O davu s vidlema

28. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
 
To, co se v Česku teď děje Ukrajincům, je připomínka něčeho, o čem tu píšu už roky a co se nesmí brát na lehkou váhu: že stačí málo a máte dav s vidlema pod oknem, píše na Twitteru Andrej Ruščák.

Ano, i dnes. Před mnoha a mnoha lety jsem si řekl, že chci poznat pravý důvod, proč došlo k šoa a tím poznat, jestli to hrozí a pokud ano, jak poznat, kdy už je zle.


 

Tomuhle poznávání jsem zasvětil už víc než polovinu svého života a jsem si už naprosto jistý jedním: pokud se čímkoliv můžete lišit od "většiny", jste potenciální cíl.

 Když tady vládla hysterie z muslimů, to, kdo ji provozovali, se rádi hájili tím, že "nejsou xenofobní, protože nemají nic proti Ukrajincům nebo Vietnamcům". 

Podívejte se na to, jak rychle se dokázala situace otočit proti Ukrajincům a vsadím se, že stačí jen velmi málo, aby se s Vietnamci stalo totéž. Třeba útok pekingského režimu na Vietnam, který mimochodem vůbec není vyloučený. 

Osobně s tímhle "menšinovým stresem" žiju víceméně celý život a naprosto židovsky stereotypně patřím k těm, kdo sice nemají evakuační zavazadlo, ale mají všechno připravené tak, aby nebyl problém si ho okamžitě dát dohromady a bezpečně i s rodinou zmizet. 

Protože čím víc jsem toho o původu šoa poznával, tím víc jsem přesvědčen, že se to při příhodné konstelaci okolností může stát znovu. 

A znáte to, nikdy více. 

Nemám ten komfort "většiny"; když se ukážou ty davy s vidlema, nemůžu počítat s tím, že se ukryji v mase většiny. 

A mnoho z nás, co tu jsme, jsme tak či onak menšinoví a i když si to mnozí neuvědomují, nemusí být daleko od momentu, kdy charakteristika, o níž ani nevědí, že ji mají, může rozhodovat o životě a smrti. 

Proč? Protože velká část lidské společnosti jsou vraždící bestie bez špetky opravdových hodnot, které by jim v tom bránily. 

Nevraždí jen proto, že aktuálně nemusí, protože nemají hlad a nebojí se. Ale když se začnou bát nebo mít hlad, jsou jako povodeň. 

A s povodní se nedá diskutovat, před povodní se evakuuje.

2
Vytisknout
4024

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2023