestřelení dopravního letadla Il-76 v Luhansku, při němž zahynulo 49 osob na palubě, označil separatisty na východě Ukrajiny za "podlidi". Tato formulace se objevila v anglickém překladu jeho projevu na stránce velvyslanectví v USA, ale mezitím byla opravena ze "subhumans" na "inhumans" (nelidé), obdobně, jako i v ukrajinské verzi.

Osa Moskva-Rijád?

18. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Reva Bhallová informuje o schůzce mezi ruským prezidentem Putinem, ministrem zahraničí Lavrovem a saúdským ministrem zahraničí Saúdem al-Fajsalem v Soči 3. června. Předmětem jednání podle ní nemusela být zdaleka jen Sýrie, jak bylo oficiálně oznámeno, ale mohlo dojít také na iráckou otázku...

Škola žáky nebaví proto, že je toho na ně "moc"?

18. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Téma bylo pro mě aktuální na vlastní kůži už hodně dávno. Měl jsem ovšem příležitost něco si následně vyzobat jako otec "dítka školou povinného" a nemalá ozvěna mě po čase zahlušila o jednu další generaci později. Mohlo by ovšem být i toho učiva moc. Protože přece jen nelze nevidět, jak se závratně rozrůstá lidské poznání všemi směry především od počátku druhé poloviny 20.  století. Mohlo by se říct, že poznání během posledních 70 let se rozrostlo "exponenciálně". Aby se v tom opečovávané žactvo neutopilo, kdysi se latinsky hlásalo "Non multa, sed multum". Zkusím to po svém, spíš volně, přeložit takto: "Ne moc dílčích věcí, ale probírané zato důkladně!"

Obchodníci s velkým očekáváním

18. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 3 minuty

Obratní manipulátoři z řad spisovatelů, scénáristů i politiků už dávno vědí, že vzbudíte-li v lidech očekávání, nemusíte už ho naplnit, a pokud zklamání dost dlouho oddalujete, hodně lidí vám ho promine -- vždyť jste se snažili a ony chvíle naděje byly přece fajn.

Tělo si dělá s duchem, co chce?

18. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Však to znáte! Rozmanité drogy dokážou udělat s člověkem divy. Ale stačí na to i běžný alkohol. Anebo jenom se člověk špatně vyspí, a potom nevrle bručí na celý svět nejméně do oběda, že? Zatím ještě nerozebírejme nadmíru senzitivní otázku případné (ne)svobody vůle. I když asi všichni něco víme o tom, že třeba i před soudy průkazný zločin nemusí mít svého odsouzeného pachatele, pokud se prokáže, že ten člověk "nebyl při smyslech" (jak se lidově říká).

Přečetli jsme:

Jiří Přibáň: O kritickém myšlení

18. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

S Chomským jsem měl poprvé možnost se osobně setkat v roce 1993 a stejně jako mnoho mých britských kolegů jsem tehdy během konverzace u slavnostní večeře nevycházel z údivu, kolik informací je schopen jeho mozek zpracovat a seřadit tak, aby se ze statistických údajů a kvantifikovaných dat i politických citací stal kritický příběh s dramatičností politického thrilleru a přesvědčivostí žaloby před mezinárodním tribunálem. Přes tyto obdivuhodné schopnosti ale mají pravdu ti, kdo tvrdí, že na intelektuála zaštiťujícího se vědeckou exaktností se Chomsky prokazatelně příliš často mýlí ve svých politických závěrech. Společnost se totiž vyvíjí podle své vnitřní racionality, která se ze všeho nejméně řídí ideologickými představami, ať je hlásají političtí vůdci nebo jejich kritici.

-

Paradoxní konzervativnost takového myšlení se plně ukázala ve slavné debatě mezi Chomským a Foucaultem z počátku sedmdesátých let minulého století. Chomského projev byl výsledkem zvláštní kombinace vědeckého dogmatismu, politického misio­nářství a morálního univerzalismu, bez nichž si snad ani nelze Ameriku představit. Jeho obraz světa tak má například s takzvanou americkou morální pravicí společného mnohem víc, než si Chomského stoupenci jsou ochotni připustit.

Zdroj: ZDE

Julian Assange se pokusí zpochybnit deportační příkaz do Švédska

18. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Právníci pracující jménem Juliana Assange, zakladatele serveru Wikileaks, který se ve čtvrtek bude skrývat už dva roky na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, připravují podání švédským úřadům ve snaze zpochybnit jeho deportační příkaz do Švédska. Assangeova právnička Jennifer Robinson sdělila reportérům, že podání, které bude předloženo švédským soudům příští úterý, je "založeno na nových informacích".

Assange se ukryl na ekvádorské velvyslanectví v Londýně dne 19. června 2012. Od té doby je velvyslanectví obklopeno 24 hodin denně britskou policií. Hlídání velvyslanectví stálo dosud britské daňové poplatníky 6 milionů liber, neboť britská vláda chce Assange deportovat do Švédska. Assange a jeho právníci se obávají, že by byl ze Švédska deportován do USA.

Assange hrál klíčovou roli při útěku Edwarda Snowdena z Hongkongu do Ruska. Pracovníci serveru WikiLeaks loni Snowdenovi pomohli vyhnout se zatčení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

73376