Proti proudu

14. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Krach Bohemia Energy vyvolal především škodolibé komentáře, odkazy na devótní rozhovory v různých forbesech s "mužem se skromným, až plachým vystupováním, v ruce bezmála omluvně třímajícím klíčky od ferrari, zkrátka typickým českým miliardářem", případně hřímáním nad tím, jak asociálně se bohatec zachoval, když nechal po krachu své firmy milión lidí na holičkách...

Možná pamatujete na doby, kdy žádní nezávislí prodejci energií neexistovali (ale spíš ne, jak to tak vidím). Kdy se energie prodávala tak, že vám ČEZ poslal předtištěnou smlouvu s ceníkem, a vy jste měli možnost ji buď obratem podepsat, nebo si doma svítit očima. Kdy, když jste chtěli někam "přejít", tak následoval pobavený úsměv: a kampak, milý pane, milá paní? Vidíte ty dráty? Ty jsou všechny naše. Vidíte ty elektrárny? Ty jsou všechny taky naše. Přejít můžete akorát tak na druhý chodník. Zafixovat cenu? Za-fi-xo-vat? Fixou nebo jak?

Pozn. JČ: Pro zajímavost, v Británii zkrachovalo od září 2021 už dvanáct energetických společností a tento týden je jich ohroženo dalších sedm. Je to proto, že enormně vzrostly ceny nákupu energií a protože britská vláda ceny energií pro individuální domácí spotřebitele zastropovala, menší firmy nedokáží uhradit tento cenový rozdíl a bankrotují. Vláda chce udržet zastropování cen energií do jara 2022, pak ale budou britští spotřebitelé vystaveni horentnímu růstu cen. Miliony zákazníků zkrachovalých energetických firem byly automaticky přebrány původními energetickými giganty, které prodávaly energii před vznikem tohoto rozrůzněného konkurenčního trhu. ZDE

 
Otevření trhu s energiemi nezávislým prodejcům s širokými možnostmi tvorby a strukturování cen způsobilo, že se skutečně ceny energií zlevnily, nabídka zpestřila. Najednou to bylo jako v supermarketu: drahý? Tak zkusím jít o dům vedle. V důsledku obchodní konkurence šly s cenou dolů a naučily se obchodovat i firmy "fat cats", ČEZ nebo E.ON. Roční zisky ČEZu mimochodem klesly z obvyklých 50 miliard korun na 10-15 miliard. Ano, byly doby, kdy každý z nás, včetně důchodců a kojenců, přispíval na ZISK této majoritně státní firmy rok co rok částkou 5 000 korun.

Mimochodem, otevřít trh a ušetřit nás přinutila Evropská unie v roce 2012, takže jsme od té doby ušetřili desítky tisíc, každý z nás. Hanba EU! Czexit!

Mimochodem 2: když je teď pláč, že při přebírání zákazníků zkrachovalých prodejců (takzvaným dodavatelem poslední instance) budou lidé ze dne na den platit dvojnásobek, tak si uvědomme, že nebýt jich, tak jsme tyhle ceny platili mnohem dříve a bez řečí.

Mimochodem 3: agresivní telesales od Bohemia Energy, překračující dalece pravidla etiky a nejspíš i zákona byl opravdu hnus fialový a majitel by teď měl se svým Ferrari jezdit za trest už jenom po rozbitých polňačkách.

-1
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021