USA vyšlou do Iráku vojenské poradce

20. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident USA Barack Obama oznámil, že jeho země vyšle do Iráku vojenské poradce, aby pomohla v boji proti povstalcům, mezi nimiž mají rozhodující postavení islamisté.

Obama dále prohlásil, že USA jsou připraveny k "cílené a přesné vojenské akci, pokud a když... to situace na zemi bude vyžadovat", ale dodal, že americké jednotky nebudou v Iráku bojovat. Trval na tom, že neexistuje vojenské řešení a apeloval na to, aby irácká vláda vedená šíity byla "inkluzívní". Vedle toho zdůraznil, že není věcí USA vybírat irácké představitele.

Irák žádá USA o letecké údery proti sunnitským militantům.

Poslední Obamův výrok (a také fakt, že Washington váhá s nálety, které údajně neoficiálně podmiňuje odchodem protisunnitského premiéra - KD) lze chápat jako nepřímou kritiku premiéra Núrího Malikího, jehož politika pomohla vyvolat povstání.

"Spojené státy nebudou provádět vojenské akce, které by v Iráku podpořily jednu sektu na úkor druhé," řekl Obama.

USA kromě vyslání poradců zesílí zpravodajské operace a zřídí "společná operační centra v Bagdádu a severním Iráku za účelem sdílení zpravodajských informací a koordinace plánování".

Na pomoc obráncům Bákuby, hlavního města severního governorátu Dijála, a také do nedaleké Samary, odjely šíitské milice z jihu.

Ve středu předseda Sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey varoval, že americké ozbrojené síly stále nemají dost zpravodajských informací na to, aby podnikly akci. Dempsey sdělil kongresmanům, že piloti by měli problém zjistit, na koho vlastně útočí.

Zároveň poznamenal, že vojensky lze udělat jen málo pro překonání stavu, kdy irácká vláda zklamala své občany, "což způsobilo tento problém".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7009

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014