Studie: Chemikálie z plastových obalů mohou zapříčinit předčasnou smrt

18. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Vystavení ftalátům z potravinových obalů koreluje se zvýšenou pravděpodobností předčasného úmrtí, ukázala studie. 

Každodenní kontakt s potravinovými obaly a obaly kosmetiky vyráběnými z plastů může ročně jen v USA zapříčinit až 100 000 předčasných úmrtí, zjistila studie publikovaná v časopise Environmental Pollution.

Z více jak 5 000 dospělých ve věku 55 - 64 let měli ti s nejvyššími koncentracemi chemikálií zvaných ftaláty v moči větší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění než ti, kdo byli látkám zmíněného typu vystaveni méně.

Kromě toho osoby vystavené ftalátům měly i vyšší pravděpodobnost úmrtí na jakékoliv jiné onemocnění než lidé s menšími koncentracemi. Jedinou výjimku představuje riziko onemocnění rakovinou, které zřejmě v souvislosti s ftaláty neroste.

Onemocnění a úmrtí spojená s ftaláty vyvolávají v USA náklady na zdravotní péči a ztracenou produktivitu ve výši až 47 miliard dolarů.

Ftaláty představují potenciální nebezpečí pro lidské zdraví, protože mohou interferovat s hormony řídícími procesy v lidském těle.

Tyto toxiny obsažené v plastových obalech potravin se pak z jídla do těla dostávají zejména při trávení a jsou spojovány zejména s obezitou, cukrovkou a onemocněními srdce, stejně jako s poruchami duševního zdraví.

Zjištění se týká korelace mezi vystavením účinkům ftalátů a pravděpodobností předčasného úmrtí, nestanovilo však specifický kauzální mechanismus.

Bude potřeba zjistit více o roli, kterou tyto chemikálie hrají při regulaci hormonů a vzniku zánětů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5325

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2021