Kultura za 300 - proč Amazon a Lego ano a filmové pobídky ne?

11. 6. 2014 / Kateřina Kalistová

čas čtení 2 minuty

V době všeobecného hořekování nad resortními rozpočty by v mizérii ostudného návrhu rozpočtu ministerstva kultury úplně zanikla nesmyslnost rozhodnutí ministerstva financí, které seškrtalo i peníze na tzv. filmové pobídky na 300 milionů Kč z původně resortem kultury navržených 800 milionů. V čem je problém? Nejde mi totiž na rozum, proč se Česká republika dobrovolně vzdává filmových investic ve výši několika miliard korun, díky nimž se za každou investovanou korunu vrací do rozpočtu koruna padesát. Proč Amazon a Lego ano a filmové pobídky ne?

Nejde mi na rozum, proč by nechtěla Česká republika takto nepřímo podporovat malé a střední podniky a živnostníky. Právě kvalita a zručnost českých řemeslníků je jedním z důvodů zájmu zahraničních producentů o natáčení u nás. Je všeobecně známo, že výdaje na scénografii a stavby zásadně převyšují rozpočty domácích filmů. Nejde mi na rozum, proč by nechtěla Česká republika podporovat vznik několika tisíc krátkodobých míst, která filmová produkce ročně vytváří. Nejde mi na rozum, proč by se stát vzdával nesporných pozitivních dopadů na regionální rozvoj, rozvoj turistického ruchu, proč někdo nechce umožnit českému filmovému průmyslu být konkurenceschopným v rámci jednotného evropského trhu. Není škoda odlivu kvalifikované pracovní síly, ztráty odbytu navazujících odvětví?

Ostatní státy pochopily, že filmový průmysl se bohatě vyplatí. Ve filmovém průmyslu se každoročně za produkci nových filmů celosvětově utratí stovky miliard dolarů. S financemi navrženými 300 miliony však na ně nedosáhneme. Abychom mohli filmařům vracet dvacet procent z proinvestovaných peněz, tak jako to minimálně činí ostatní státy, potřebujeme kulturou navržených 800. Jinak jsou pobídky prakticky nefunkční. Kultura za 300 je v zemi s filmovým průmyslem na tak vysoké úrovni trochu málo. Nejde mi však na rozum proč?

Autorka je první náměstkyní ministra kultury ČR

0
Vytisknout
10069

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014