Dosud nejkrvavější den v ukrajinském konfliktu:

Vzbouřenci sestřelili vojenské letadlo

14. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Dopravní letadlo IL-76 bylo zničeno u luhanského letiště. Bylo usmrceno 40 parašutistů a 9 členů posádky.

Proruští vzbouřenci sestřelili vojenské dopravní letadlo v Luhansku a ohrozili tak úsilí Kyjeva o ukončení krize a o ovládnutí východu Ukrajiny.

Zdálo se, že ukrajinská vláda tento týden konečně zaznamenává pokrok poté, co nový prezident Petro Porošenko ve čtvrtek jednal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a kyjevské jednotky v pátek ovládly přístav Mariupol.

Vzbouřeenci sestřelili dopravní letadlo IL-76 v Luhansku. Usmrtili 40 parašutistů a devět členů posádky. Letadlo vybuchlo ve vzduchu.

V městě Krasnodon v luhanském regionu ovládlo 20 vzbouřenců budovu státní bezpečnosti. K bojům také došlo v sousedním doněckém regionu. Vzbouřenci usmrtili tři pohraniční stráže a zranili čtyři. V pátek ukrajinské vládní jednotky zajaly 30 vzbouřenců a po šestihodinové operaci vztyčili ukrajinskou vlajku na ústředím vzbouřenců.

V důsledku bojů mezi ukrajinskými vládními jednotkami a proruskými ozbrojenci na východní Ukrajině se tam zhoršuje humanitární situace. Desetitisíce lidí prchají z objasti, především ze vzbouřeneckého hlavního města Slavjansku, jehož každodenní ostřelování od konce května vedlo k usmrcení četných civilistů.

Většina obyvatel v tomto obklíčeném městě je bez vody, elektřiny a plynu. Zásoby potravin jsou omezené a obchody s potravinami zapáchají tlejícími potravinami, protože nefungují ledničky. Desítky lidí stojí frontu na pitnou vodu.

Od doby, kdy Kyjev zahájil svou "protiteroristickou" operaci, zahynulo asi 270 osob. Z nich zemřelo 225 v doněckém regionu, včetně města Slavjansk, kde jsou boje nejúpornější. Ve Slavjansku tento měsíc zemřely na rány šrapnelem nejméně dvě děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
10497

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2014