Pacienti v Anglii budou mít jako první přístup k sedmiminutové injekci při léčbě rakoviny

30. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Britské státní zdravotnictví NHS je prvním zdravotnickým systémem, který stovkám pacientů nabídne injekci, jež zkrátí dobu léčby až o tři čtvrtiny.
 
Pacienti v Anglii se stanou prvními na světě, kteří budou moci využít injekci, jež léčí rakovinu za sedm minut.

Po získání souhlasu od Úřadu pro regulaci léčiv a zdravotnických prostředků (MHRA) bude NHS prvním zdravotnickým systémem, který tuto injekci zavede pro stovky pacientů ročně.

Doba léčby některých pacientů s rakovinou v NHS se zkrátí až o tři čtvrtiny.

 
Atezolizumab se pacientům obvykle podává intravenózně prostřednictvím kapačky, ale mnozí z nich nyní budou imunoterapii dostávat injekčně.

Lék, známý také pod názvem Tecentriq, se používá k léčbě různých typů rakoviny, včetně rakoviny plic, prsu, jater a močového měchýře. V Anglii je ročně podáván přibližně 3 600 pacientům.

Očekává se, že většina těchto lidí bude nyní dostávat lék prostřednictvím sedmiminutové injekce namísto nitrožilní aplikace, která obvykle trvá 30 minut až hodinu.

Pacienti, kteří dostávají atezolizumab spolu s chemoterapií, mohou lék stále dostávat intravenózně.

Lék je známý jako inhibitor kontrolních bodů a funguje tak, že pomáhá imunitnímu systému najít a zabít rakovinné buňky.

Prof. Peter Johnson, národní ředitel NHS England pro rakovinu, uvedl, že tento krok dokazuje, jak zdravotnictví založené na inovacích zajišťuje pacientům nejmodernější léčbu rakoviny.

"Zavedení této léčby jako první na světě bude znamenat, že stovky pacientů budou moci strávit méně času v nemocnici a uvolní cenný čas na chemoterapeutických odděleních NHS," řekl.

"Zachování co nejlepší kvality života pacientů s rakovinou je životně důležité, takže zavedení rychlejších injekcí pod kůži bude mít významný přínos."

Anglické státní zdravotnictví uvedlo, že rychlejší léčba přichází bez nových nákladů díky stávající obchodní dohodě vyjednané s výrobcem Roche.

Marius Scholtz, lékařský ředitel společnosti Roche, uvedl: "Jsme potěšeni, že pacienti NHS v celé Anglii mají přístup k podkožní injekci imunoterapie rakoviny PD-L1."

Studie naznačují, že většina onkologických pacientů dává přednost léčbě subkutánně - injekcí nebo infuzí těsně pod kůži - kvůli menší bolesti a nepohodlí, snadnému podání a kratší době trvání léčby ve srovnání s intravenózní infuzí.

Tisíce pacientů s rakovinou v Anglii využilo IV formu atezolizumabu, která může významně snížit riziko návratu rakoviny.

U pacientů s časným stadiem nemalobuněčného karcinomu plic klinické studie prokázaly, že atezolizumab může po operaci a chemoterapii snížit riziko návratu rakoviny nebo úmrtí o 34 %.

Tato inovativní léčba funguje tak, že blokuje protein, který brání imunitnímu systému v útoku na rakovinné buňky, a to tak, že se rakovinné buňky stávají pro imunitní systém viditelnějšími.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3181

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2023