Tony Blair: Západ musí zasáhnout v Iráku

15. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Bývalý britský premiér Tony Blair v neděli v televizi naléhal na západní vlády, aby uznaly, že musejí hrát na Blízkém východě aktivní roli. Západ podle něho musí uvažovat o vojenských zásazích, aniž by však vyslal pozemní vojska. Západ by podle Blaira měl použít leteckého bombardování a útoků bezpilotními letadly jako v Libyi. Blair poukázal na to, že v Sýrii bylo usmrceno už tolik lidí jako v celém Iráku od roku 2003. Zdůraznil, že by býval podpořil vojenskou akci v Sýrii už před určitou dobou a argumentoval, že Západ musí dospět k dohodě s prezidentem Assadem.

Tony Blair důrazně odmítl kritiku, že americko-britská invaze do Iráku z roku 2003 způsobila nynější krizi v této zemi.Obvinil z ní současnou Malikiho vládu a válku v Sýrii.

Ve vášnivém eseji, zveřejněném na jeho serveru nazvaném Faith Foundation, Blair argumentuje, že je "bizarní" dovozovat, že americko-britská invaze do Iráku z r. 2003 umožnila vznik a vzrůst vlivu džihádistických sunnitských organizací, jako je ISIS, která v minulém týdnu ovládla města na severy a na západě Iráku. "My jsme tohle nezpůsobili," tvrdí Blair a dodává, že proti extremistům bude nutno použít síly. "Tam, kde bojují extremisté, je nutno se proti nim postavit tvrdě, silou."

Blair odmítl jako "neuvěřitelné" tvrzení, že by Irák byl dnes stabilní, kdyby býval Saddám Husajn zůstal u moci. "Občanská válka v Sýrii a rozklad, který ji provází, má nyní svůj očekávaný a ničivý dopad. Irák je nyní ve smrtelném nebezpečí. Celý Blízký východ je ohrožen."

Blair pokračuje: "Teď víme, že Assad v Sýrii vyráběl chemické zbraně, aniž by to Západ věděl. Zjistili jsme to teprve, až jich použil. Víme také, že i když Saddám zlikvidoval své chemické zbraně, podržel si expertní znalosti a schopnost je znovu vyrábět. Je pravděpodobné, na základě toho, co nyní víme o Assadovi, že Saddám, který použil chemické zbraně proti Íránu ve válce v osmdesátých letech, v níž zahynulo více než milion lidí, a proti svému vlastnímu lidu, že by se nevrátil ke svým zlozvykům? Je přece pravděpodobné, že by se k chemickým zbraním vrátil."

Blair argumentuje, že kdyby v Iráku vládl během Arabského jara stále ještě Saddám Husajn, došlo by tam k občanské válce, která by postihla celý region. "Tak je bizarní tvrdit, že kdybychom neodstranili Saddáma, nedošlo by k nynější krizi." Naopak, od svržení Saddáma Husajna zůstávala nestabilita Iráku uvnitř jeho vlastních hranic.

"I když hrozba terorismu byla a je velmi reálná, sektářství Malikiho vlády zlikvidovalo existující možnost vytvořit soudržný Irák. Zisky z ropy nebyly využity k rekonstrukci země a nedostatečnost irácké armády vedla k odcizení sunnitské komunity a k neschopnosti irácké armády odrazit útok na Mosul a na Falludžu. A bude se debatovat o tom, zda byly americké jednotky staženy příliš brzo."

Blair argumentuje, že vznik a síla organizace ISIS je důsledkem syrské války. "Říkat něco jiného je zlovolné. Operace o ovládnutí Mosulu byla naplánována a zorganizována ze Sýrie, z města Raqqa. Bojovníci byli vycvičeni a zoceleni v syrské válce. Je to jednoduché: džihádistické organizace nás nikdy nenechají na pokoji. K útoku z 11. září došlo z určitého důvodu. Ten důvod a ideologie, která ho zdůvodňuje, nezmizely. Toto je do určité míry i náš boj, ať se nám to líbí nebo nelíbí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9702

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2014