O "podlidech" a pomocném premiérovi

18. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v nedělním komentáři k sestřelení dopravního letadla Il-76 v Luhansku, při němž zahynulo 49 osob na palubě, označil separatisty na východě Ukrajiny za "podlidi". Tato formulace se objevila v anglickém překladu jeho projevu na stránce velvyslanectví v USA, ale mezitím byla opravena ze "subhumans" na "inhumans" (nelidé), obdobně, jako i v ukrajinské verzi.

K velké smůle retušérů historie byla originální podoba stránky velvyslanectví některými uživateli archivována.

Zdroj: ZDE

Kromě toho se citace výroku objevila v některých zprávách, například tady v CNN.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová byla posléze nucena hájit Jaceňuka (ne jeho výrok, o to se ani nepokusila) na tiskové konferenci. Argumentovala přitom, že Jaceňuk navzdory svým výrokům usiluje o mírové řešení krize na Ukrajině.

Uveďme tedy celý Jaceňukův výrok, tak jak byl s nejvyšší pravděpodobností bez retušování pronesen:

"Skláníme hlavy před památkou hrdinů, kteří položili životy za svou zemi, za to, aby válka nepřišla do domu každého z nás. Zahynuli, protože se postavili na obranu mužů a žen, dětí a starých lidí, kteří se ocitli před hrozbou zabití interventy a jimi placenými podlidmi. Zvěčníme památku našich hrdinů, nejprve vyhlazením těch, kdo na ně vztáhli ruce, a poté očištěním naší země od tohoto zla."

Pomocný premiér Arsenij "Subhuman" Jaceňuk vybraný osobně Victorií "Fuck the EU" Nulandovou a zavádějící na Ukrajině neoliberální reformy tímto naplnil pohár trpělivosti s jeho osobou měrou více než vrchovatou. Spekuluje se o Jaceňukově údajném židovském původu a není třeba pochybovat o tom, že na straně východoukrajinských separatistů stojí ruští extrémisté spojení s organizacemi jako Hnutí Eurasia či Ruská národní jednota, a že ruským plukovníkem v záloze Igorem Strelkovem dosazený premiér "Doněcké lidové republiky" Alexandr Borodaj byl oprávněně kamarádem někdejšího šéfa Ku-Klux-Klanu Davida Duka, neonacizujícím stalinistou Alexandrem Prochanovem, označen za "skutečného bílého ruského nacionalistu". Když Moskva křičí, že v Kyjevě jsou "fašisté", cudně mlčí o tom, kolik násilnických extrémistů bojuje za "Novorusko", že je to tedy přinejmenším prašť, jako uhoď. Až dosud tomu dokonce bylo tak, že osoby v opravdu klíčových funkcích v Kyjevě si s ultrapravicovou ideologií nezadávaly, což se o premiérovi separatistické "Doněcké lidové republiky" chváleném Prochanovem stejně, jako lídrem národních bolševiků Eduardem Limonovem, říci nedalo. Nyní ovšem můžete rozdíly měřit leda tak na mikrometru. Jaceňuk se snaží Borodaje dohnat a předehnat.

Pomocný premiér Jaceňuk by měl jít co nejdříve. Jeho vláda jmenovaná "vyčištěným" parlamentem nemá plnohodnotný mandát a řečmi o podlidech se kvalifikoval pro politické smetiště. Bezpochyby obdrží nějaké teplé místečko, pravděpodobně v Mezinárodním měnovém fondu, litovat jej není proč.

Pokud slovní dehumanizace protivníka není sama o sobě symptomem jeho nevybíravého masakrování, pak mu rozhodně bezprostředně předchází. A už existují spolehlivě nezávislé informace o tom, že i to první může být pravda.

Obyvatelé východní Ukrajiny se stali nejprve rukojmími separatistů a posléze terči nerozlišeně používané vojenské síly ze strany vládních jednotek. Obojí počínání i obojí extrémismus jsou stejně hodny odsouzení a v žádném případě podpory kteroukoliv ze skrytě intervenujících mocností. Jednotky loajální ke kyjevské vládě by měly být dál podporovány i neletální pomocí pouze v případě, že Kyjev zaručí skutečný protiteroristický charakter operace, tzn. vycvičí za tím účelem jednotky spoléhající primárně na ruční zbraně a individuální balistickou ochranu, ustoupí od masivního používání těžké výzbroje v sídelních oblastech a přijme věrohodná a účinná opatření na ochranu civilního obyvatelstva.

0
Vytisknout
14818

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2014