Rasmussen: Rusko se spojilo s ekologickými organizacemi proti exploataci břidlicového plynu

19. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko tajně spolupracuje s ekologickými organizacemi v jejich kampani proti frackování ve snaze udržet závislost Evropy na dovozu energie z Moskvy, tvrdí generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Řekl to na konferenci v londýnském Chatham House. Rusko podle něho zahajuje sofistikovanou dezinformační kampaň proti získávání zemního plynu z břidlic.

"Setkal jsem se se spojenci, kteří informují o tom, že Rusko jako součást své sofistikované informační a dezinformační kampaně aktivně spolupracuje s takzvanými nevládními organizacemi - ekologickými organizacemi, které pracují proti břidlicovému plynu - ve snaze udržet závislost Evropy na ruském zemním plynu. To je moje interpretace," uvedl.

Rasmussen neřekl, jakou formou Rusko spolupracuje s ekologickými organizacemi ani zda zmíněné organizace vědí, že spolupracují "s ruskými agenty".

Rasmussenovo tvrzení vyvolalo zuřivou reakci od organizace Greenpeace, jejichž 30 aktivistů a novinářů na lodi Arctic Sunrise bylo zatčeno ruskými úřady, které je loni chtěly odsoudit za jejich protest proti ropným vrtům v Arktidě na 15 let do vězení.

"Představa, že jsme Putinovy loutky, je tak absurdní, že bychom rádi věděli, co to v ústředí NATO vlastně kouří," řekl mluvčí organizace Greenpeace a dodal: "Břidlicový plyn zřejmě bude dražší než dovozy ruského plynu, je velmi nepravděpodobné, že břidlicový plyn uspokojí více než jen zlomek evropské poptávky a neuspokojí ani ten ještě nejméně 10 let."

Andrew Pendleton z organizace Přátelé Země se vyjádřil stejně ironicky: "Zřejmě se Rusko obává našeho obrovského potenciálu větrné a sluneční energie, a tak infiltrovalo britskou vládu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9991

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014