Ruská agrese na Ukrajině: USA sdělují, že Rusko zastrašuje americké zaměstnance konzulátu

29. 8. 2023

čas čtení 11 minut
- Reportérka Rania Dridiová z Al-Džazíry v živém vysílání informovala v arabštině z Petrohradu o Wagnerově památníku, když ji napadl Rus a požadoval, aby mluvila rusky. Skončila v nemocnici s pohmožděninami a otřesem mozku:

  Reporter Rania Dridi from Al Jazeera was live reporting in Arabic from Sankt Petersburg regarding a Wagner Memorial when a Russian attacked her, demanding her to speak Russian.
- Spojené státy obvinily Moskvu ze snahy zastrašovat a obtěžovat americké zaměstnance poté, co ruská státní média informovala, že bývalý pracovník amerického konzulátu byl obviněn ze shromažďování informací o válce na Ukrajině a dalších otázkách pro Washington.

Bezpečnostní služba FSB obvinila Roberta Šonova, ruského státního příslušníka, že předával zaměstnancům amerického velvyslanectví v Moskvě informace o tom, jak ruská branná kampaň ovlivňuje politickou nespokojenost před prezidentskými volbami v Rusku v roce 2024, uvedla ruská státní tisková agentura Tass.


- V Tule a Belgorodu byly sestřeleny ukrajinské bezpilotní letouny, tvrdí Moskva
Ruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské bezpilotní letouny nad Tulskou a Bělgorodskou oblastí, uvedlo v úterý moskevské ministerstvo obrany, aniž by uvedlo, zda došlo ke škodám nebo obětem.

Dva drony "byly zničeny" protivzdušnou obranou nad Tulskou oblastí jižně od Moskvy, uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení na Telegramu.

Další dron byl "zničen silami protivzdušné obrany" nad Belgorodskou oblastí, která hraničí s Ukrajinou, v pondělí kolem 23:00 moskevského času, uvedlo ministerstvo v samostatném prohlášení.

Ministerstvo neuvedlo, zda v důsledku obou incidentů došlo ke škodám nebo obětem.

Hlavní město a další ruské regiony se v posledních dnech staly terčem palby útoků ukrajinských dronů poté, co Kyjev na začátku léta slíbil, že konflikt "vrátí" Rusku.

Útoky způsobily jen malé škody.

- Ukrajina tvrdí, že její síly postupují hlouběji do ruských obranných linií u Robotyně
Ukrajina v úterý uvedla, že její síly pronikly  hlouběji do ruských obranných linií u obce Robotyne, den poté, co převzala kontrolu nad touto obcí na jižní frontě.

Vojenský mluvčí Andrij Kovaljov uvedl, že ukrajinské síly postupují dále v Záporožské oblasti, o které Moskva tvrdí, že je součástí Ruska, informuje agentura France-Presse.

"Ukrajinské síly měly úspěchy ve směru od Novodanylivky k Verbove," řekl v úterý státním médiím a jmenoval dvě vesnice v regionu.

Dodal, že vojáci drží dobyté území a útočí na ně ruské dělostřelectvo. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

Ukrajinské jednotky se také snaží obklíčit východní město Bachmut, které ruské síly obsadily v květnu.

Šéf Doněcké oblasti, kde se Bachmut nachází, v úterý zlehčoval ukrajinský tlak poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl úspěchů.

"Boky jsou drženy. Situace se tam již stabilizuje," řekl podle ruských státních médií Denis Pušilin.

 

- Financování EU na podporu Ukrajiny brzdí neshody mezi některými členskými státy, píše Financial Times.

Podle lidí, kteří se účastní jednání, rozdělily členské státy požadavky Bruselu na dodatečné financování v celkové výši 86 miliard eur, jehož cílem je zmírnit napětí v rozpočtu EU a zároveň zajistit čtyřletou podporu pro Ukrajinu...

Jednání o financování dosud komplikovala Evropská komise, která spojila finanční podporu pro Ukrajinu s požadavky na doplnění rozpočtu EU, včetně ustanovení na pokrytí nákladů na úroky z dluhu a zvýšení platů úředníků EU.

Řada členských států uvedla, že zatímco dodatečná finanční podpora Ukrajině je rozumná, ostatní prvky balíčku jsou výsledkem vnitřního problému řízení rozpočtu EU, který si dodatečné finanční prostředky nezaslouží.

V čele odporu stály země jako Německo a Nizozemsko, které tvrdily, že utahování opasků v národních rozpočtech v důsledku rostoucích úrokových sazeb a mzdových požadavků by se mělo projevit i v Bruselu.

- Britské ministerstvo obrany  ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že vojenská služba v ruských ozbrojených silách je od loňské plnohodnotné invaze na Ukrajinu stále lukrativnější.

Dne 4. února 2022 ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že poručík dostával 81 200 rublů měsíčně. Do října 2022 oznámil, že i mobilizovaní vojíni budou dostávat 195 000 rublů měsíčně.

Mnoho nižších hodností sloužících na Ukrajině má nyní přes 200 000 rublů měsíčně. To je více než 2,7násobek ruského národního průměrného platu 72 851 rublů. Pro srovnání: 2,7násobek průměrného platu ve Velké Británii by znamenal více než 90 000 liber ročně.

Je velmi pravděpodobné, že plat a další výhody jsou silnou pobídkou pro

Je velmi pravděpodobné, že plat a další výhody jsou silnou motivací pro zaměstnance, zejména pro ty z chudších oblastí Ruska. Je však stále nepravděpodobné, že by Rusko splnilo své cíle v oblasti náboru dobrovolníků do svých řad.

- Místopředseda irské vlády bude tento týden ve Španělsku jednat s ministry EU o nejnovějším vývoji na Ukrajině a o převratu v Nigeru.

Micheál Martin se zúčastní setkání ministrů zahraničních věcí a obrany EU ve městě Toledo.

Ministři obrany se sejdou v úterý a ve středu, ministři zahraničních věcí budou jednat ve středu a ve čtvrtek, informuje agentura PA Media.

Očekává se, že ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov bude své protějšky informovat o nedávném vývoji ve své zemi na neformálním setkání, kterého se zúčastní také zástupci OSN a NATO.

Ministři zahraničních věcí Ukrajiny a Nigeru se během jednání připojí rovněž ke svým protějškům z EU.

Martin, který je irským ministrem zahraničních věcí a obrany, uvedl, že diplomatická cesta poskytne EU příležitost k "praktické koordinaci".

- Alexej Volkov, prezident ruského Národního svazu pohostinství, uvedl, že se letos očekává pokles počtu turistů na Krymu o 20-30 % na 6 až 6,5 milionu osob.

Rusko se zmocnilo Krymu a anektovalo jej od Ukrajiny v roce 2014, osm let před zahájením své plnohodnotné invaze do země.

Méně návštěvníků Krymu znamenalo více pro Kaliningrad u Baltského moře a Dagestán v ruském severokavkazském regionu, citovala Volkova agentura Reuters.

- Putin se nezúčastní summitu G20, sděluje Indie

Ruský prezident Vladimir Putin příští měsíc vynechá summit G20 v Indii a místo sebe vyšle svého ministra zahraničí, uvedl v pondělí úřad premiéra Naréndry Módího.

Módího úřad uvedl, že s Putinem telefonicky hovořil a "vyjádřil pochopení" pro jeho rozhodnutí nezúčastnit se summitu ve dnech 9. a 10. září, kterého se zúčastní ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Dillí a Moskvu pojí vazby z dob studené války a Rusko zůstává zdaleka největším dodavatelem zbraní pro Indii.

Indie se vyhýbá výslovnému odsouzení Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu, přestože usiluje o větší bezpečnostní vazby se Spojenými státy.

Módí a Putin hovořili také o "otázkách společného zájmu", včetně nedávno skončeného summitu Brics v Jihoafrické republice, k němuž se Putin rozhodl promluvit prostřednictvím videospojení.

V březnu mezinárodní trestní soud oznámil vydání zatykače na Putina kvůli obvinění z válečného zločinu nezákonné deportace ukrajinských dětí. Indie není signatářem Mezinárodního trestního soudu.

Kreml obvinění odmítá a trvá na tom, že zatykač na Putina je "neplatný".

- Jižní Korea zvyšuje finanční pomoc Ukrajině

Agentura Reuters: Jižní Korea v úterý představila finanční pomoc Ukrajině v příštím roce ve výši 394 milionů USD, což je osminásobné zvýšení oproti letošnímu roku.

V červenci prezident Yoon Suk Yeol oznámil, že jeho země letos poskytne "rozsáhlé vojenské dodávky", aniž by uvedl další podrobnosti.

- Evropská unie by se měla připravit na přijetí nových členů z východní Evropy a Balkánu do roku 2030, tvrdil v pondělí šéf EU Charles Michel. Vzhledem k tomu, že ruská válka na Ukrajině pokračuje a moldavská prozápadní vláda se snaží o reformy, se vysocí úředníci dříve zdráhali nabídnout přesné časové plány. "Abychom byli důvěryhodní, domnívám se, že musíme mluvit o načasování a domácích úkolech," řekl Michel, když vystupoval na strategickém fóru ve slovinském Bledu. "Při přípravě příští strategické agendy EU si musíme stanovit jasný cíl. Domnívám se, že do roku 2030 musíme být na obou stranách připraveni se rozšířit."

- Papež František se v pondělí stal terčem kritiky za to, že ruské mládeži řekl, aby si uvědomila, že jsou dědici minulých carů, jako byl Petr Veliký, kterého prezident Vladimir Putin dával za příklad, aby ospravedlnil invazi na Ukrajinu.  Ukrajina uvedla, že tyto komentáře, které František pronesl v pátek v živém videoposelství ke katolické mládeži shromážděné v Petrohradě, jsou "hluboce politováníhodné".

- Polsko a pobaltské státy zcela uzavřou své hranice s Běloruskem, pokud dojde ke "kritickému incidentu" s účastí Wagnerových žoldnéřů, uvedl v pondělí polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

- Při nočním ruském raketovém útoku v centrální části Ukrajiny byli zabiti tři lidé a dva lidé zemřeli později v pondělí při ostřelování na východě a jihu země, uvedli ukrajinští představitelé. Ministr vnitra Ihor Klymenko uvedl, že tři lidé byli zabiti v průmyslovém závodě v centrální Poltavské oblasti. Pět osob bylo zraněno a další osoba je nezvěstná, uvedl.

- Švédský občan ruského původu byl obviněn z toho, že téměř deset let shromažďoval informace pro ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU.

- Ruská protivzdušná obrana v pondělí sestřelila dva ukrajinské drony nad Ruskem anektovaným Krymem, napsal na Telegramu Sergej Aksjonov, Ruskem jmenovaný šéf regionu.

- Ukrajina v pondělí uvedla, že její jednotky osvobodily jihovýchodní osadu Robotyne a snaží se v protiofenzívě proti ruským silám postupovat dále na jih.

- Ukrajinský ministr obrany v pondělí odmítl nová obvinění z úplatkářství týkající se vojenských dodávek, a to v souvislosti se zprávami médií o nákupu uniforem za nadsazené ceny během války s Ruskem. Několik médií uvedlo, že ministerstvo podepsalo koncem loňského roku smlouvu s tureckou společností na dodávku zimních bojových uniforem, ale cena se po uzavření smlouvy ztrojnásobila. Ukrajinští novináři také zjistili, že zimní výstroj lze v Turecku koupit za podstatně nižší ceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2381

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2023