Londýnský konzervativní starosta Boris Johnson:

Tony Blair se konečně zbláznil

16. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Dospěl jsem k závěru, že se Tony Blair konečně zbláznil, píše v konzervativním deníku Daily Telegraph londýnský konzervativní starosta Boris Johnson. V neděli vydal na svém serveru esej, která mi připadá šílená, vzhledem k tomu, že odmítá postavit se čelem k faktům. Když Blair píše o katastrofě moderního Iráku, činí tvrzení, která jsou natolik v kontrastu s realitou, že člověk na to čumí s otevřenou pusou a ztrácí dech. Blair zjevně potřebuje psychiatrickou pomoc.

Apel o finanční příspěvek na provoz Britských listů

4. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, po roce jsme opět nuceni připomenout se vám s apelem, že bohužel vydávání Britských listů není zadarmo. Prosíme vás, máte-li možnost, abyste na výdaje na jejich provoz přispěli přiměřenou částkou. V současnosti vybereme na finančních příspěvcích jen cca 60 procent výdajů provozu našeho serveru a dlouhodoběji to není udržitelné. Na provoz BL v současnosti přispívá méně než 200 osob, deník má měsíčně přibližně 300 000 čtenářů. Uznáte, že je na tom něco špatně.

Prosíme, pokud můžete, přispěte finanční částkou na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2; prostřednictvím mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Deník může fungovat pouze potud, pokud ho budou podporovat čtenáři.

Předem díky

Jan Čulík

šéfredaktor

Zlikviduje bitcoin veškerou ústřední moc?

16. 6. 2014

čas čtení 14 minut

Technologie, kterou používá nová měna bitcoin, hrozí, že zlikviduje sociální sítě, burzy, i vlády států. Směřujeme k anarchistické budoucnosti bez jakékoliv centralizované moci? ptá se britský deník Daily Telegraph.

Programátoři, kteří vytvořili digitální měnu bitcoin, jsou přesvědčeni, že bitcoin představuje technologickou revoluci, která zlikviduje všechno - od sociálních sítí až po burzy a vlády států. Bitcoin totiž dokázal, že ústřední mocenská kontrola (jakou dosud nad tím, kdo vlastnil co, měly banky) může být nahrazena softwarem a chytrou matematikou.

Libertariánští programátoři se nyní začínají ohlížet po to, co ještě kromě bank by mohlo být zrušeno.

Představte si taxíky bez řidičů, které jezdí z města do města a vyhledávají nejlukrativnější jízdy, oblohu plnou bezpilotních letadel, které vám doručují nákup anebo drogy. Náš život možná bude fungovat v digitální anarchii, kde budou jen pracovat stroje, které budou odpovídat vám, vašim zaměstnavatelům a zločineckým mafiím, nebo se nebudou zodpovídat vůbec nikomu.

Platí Vodafone v ČR nějaké daně?

16. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s britskými protesty hnutí Uncut proti firmě Vodafone, která v Británii neplatí skoro žádné daně, se zeptal Michal Kment na Ministerstvu financí ČR, zda Vodafone platí daně v ČR. Dostalo se mu odpovědi, že "tato informace podléhá mlčenlivosti". Nekompetentní odpověď.

Zdroj: ZDE

K tomu uvádí Ondřej Zajíček: Daňové úřady jsou obecně vázány mlčenlivostí a to zdaleka nejen v ČR. Údaje o daních jsou částečně veřejné, nikoliv proto, že by je zveřejňovaly daňové úřady, ale proto, že mnohé organizace mají samy povinnost zveřejnit svou účetní uzávěrku.

Např. ve výroční zprávě 2012/2013 Vodafone Czech Republic se můžeme dočíst, že v uváděném ročním období měla tato společnost hrubý zisk před zdaněním 1255 mil. Kč a z toho zaplatila daň z příjmu 300 mil. Kč. V předchozím období byl zisk 2138 mil. Kč a daň 417 mil. Kč.

A k tomu dodává Kateřina Vojtíšková: 1. K informaci o Vodafonu (a vůbec z OR) - součástí 300 mil je také tzv. odložená daň (deferred tax) ve výši 64 mil. Tu firmy neplatí, takže o tuto sumu splatná daň nižší než - 236 mil Kč ZDE.

2. Mobilní operátoři patří mezi největší plátce daní vůbec. Za rok 2011 byl zveřejněn žebříček, kde se umisťují následovně: 4. Telefonica O2, 5. T-Mobile, 16. Vodafone ZDE. T-Mobile za rok 2012 uvádí v účetní uzávěrce splatnou daň ve výši 1668 mil Kč.

3. Ke Generálnímu finančnímu ředitelství a jeho závazku mlčenlivosti: odvolávají se na ochranu informací o majetkových poměrech osob, které nejsou povinnými subjekty: "...Je proto obecně správné nezveřejňovat informace o majetkových poměrech daňových subjektů, ..." (usnesení NSS z 12.3.2009, 5As64/2008-137). Cituji z rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace: "Z poskytnuté informace by mohla být zjištěna výše příjmů daňových subjektů, což podává rámcový obraz o celkových majetkových poměrech dotčených daňových subjektů." Je to celé nesmysl, ale s kulatým razítkem.

Úředníci Michaely Marksové-Tominové se chovají nelidsky

15. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Čtenáři Britských listů poslali Janu Posoldovi finanční pomoc ve výši 60 000 Kč. Jeden nejmenovaný čtenář mu nabídl, že mu okamžitě zaplatí dluh u firmy CETELEM ve výši 56 411 Kč, s tím, že Jan Posolda mu ho bude bezúročně splácet minimální částkou 1000 Kč měsíčně od doby, kdy si to Jan Posolda určí, nejpozději od prosince 2014. Musím vyjádřit obrovský dík čtenářům Britských listů. Pohrdání si naopak zaslouží Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, viz níže. Je zjevné, že krutým a nekompetentním způsobem se zřejmě ministerstvo nezachovalo jen vůči Janu Posoldovi, ten má štěstí, že i po mozkové mrtvici dokáže komunikovat a bránit se. Viz níže (JČ):

Vážený pane Čulíku.

Ani nevím, jak Vám mám poděkovat po všech těch zkušenostech, které mám. V sobotu 14.6.2014 jsem obdržel doporučený dopis od MPSV, podepsaná Mgr.Lýdie Sovadinová, kterým mě bylo sděleno, že moje žádost o přiznání příspěvku na péči byla zamítnuta, ve smyslu zák.č.108/2006Sb §8 odst.2 ve znění pozdějších předpisů, odvolání není přípustné, píše Jan Posolda. Dle OSSZ nejde o osobu starší 18 let, která se podle výše zmíněného zákona považuje za závislou na pomoci jiné fyzické osoby! A to přesto, že v posudkovém zhodnocení se uvádí, že dle popisu obvodního lékaře i sociálního šetření se postižený pohybuje obtížně, s pomocí jedné francouzské berle a druhé osoby, na krátké vzdálenosti, schody sám nezvládne.

Případ pana Posoldy má širší souvislosti

16. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Jak ukazuje příklad pana Posoldy (a mnoha dalších), lidé se mohou bránit, spojit se a vskutku šlechetně si pomoci, v naprostém kontrastu s oficiální mocí, ať už ta je nominálně vedena kýmkoli. Moc a veřejné miliardy přitahují bezcitné sobce, jejichž cílů se nejlépe dosahuje ze zákulisí, pro které je ministr pouze jakousi převodní pákou k vypouštění verbální mlhy dobrých úmyslů a omezených možností.

Hana Marvanová nedávno zdůraznila po své zkušenosti v roli první náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti, že politické strany sice mohou vyhrát volby s reformním programem, nicméně někteří úředníci jim prostě zabrání v jeho realizaci.

Co čekat v Iráku? A jaké budou důsledky?

16. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Média se vcelku pochopitelně zaměřují především na radikálně islámské elementy mezi sunnitskými povstalci v Iráku, kteří v posledních dnech způsobili takřka úplný rozpad tamních ozbrojených sil. Jenže vedle organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL či ISIS) má sunnitská ofenzíva ještě další dva další důležité komponenty, bez nichž by sotva vypadala tak hrozivě.

Určeno především řadovým členům ČSSD a ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD paní Tominové

16. 6. 2014 / František Štván

čas čtení 6 minut

vězte, že pánům a kmánům nelze sloužit najednou. To Vám(ČSSD) konec konců vzkazují i volební průzkumy.

Život, přesněji řečeno, mediální výstupy mocných ukazují, jak to měl s nadsázkou řečeno socialismus jednoduché. Vnímal pouze jednoho ideologického (třídního) nepřítele, kterým byl kapitalismus. Náš kapitalismus jich má mnohem více.Paradoxně jsou to i kapitalistická zřízení, zvlášť ze severu Evropy, se silným důrazem na sociální spravedlnost. Ideologicky(třídně) jsou to i všechny levicové názory. Tedy všechny formy stojící na důstojné míře občanské sociální solidarity. Část jich pro názornost vyjmenuji.

Urážlivý výrok ukrajinského ministra o Putinovi vyvolal diplomatickou hádku

16. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščyca se octl v ohnisku neobvyklé diplomatické kontroverze poté, co ho kamera v sobotu u ruského velvyslanectví v Kyjevě zaznamenala, jak použil sprosté slovo k charakteristice Vladimíra Putina.

Rozhněvaní Ukrajinci, kteří obviňují Rusko z rozdmychávání konfliktu na východě Ukrajiny, často skandují heslo "Putin chujlo", což lze přeložit asi jako "blbec" nebo "ču.ák".

Co udělalo Skotsko pro svět?

16. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

S blížícím se referendem o nezávislosti (bude se konat 18. září) se shrnuje na internetu, co kdy udělali Skoti (dnes pětimilionový národ) pro svět:

1. Skot Alexander Fleming objevil penicilín.

2. 23 ze všech 43 amerických prezidentů bylo skotského původu.

3. V roce 1839 zkonstruoval kovář Kirkpatrick Macmillan z okresu Dumfriesshire první jízdní kolo s pedály.

Servilita českých médií vůči neusvědčeným válečným zločincům je nepřijatelná

16. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká televize v relaci Interview 24 ZDE opět předvedla, jak se novinářské řemeslo -- notabene ve veřejnoprávní televizi -- dělat nemůže. Moderátorka Světlana Witowská pokládala "exkluzivnímu" hostu, kterým byla Madeleine Albrightová, servilní a neškodné dotazy a jen nepatrně se dotkla toho, co by novináře mělo zajímat především. V tomto případě šlo o roli bývalé ministryně zahraničí USA v Kosovu.

DISKUSE V BRITÁNII:

Je správné zavírat lidi do vězení za sprosté výroky na internetu?

15. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Minulý týden byl uvězněn Jake Newsome za to, že na internetu zveřejnil urážlivé výroky. Jeho případ je jedním z celé řady případů, které vedly k vězeňským trestům. Mnozí vyjadřují obavy, že to omezuje svobodu projevu.

Tento případ je hnusný, fakta nejsou atraktivní a v příběhu není žádný hrdina, míní list Guardian. 30. dubna letošního roku, dva dny poté, co v městě Leeds ubodal žák ve škole učitelku Ann Maguireovou, napsal jednadvacetiletý Jake Newsome na svou facebookovou stránku: "Osobně jsem rád, že tu učitelku ubodali. Je mi líto toho žáka. Měl se na ní taky vychcat."

Boj za Masaryka -- boj s větrnými mlýny

15. 6. 2014 / Bohumil Sláma

čas čtení 4 minuty

Masaryk, "nadnárodní intelektuál z vídeňského prostředí", vyvolával od okamžiku, kdy vstoupil na českou kulturní a politickou scénu, silné avšak velmi protichůdné odezvy a reakce. Dnes je to víceméně zřejmé: moudří a slušní ho se ho zastávali a postupně ho začali milovat, nemoudří a neslušní ho (rychle) začali nenávidět a potírali ho. Změnilo se to, až když se po 1. světové válce, po fenomenálním "tažení kolem světa", stal československým presidentem. Podařil se mu však ještě jiný "zázrak": přestože nemoudří a neslušní - zejména svým vlivem - obvykle převažují, jeho vliv je, alespoň u nás, zatlačil do pozadí.

Podnět Policii ČR ve věci automobilu v ježnickém lese

15. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

navazuji opět na spolupráci s Policií ČR a dávám podnět (fotografie jsou v příloze) k prošetření jízdy automobilu dne 7.6.2014 v ježnickém lese na zelené značce u tzv. "Hubertky" - čas kolem 15:00.

Řidič automobilu porušil zřejmě tyto zákony České republiky:

Tony Blair: Západ musí zasáhnout v Iráku

15. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Bývalý britský premiér Tony Blair v neděli v televizi naléhal na západní vlády, aby uznaly, že musejí hrát na Blízkém východě aktivní roli. Západ podle něho musí uvažovat o vojenských zásazích, aniž by však vyslal pozemní vojska. Západ by podle Blaira měl použít leteckého bombardování a útoků bezpilotními letadly jako v Libyi. Blair poukázal na to, že v Sýrii bylo usmrceno už tolik lidí jako v celém Iráku od roku 2003. Zdůraznil, že by býval podpořil vojenskou akci v Sýrii už před určitou dobou a argumentoval, že Západ musí dospět k dohodě s prezidentem Assadem.

Tony Blair důrazně odmítl kritiku, že americko-britská invaze do Iráku z roku 2003 způsobila nynější krizi v této zemi.Obvinil z ní současnou Malikiho vládu a válku v Sýrii.

Ve vášnivém eseji, zveřejněném na jeho serveru nazvaném Faith Foundation, Blair argumentuje, že je "bizarní" dovozovat, že americko-britská invaze do Iráku z r. 2003 umožnila vznik a vzrůst vlivu džihádistických sunnitských organizací, jako je ISIS, která v minulém týdnu ovládla města na severy a na západě Iráku. "My jsme tohle nezpůsobili," tvrdí Blair a dodává, že proti extremistům bude nutno použít síly. "Tam, kde bojují extremisté, je nutno se proti nim postavit tvrdě, silou."

Taky máte blbou televizi? Duka předběhl Štěcha v disciplině státní protokol

15. 6. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

Kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku ....

(z písňového textu S+Š)

V sobotu 14. 6. ve 23:00 hod. bylo lze zaznamenat, že ČR (alespoň podle ČT 24) má zřejmě nové pořadí nejvyšších představitelů země, neb pražský arcibiskup a kardinál byl ve zprávě o pietním aktu v Lidicích uveden před předsedou Senátu Parlamentu České republiky, ač stáli bok po boku. Tažme se tedy, zda pořadí prezident ČR, předseda Senátu Parlamentu, předseda Poslanecké sněmovny, předseda vlády ... už neplatí.

Bylo snad i představené nové pořadí součástí "církevních restitucí?" I toto musí mít ředitelství ČT zapotřebí?

Požadujme vysvětlení, ne jen nějaké okecávačky, že mše byla hned po ránu a pieta následovala až poté.

P. S.: Všimli jste si, že D. Duka je v ČT pomalu častěji než J. Bohdalová? Prve jmenovaný zatím nemá pořad o vaření a druhá dosud nežehná zbraním a dobytku.

Jak definitivně pohřbít Armádu České republiky

15. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Rozpad iráckých bezpečnostních sil tváří v tvář několika tisícovkám islamistických povstalců je po ukrajinské kauze v krátké době již druhým podobným případem. Podle všeho se cosi velmi podobného brzy odehraje i v Afghánistánu, kde náklady na vydržování ozbrojených sil výrazně převyšují státní příjmy. Jak se taková věc jako náhlý kolaps armády vlastně přihodí?

Aktivisté z organizace Uncut demonstrují proti Vodafonu, že neplatí daně

14. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Aktivisté z britské organizace UK Uncut v sobotu uspořádali celou řadu demonstrací u obchodů firmy Vodafone. Údajně vyřadili čtyři z nich mimo provoz.

Demonstranti varovali, že plánují v nadcházejících týden další akce. Ty mají vyvrcholit před valnou hromadou firmy Vodafone, která se bude konat koncem července.

Organizace UK Uncut se zaměřila na 10 obchodů firmy Vodafone v Británii, včetně jejího nejdůležitějšího obchodu na Oxford Street v Londýně, avšak protestovali i u obchodů firmy Vodafone v Bristolu, v Manchesteru a v Glasgow

Demonstranti protestovali proti skutečnosti, že se Vodafone vyhýbá placení daní. Firma v prosinci 2013 přiznala, že v Británii "neplatí v podstatě žádné podnikatelské daně".

Platí Vodafone nějaké daně v České republice?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dosud nejkrvavější den v ukrajinském konfliktu:

Vzbouřenci sestřelili vojenské letadlo

14. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Dopravní letadlo IL-76 bylo zničeno u luhanského letiště. Bylo usmrceno 40 parašutistů a 9 členů posádky.

Proruští vzbouřenci sestřelili vojenské dopravní letadlo v Luhansku a ohrozili tak úsilí Kyjeva o ukončení krize a o ovládnutí východu Ukrajiny.

Zdálo se, že ukrajinská vláda tento týden konečně zaznamenává pokrok poté, co nový prezident Petro Porošenko ve čtvrtek jednal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a kyjevské jednotky v pátek ovládly přístav Mariupol.

Vzbouřeenci sestřelili dopravní letadlo IL-76 v Luhansku. Usmrtili 40 parašutistů a devět členů posádky. Letadlo vybuchlo ve vzduchu.

Rychlé změny v mezinárodních vztazích vyžadují strategickou úvahu, nikoliv ideologickou zaťatost

14. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv zpráva o amerických náletech podporujících íránskou intervenci proti iráckým islamistům se nejspíš ukáže být spekulací, jiný scénář je velmi pravděpodobný: Kombinace americké vojenské pomoci Iráku v podobě dodávek vojenského materiálu a zpravodajské i logistické podpory plus intervence sousedního Íránu, který již vyslal do Bagdádu generála Revolučních gard Kásima Sulejmáního a nejméně dva prapory vojáků. Každopádně určitá úroveň spolupráce obou donedávna znepřátelených zemí již fakticky existuje, jakkoliv se to z ideologizující perspektivy zdá být předem vyloučeno.

Začít u sebe, aneb Práce s emocemi trvá celý život

13. 6. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 4 minuty

"Tu věděl Nemo ve svém srdci s neomylnou jistotou, že dobro je nejsilnější mocí na světě. Že je nositelem a udržovatelem všeho a že nic nepůsobí tak ničivě jako zištnost."
Vykoupení pastora Nema, Anker Larsen, dánský spisovatel

Zdá se až neuvěřitelné, jak lehce mohou plameny nenávisti opět vzplanout. Kdo by před rokem řekl, že lidé na Ukrajině budou po sobě střílet a nenávidět se do morku kostí? Že se bude používat letectva a dělostřelectva na obytné čtvrtě, že se lidé budou (sebe?)upalovat v domech? Že na náměstí budou ostřelováni a zabíjeni lidé, nikdo neví vlastně kým? Když vedle sebe žili, potkávali se na ulicích, v obchodech.

Duch nové doby

13. 6. 2014 / Milan Kohout

čas čtení 17 minut

Podle New York Times je Noam Chomsky jedním z nejdůležitějších intelektuálů tohoto světa. Když mu bylo dvacet devět, vydal vědeckou knihu, nazvanou Syntaktické struktury, která zrevolucionalizovala studium jazyků. Předložil v ní myšlenku, že lidé sdílejí univerzální jazyk a gramatiku. "Byla to bomba stejného kalibru jako Einsteinova teorie relativity," vzpomíná jeho kolega Steven Pinker, profesor na Massachusetts Institute of Technology v Bostonu. To bylo v roce 1957.

Od té doby vydal Chomsky dalších sedmnáct vědeckých knih, zabývajících se lingvistikou, filosofií a intelektuální historií.

Mezi politickými aktivisty celého světa je však znám spíš jako autor knih a článků kritizujících prolhanost a zkorumpovanost vlád a korporativního světa.

Noam Chomsky se narodil v roce 1928 ve Philadelphii a je profesorem na katedře lingvistiky a filosofie university MIT v Bostonu.

Je tu oprávněný hold velkému jazykovědci Chomskému, anebo jde jen o mediální bublinu kolem "levicového" komentátora politiky?

13. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Kdekdo cítil v těchto dnech povinnost napsat něco o Noamu Chomském (s výslovností "čomski"). Vypadalo to zároveň na nesmírně prestižní a zcela jedinečnou příležitost "být při tom", když bude v ČR tento světoznámý vědec na různých místech republiky přednášet. Také se ovšem vyskytly na adresu profesora Chomského texty, že by po jejich přečtení pes od slovutného profesora kůrku nevzal (včetně jednoho zvláště kousavého textu v "Neviditelném psovi", i když nešlo o ojedinělý kritický výpad proti jeho proneseným závěrům na účet světové politiky). Kupodivu se nic závažného okamžitě nepsalo o Chomského významu pro jazykovědu. Ne že tuhle mezeru teď lze adekvátně vyplnit.

Co jsem se naučil na kauze Chomsky

13. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Některé české kritiky postoje Noama Chomského ke kauze polpotovské Kambodže se odvolávají na libertariánskou stránku Jim.com, jejíž provozovatel se pod své texty jaksi zapomíná podepsat, takže zřejmá je pouze politická afiliace. A tak se na jeho zničující kritiku Chomského vztahuje v plné míře to, co o anonymních kriticích psal už Arthur Schopenhauer. Mírně řečeno, takové počiny jsou bez výjimky velmi nedůvěryhodné.

Pravdy užitečných idiotů

13. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Je to šílený paradox. Žijeme v zemi, kde se skutečně inspirujícím osobnostem nadává do "duševních nacistů" a "vředů", ale těm, kteří mají na svědomí smrt statisíců, jako je Madeleine Albrightová, se u nás s nízkou úslužností vyjadřuje nabubřelý obdiv. To je v nominálně demokratické společnosti minimálně na pováženou.

Zajímavé aspekty nepoctivosti

13. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Ve čtvrtek 12. 6. vyšel v Právu velký článek Jiřího Vavroně o tom, že Češi patří podle nějakého aktuálního průzkumu k těm méně poctivým evropským národům, protože se jich například stále více domlouvá s řemeslníky na oboustranně výhodné hotovostní platbě bez faktury, a vůbec si nelámou hlavu nad tím, že o daně oberou stát.

Blb po česku. Noam Chomsky v českém rybníčku

12. 6. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 16 minut

Jiní se už na stránkách Britských listů a jinde návštěvě Noama Chomského v České republice věnovali do detailů a trpělivě vyvraceli ty největší bludy kolem něj, jeho názorů v minulosti i reflektovali to, jak se k němu česká společnost či některé její segmenty postavily. Přesto jsem neodolala záplavě kritických (tj. nesouhlasných) textů, které se v této souvislosti objevily v českých médiích posledních dnů, a podívala na jejich strukturu a to, o čem vlastně mohou vypovídat ve vztahu k českým médiím, potažmo ke stavu veřejné debaty v ČR. Nebudu v tomto textu hodnotit či obhajovat názory Noama Chomského, ale zaměřím se jen na formy jeho kritiky ve vybraných textech českých autorů. Pod slovem formy kritiky mám na mysli prostředky a způsoby, jakými byl Chomsky v českém prostředí kritizován, jaká byla strategie argumentace těchto textů, včetně jazyka této argumentace a způsobů tematizování. To znamená, že cílem textu není kritizovat přímo názory samotné ani vnucovat někomu jednu jedinou pravdu či hodnocení N. Chomského. Na to nesouhlasit s ním má každý právo.

...a plýtvejte časem, energií a zdroji na to, čeho nemůžete dosáhnout

12. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Anthony Cordesman z Centra pro strategická a mezinárodní studia patřil ke čtyřem Američanům, kteří se ve dnech 23.-24. května zúčastnili Moskevské konference o mezinárodní bezpečnosti (MCIS) pořádané ministerstvem obrany. Šokován tím, co viděl, vypracoval dvaapadesátistránkovou zprávu o prezentacích ruských a běloruských představitelů, kterou si můžete stáhnout. Ačkoliv Cordesman nesouhlasí s tím, co bylo na konferenci předloženo, varuje, že novou optiku Moskvy nelze ignorovat bez velkého rizika komplikací. A co platí pro USA, platí v tomto konkrétním případě i pro ČR. Pokud je ruské vedení přesvědčeno, že proti němu EU spolu s USA vedou válku, představa premiéra Sobotky o návratu k poklidné spolupráci s Ruskem patří do říše cenzurovaných obrozeneckých pohádek.

Psychiatr Höschl se asi zbláznil

11. 6. 2014 / Jaroslav Vávra

čas čtení 3 minuty

Náhodou jsem poslouchal na Dvojce ve středu 11. června dopoledne pana prof. Höschla, psychiatra, který se v první části pořadu "Jak to vidí ... " věnoval svému oboru. Pak jej redaktorka (nevím, jestli to bylo domluvené) navedla na Noama Chomského, a nestačil jsem se divit. Pořad je dostupný z archivu Českého rozhlasu ZDE

Jen vybírám některá polemická tvrzení - troufám si tvrdit až manipulace/propaganda, kterým se shodou okolností Chomský jako vědec věnoval/věnuje. Takže některá tvrzení prof. Höschla (uvádím minuty z archivu českého rozhlasu):

Ukrajina odhalila fundamentální slabiny v organizační struktuře a fungování EU

12. 6. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

Evropská integrace byla kdysi motivována mimo jiné i zajištěním a udržením míru v Evropě. Z Evropy vzešly v minulém století dva nejkrvavější a nejrozsáhlejší konflikty všech dob, což byl jeden z klíčových faktorů evropské poválečné spolupráce. Po dlouhou dobu se zdálo, že EU (předtím Evropské hospodářské společenství) tuto roli plní na jedničku. Pak však přišel pád železné opony a konflikty na Balkáně, kde se Unie postupně dostávala do vleku geopolitických zájmů silných států, především USA a Německa. Vrcholem této krize byl souhlas s osamostatněním Kosova iniciovaný tlakem administrativy Bílého domu. Tím se definitivně podryla evropská poválečná stabilita budovaná na respektování hranic stanovených v rámci jaltského konsensu.

POLSKO:

O loupeživé katolické církvi

12. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut

Navzdory všeobecnému mínění není Polsko homogenně katolickou zemí. A kromě toho, dokonce i polští katolíci jsou hluboce nejednotni ohledně mnoha otázek týkající se jejich církve. Téma, které vyvolává zvlášť zuřivé diskuse, je nenažranost církevních činitelů.

Mnoho Poláků se dívá na Čechy spatra a jedná s nimi většinou jen jako s dodavateli dobrého piva a zábavy, avšak zároveň obdivuje Českou republiku jako zemi, v níž je, na rozdíl od Polska, mnoho věcí "normálních". Proto, když se hovoří o předávání majetku od státu církvi, Poláci se zmiňují o České republice jako o příkladu, jak "by to správně mělo být", protože Česká republika katolické církvi nevrátila její majetek, o nějž přišla během komunistické éry. Argument procírkevní strany obyčejně zní, že v České republice platí platy kněží stát, a proto je to celé víceméně vyrovnáno. Proto jsem byl velmi překvapen, když jsem se nyní dověděl, že se Česká republika rozhodla vrátit církvím v restituci její majetek. Takže než to, milí Češi, provedete, pokuste se poučit z chyb druhých a podívejte se, jak si katolická církev "vyžádala, co ji patří" u vašich sousedů.

Chomsky toho pro československé disidenty udělal mnohem více než jeho čeští opovrhovatelé

10. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Jak již bylo na BL napsáno, Noam Chomsky se v otevřeném dopise postavil za českého matematika Karla Čulíka, kterého spolu s jeho manželkou perzekvoval československý normalizační režim. Americký akademik tehdy apeloval na veřejnost, aby vyjádřila solidaritu s těmito perzekvovanými a aby protestovala na československé ambasádě či aby se přímo obrátila na prezidenta Husáka. Nejde však o ojedinělý případ, kdy se českým intelektuálním biedermeierem opovrhovaný Chomsky postavil za práva východoevropských disidentů.

Deset ran asociálně nedemokratických

11. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Za tragédii sociální demokracie je možno považovat pozbytí smyslu její existence. Po více než sto letech svého bytí totiž nepředstavuje stranu hledající systémovou změnu, ale stala se etablovaným systémovým pilířem. Pilířem, který jde na ruku neoliberální politice a zájmům nadnárodních korporací.

Jakými ranami je stíhána, aby se navrátila ke své podstatě?

Jako bylo deset ran egyptských, našli bychom i deset kauz, na nichž sociální demokracie demonstruje svoji současnou marnost nad marnost:

Jaktože ČSSD nebojuje proti exekutorské mafii a korupci?

11. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

K situaci na ministerstvu spravedlnosti jsme od nich [ČSSD] neslyšeli ani o víkendu, kdy se situace vyhrotila, žádný názor, ač korupce hýbe preferencemi. Nezájem o korupci [v ČSSD]je devastující. Lidé volí raději miliardáře, kterému uvěřili, že nemá zapotřebí krást, napsal Karel Hvížďala ZDE
Jak je to možné? (JČ)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36293