USA se ze všech sil snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

29. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér je prý „neobvykle vystresován“ vyhlídkou na vydání zatykače Mezinárodním trestním soudem
 
Spojené státy se snaží zabránit tomu, aby Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvůli útoku na Gazu, informovala izraelská média


Podle zpravodajského webu Walla vede Netanjahu „nepřetržitý tlak po telefonu“, aby zabránil vydání zatykače na svou osobu ze strany ICC, zejména komunikuje s Bílým domem.

 
Izraelský deník Maariv uvedl, že Netanjahu je „vyděšený a neobvykle vystresovaný“ z možnosti blížícího se vydání zatykače.

Zdroje blízké listu se domnívají, že zatykač je jen otázkou času.

List uvedl, že zatykač by mohl být doručen také ministru obrany Yoavu Galantovi a náčelníkovi generálního štábu generálmajorovi Herzi Halevimu.

Netanjahu 26. dubna na Twitteru napsal, že „pod mým vedením Izrael nikdy nepřijme žádný pokus haagského trestního soudu podkopat jeho základní právo na obranu“.

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz řekl televiznímu kanálu N12, že zatykač je „absolutní pokrytectví“.

„Pokud to bude nutné, neopustíme zemi,“ řekl.

Z interního materiálu ministerstva zahraničí, do níž v sobotu nahlédla agentura Reuters, vyplynulo, že vysocí američtí činitelé sdělili ministru zahraničí Antony Blinkenovi, že nepovažují za „věrohodné a spolehlivé“ ujištění Izraele, že zbraně dodané USA používá v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1592

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2024