V Řecku stále bojují stovky hasičů s divokými požáry

28. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
Silný vítr a horké, suché podmínky rozšiřují plameny a ztěžují hašení požárů
 
Více než 600 hasičů, včetně posil z několika evropských zemí, podporovaných flotilou letadel a vrtulníků shazujících vodu, bojuje v Řecku se třemi velkými požáry, z nichž dva zuří již několik dní.

Obrovský požár v severovýchodních regionech Evros a Alexandroupolis na severu země, který má pravděpodobně na svědomí 20 z 21 úmrtí v souvislosti s lesními požáry za poslední týden, hoří již devátý den.

Požár, který je jedním z největších jednotlivých požárů v Evropě, zničil rozsáhlé lesní plochy a zapálil domy v okrajových částech města Alexandrupolis. V neděli s požárem bojovalo 295 hasičů, sedm letadel a pět vrtulníků, uvedl hasičský sbor.

 
Evropská služba pro řešení mimořádných událostí Copernicus v neděli uvedla, že požár spálil 77 000 hektarů (190 000 akrů) půdy a má 120 aktivních ohnisek.

 

Copernicus je součástí vesmírného programu EU pro pozorování Země a využívá satelitní snímky k poskytování mapových údajů.


Papež František v nedělním projevu k veřejnosti na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu řekl, že chce vyjádřit ujištění, že "v modlitbě pamatuje na oběti požárů, které v těchto dnech hořely na severovýchodě Řecka". Vyjádřil také "podpůrnou blízkost" řeckému lidu.

Na severozápadním okraji řecké metropole již několik dní hoří další rozsáhlý požár, který spaluje domy a proniká do národního parku na hoře Parnitha, jedné z posledních zelených oblastí v blízkosti Atén. Hasiči uvedli, že se plameny snaží uhasit 260 hasičů, jedno letadlo a tři vrtulníky.

Třetí velký požár vypukl v sobotu na kykladském ostrově Andros a v neděli se stále ještě vymykal kontrole. 73 hasičů, dvě letadla a dva vrtulníky hasily oheň. Předpokládá se, že požár vyvolal úder blesku.

Řecko v uplynulém týdnu denně sužovaly desítky požárů. Vichřice a horké a suché letní podmínky společně rozdmýchávaly plameny a ztěžovaly hasičské úsilí. V sobotu hasiči řešili 122 požárů, z toho 75 vypuklo během 24 hodin od pátečního večera do sobotního večera, uvedl hasičský sbor.

Vzhledem k tomu, že síly hasičů jsou napjaté k prasknutí, požádalo Řecko o pomoc další evropské země. Německo, Švédsko, Chorvatsko a Kypr vyslaly letadla, zatímco na místě pomáhají desítky hasičů z Rumunska, Francie, České republiky, Bulharska, Albánie, Slovenska a Srbska.

Jihoevropské země jsou díky horkým a suchým létům obzvláště náchylné k požárům. Představitelé EU obviňují rozpad klimatu z rostoucí četnosti a intenzity požárů v Evropě a upozorňují, že rok 2022 byl po roce 2017 druhým nejhorším rokem, co se týče škod způsobených požáry.

Příčiny dvou největších požárů v Řecku zatím nebyly zjištěny. Úřady uvedly, že u některých menších požárů existuje podezření na žhářství nebo nedbalost, a několik osob bylo zatčeno.

V sobotu zatkli příslušníci řeckých hasičských sborů dva muže, jednoho na ostrově Evia a druhého v centrální oblasti Larissa, za údajné úmyslné zapálení suché trávy a vegetace s cílem vyvolat požár.

Řecko zavádí předpisy pro prevenci lesních požárů, které obvykle platí od začátku května do konce října a omezují činnosti, jako je vypalování suché vegetace a používání venkovních grilů.

Do pátku zatkli příslušníci hasičského sboru od začátku sezóny prevence požárů 163 osob, z toho 118 za nedbalost a 24 za úmyslné žhářství, uvedl mluvčí vlády Pavlos Marinakis. Policie podle něj provedla dalších 18 zatčení.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

2
Vytisknout
2898

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2023