Benda a Blaničtí rytíři stále čekají..

17. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
Komunistickou minulostí zkompromitovaný kandidát se vzdal nominace na ústavního soudce, takže pojďme do sebe a laskavě vraťme do hry Marka Bendu! Ústav pro studium totalitních režimů (v současné kondici) mu jistě vystaví diplom morální neposkvrněnosti a my se nebudeme muset obávat nástupu islámu a konce západní civilizace. S pomocí ChatGPT by nakonec nemusela být takovým problémem ani disertace..

Tuto sarkastickou poznámku jsem napsal na sociální síť. Zajímavé bylo, že někteří lidé vůbec nepochopili její charakter a buď se domnívali, že lituju kandidáta Fremra, nebo že naopak podporuju Bendu. Zajímavé, jak sociální sítě zamávaly se schopností vnímat význam sdělení, není to poprvé.


Dostal jsem od jednoho čtenáře dotaz: "A rozumím tomu dobře, pane Kartousi, že Vám je tedy líto toho, že se pan Fremr vzdal kandidatury pod tím "strašlivým tlakem"? Že tedy jeho rozsudky před listopadem Vám nevadí?"

Odvětil jsem, že nikoliv, že mě ale nepřestává udivovat fakt, že morální metrika části české společnosti je nastavena na eliminaci bývalých komunistů, aby zároveň brala přijatelnou morální míru takovým exotům, jako je Benda, jenž po dobu svého působení v politice jedná v zásadě systematicky nemorálně (exekuce, genderová rovnost, práva sexuálních menšin atp.), přičemž je mu přiznávám status “konzervativce”, tedy čehosi implicitně “hodnotového”. 

Ale v zásadě mi šlo hlavně o vtip. O vtip nad touto zvláštní skutečností, ve které je politik usvědčený z podvodu při psaní doktorské práce, jemuž asistenta dělá člověk placený exekutorskou komorou v zemi, kde se z exekucí stalo schéma největšího organizovaného a legalizovaného podvodu, který blábolí o tom, že manželství stejnopohlavních párů povede k nástupu islámu, je brán vážně, dokonce jako morální autorita. 

No řekněte, potřebujeme dnes Haška, aby zachytil komičnost společenského dění? Ne, z toho, co bylo dříve satirou, se stala realita. A možná proto lidé satiru přestávají chápat.

3
Vytisknout
5244

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023