O svobodě společenské debaty a o liberální demokracii

1. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Jako člověk, který se dlouhodobě hlásí politicky k liberalismu a filozoficky k myšlenkám, které jsou s ním spojené, jako je empirismus či pragmatismus, jsem stále častěji znepokojen primitivními, vulgárními představami o svobodě, jak se objevují ve veřejném prostoru.

Nikdy nebylo zásadou liberalismu, aby byl podrobně diskutován každý nesmysl, nikdy nebylo zásadou liberalismu, že si má každý dělat, co chce, nebo že všechny názory jsou si rovné, nebo dokonce, že by svoboda mít svůj názor znamenala, že člověk má svobodu, aby cokoli, co si usmyslí, byla pravda. O absurdních představách libertariánů o malém státu nemluvě.

V Mnichově jsme žádnou dospělost neztratili

1. 10. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut


Kdo dospělý není, nemůže dospělost ztratit.

Velký český filosof Jan Patočka ve své studii Co jsou Češi tvrdí, že československá politická reprezentace v čele s Edvardem Benešem svou politikou appeasementu zlomila československému národu morální páteř. Národ se chtěl Hitlerovi bránit, byl připraven se bránit, jen mu to nebylo umožněno.

Rozhovor Britských listů 184.

Zrádkyně národa napsala román, který soucítí s imigranty

28. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Karen von Kunes, profesorka české literatury na Yale University v USA, vydala v českém nakladatelství Práh v angličtině čtivý román Among the Sinners, Mezi hříšníky, který hájí imigranty a dokazuje, v jak bezvýchodné situaci jsou. Zradila tím český národ. V tomto Rozhovoru Britských listů s ní Jan Čulík hovoří o její zradě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. září 2018.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pro stoupence czexitu: Po odchodu z EU si nebudete moci vzít do Bratislavy svého psa

1. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Evropská unie odmítla apel britské premiérky Theresy Mayové, aby Brusel při jednání o brexitu jejím požadavkům ustoupil. Zároveň konstatoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, že lituje, že britští voliči nebyli  před referendem o brexitu v červnu 2016 řádně informováni, co bude brexit znamenat. Poukázal na to, že britští minitři teprve dnes objevují, co všechno brexit v Británii způsobí.

Akce ODS na pomoc bezdomovcům

1. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace v rámci současné české předvolební kampaně. Pokud jste si mysleli, že v předvolební kampani v ČR útočí politické strany jen na uprchlíky a na Romy jako na zranitelné členy společnosti, tak ne - ODS útočí i na bezdomovce: TRAMVAJ NENÍ NOCLEHÁRNA. POŘÁDEK, NE ANARCHIE.


"Trump měl problémy s matkou". Jak se stal Trump infantilním, impulzivním a nevhodným pro prezidentský úřad

1. 10. 2018

čas čtení 4 minuty



Když byly Donaldu Trumpovi dva roky, jeho matka  Mary Anne MacLeod s hebridského ostrova Lewis ve Skotsku, se po porodu svého posledního, pátého dítěte hned nevrátila domů. Trpěla krvácením, čtyřikrát ji operovali a málem zemřela.

"Vzhledem k tomu, že se Trump snaží, abychom cítili jeho úzkost, a externalizuje odpovědnost, je z toho zjevné, že jako dítě neměl pocit, že se o něho jeho matka stará. Neměl v životě silnou matku," konstatuje psycholog Justin Frank ve své nové knize Trump na pohovce.

Britská premiérka v nedělním televizním rozhovoru

1. 10. 2018

čas čtení 1 minuta



Moderátor Andrew Marr: Jestliže odejdeme z EU bez dohody, nebude muset vzniknout pevná hranice v Irsku?

Mayová: Říkáme velmi jasně, že nechceme pevnou hranici mezi Severním Irskem a Irskem.

Marr: Ale jestliže odejdeme bez dohody, to znamená pevnou hranici, že?

Mayová: My jsme přislíbili, že zajistíme, že poskytneme lidu Severního Irska záruku.

Marr: Ale jestliže odejdeme bez dohody, nemůžete zaručit, že nevznikne pevná hranice, že?

Mayová: Pracujeme pro to, abychom zajistili, že odejdeme z EU s dobrou dohodou.

Marr: Ale jestliže odejdeme bez dohody, v Irsku vznikne hranice, že?

Mayová: Jestliže odejdeme bez dohody, my jako vláda Spojeného království stále ještě slibujeme, že uděláme všechno, co je v našich silách, abychom zajistili, že mezi Severním Irskem a Irskem nevznikne pevná hranice.

Marr: Ale vy v tom nutně selžete, protože, podle předpisů Světové organizace pro obchod musí existovat hranice. Neměli byste to lidem říct otevřeně a vysvětlit to?

Mayová: Jako vláda Spojeného království i nadále slibujeme, že uděláme všechno, abychom zajistili, že mezi Severním Irskem a Irskem nevznikne pevná hranice.
 


Britský voják, který přišel v Iráku o nohu, ostře protestuje proti islamofobii

1. 10. 2018

čas čtení 2 minuty




Chris Herbert přišel v městě Basra v Iráku v roce 2007 o nohu, když u jeho landroveru vybuchla bomba. Kolega Luke Simpson byl usmrcen a dva další vojáci byli zraněni.

Herbert, jemuž bylo v té době 19, vyjadřuje frustraci na Facebooku nad lidmi, kteří si myslí, že by měl nenávidět muslimy. Píše:

Pro česká média o normalizaci nenávisti

1. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Normalizace nenávisti

"O všech myšlenkách je nutno svobodně debatovat!" - to je samolibá liberální reakce. Takže to řekněme jasně: Ultrapravice není legitimní politická perspektiva.  Slepý fanatismus není legitimní politická perspektiva. To jsou iracionální formy nenávisti, které kategorizují určité lidské bytosti jako podřadné a jako nebezpečné, podle jejich rasy a náboženské víry. Poskytnete-li ultrapravici platformu, okamžitě jí dáváte legitimitu a úctyhodnost. Jejich nenávist se tak stává jen dalším přijatelným politickým názorem, jako jsou názory, že bychom měli zestátnit železnici nebo zdanit bohaté. Ultrapravičáci se stávají "tím člověkem, co ho často vidíme v televizi".



Cas Mudde, politilog specializující se na populisty a ultrapravičáky, opakovaně poukazuje na to, že mají daleko menší vliv, než jaký jim připisují sdělovací prostředky.

V Hamburku demonstrovalo daleko více lidí proti rasismu, než kolik jich na vrcholu popularity Pegidy demonstrovalo v Drážďanech proti uprchlíkům. Avšak pro média a pro mnoho komentátorů jsou jen protiuprchličtí aktivisté "lidem".

 



Británie obětí firem Visa a Mastercard

1. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 
 


Dvě obří americké firmy, které provozují debetní a kreditní karty, vnucují Británii finanční režim bez používání hotovosti (papírových a kovových peněz). V zemi dochází k rychlé likvidaci bankovních poboček a bankomatů a některá města už nemají ani bankovní pobočky, ani bankomaty.

Britská Konzervativní strana zešílela. Ministr zahraničí nazval EU "vězením národů"

30. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

 Motto:

"Vím, že jsem ukončil náš poměr, ale můžeme přece mít občas sex i dál. Já mám taky své potřeby, víš?"



Zcela zjevně to přesvědčí evropskou sedmadvacítku, aby Británii po odchodu z EU poskytla všechny výhody a výsady členství v EU, které Británie požaduje, poznamenává Jan Čulík.

Aktualizace: I Simon Jenkins píše v pondělí v deníku Guardian, že  právě probíhající sjezd Konzervativní strany je "festivalem šílenství" ZDE

Výroční sjezd britské Konzervativní strany v Birminghamu se stal platformou pro pozoruhodné nacionalistické výlevy, za něž by se nestyděl ani Tomio Okamura. Přitom je Konzervativní strana beznadějně rozhádaná: asi polovina přítomných odmítá plán Theresy Mayové pro brexit z Chequers (který EU stejně odmítla, avšak Mayová na něm trvá) - vlastní řešení ovšem nemají.

Šílenství zachvátilo i v minulosti relativně rozumné konzervativce, jakým je nynější britský ministr zahraničí Jeremy Hunt (hlasoval v referendu proti brexitu), který ve svém nedělním projevu na sjezdu Konzervativní strany, protože EU nepřizná Británii všechny výhody, které má, dokud je členem EU, přirovnal Evropskou unii k Sovětskému svazu a k žaláři národů. Hunt řekl (zde od minuty 0.42):

"V současnosti si vy, evropští přátelé, jak se zdá, myslíte, že způsobem, jak udržet ten klub v soudržnosti, je potrestat člena, který odejde. Nejen hospodářskou nestabilitou, ale dokonce i rozbitím Spojeného království vytvořením hranice v Irském moři. Co se tu děje sebevědomí a ideálům evropského snu? EU vznikla na ochranu svobody. Byl to Sovětský svaz, který lidem bránil, aby odešli. A poučení z historie je jasné. Jestliže proměníte klub EU ve vězení, touha z něho odejít se nezmenší, poroste. A my nebudeme jediným vězněm, který chce utéci."

Lotyšská velvyslankyně v Londýně na to reagovala těmito slovy:

Pro vaši informaci: Po ilegální okupaci v roce 1940  Sověti usmrtili, deportovali a uvěznili statisíce obyvatel Lotyšska a zničili životy tří generací, zatímco Evropská unie přinesla prosperitu, rovnost, růst a respekt. #Jsme silnější dohromady

Andrew Stroehlein: Jeremy Hunt se bude muset podívat na pár fotografií z doby před 50 lety, aby si uvědomil, jak obscénní byl jeho výrok:



Cas Mudde: Malý kvíz pro Jeremyho Hunta - tři z těchto fotografií mají vazbu na Sovětský svaz, jedna na Evropskou unii. Vsázím se, že nepozná, které jsou odkud!


Lidový hlas Britů na to reagoval sžíravě, mnoha takovýmito reakcemi:

Británie: My chceme odejít z EU.
EU: Smutné, ale tak dobře.
Británie: My chceme odejít, ale chceme si ponechat všechny výhody členství.
EU: To není možné. Můžete buď zůstat členem anebo se stát třetí zemí...
Británie: (vrhne se na zem a začne se zuřivě vztekat a kopat do země jako malé dítě)

Ono není divu. Jeremy Hunt neví, zda je jeho manželka Číňanka nebo Japonka. Při nedávné oficiální návštěvě Číny řekl na recepci s čínskými představiteli, že jeho manželka je Japonka (tím je urazil, protože Číňané nenávidí Japonce) - ve skutečnosti je Číňanka.






FBI kontaktovala druhou ženu, která obvinila soudce Kavanaugha ze sexuálního útoku. Trump ale zakázal výslech třetí

30. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Trump řekl v předvolebním projevu, že se do sebe s Kim Jong-unem "vzájemně zamilovali"

Americká FBI kontaktovala Deborah Ramirez, ženu, která obvinila Bretta Kavanaugha ze sexuálního útoku, když byla studentkou na Yale University. Měl jí vrazit své genitálie do úst. Trump však zakázal FBI, aby vyslechla třetí ženu, která obviňuje Kavanaugha ze sexuálního útoku. Třetí ženou, která nebude vyslechnuta, je Julie Swetnick, která svědčí o tom, že byla znásilněna na jednom z mnoha mejdanů, jichž se účastnili  Brett Kavanaugh a jeho kamarád Mark Judge a kde docházelo ke skupinovému znásilňování dívek.

Pro stoupence Czexitu

Brexit už dnes stojí britský státní rozpočet 14,5 miliard Kč týdně

30. 9. 2018

čas čtení 3 minuty


Czexit by zlikvidoval Škodu Mladá Boleslav stejně,  jak nyní ohrožuje britské automobilky.

Britská ekonomika je nyní o 2,5 procenta menší, než kdyby Britové hlasovali proti brexitu




Brexit už v současnosti stojí britský státní rozpočet 500 milionů liber (14,5 miliard Kč) týdně. Je to v ostrém kontrastu s "dividendou ve výši 350 milionů týdně pro britské zdravotnictví", kterou před referendem slibovali stoupenci brexitu jako Boris Johnson. Analýza střediska Centre for European Reform také poukazuje na to, že kdyby Britové nehlasovali pro brexit, kampaň škrtů konzervativní vlády, která měla odstranit státní deficit, by právě touto dobou už bývala dosáhla svého cíle.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Snaha zničit Hambašský les v Německu...

29. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Ekologičtí aktivisté se snaží zabránit otevření povrchového dolu na lignit v Hambachu a likvidaci tamějšího lesa. Energetická firma RWE, která chce těžbu lignitu zahájit, podle právní analýzy, na kterou odkazuje server Deutsche Welle, pro ni nesplnila všechny legální podmínky. Zdá se tedy, že německá policie se snaží odstranit z místa demonstranty a umožnit tak firmě RWE protizákonnou činnost. Podrobnosti v angličtině ZDE  

Píše Lukáš Stříteský:

Brutální vyklízení Hambašského lesa v Porýnní si minulý měsíc vyžádalo jeden lidský  život. Z mnoha lesních vesniček s domy v korunách stromů zbývá už poslední.

Důvodem zbytečných násilných střetů zdá se být snaha RWE zničit za pomoci policie Hambašský prales dříve, než bude v prosinci zasedat Komise pro uhlí, která může rozhodnout, že les nebude třeba vykácet.

Na neděli 30.9. se chystá velká demonstrace. Podařilo se mi dnes mluvit se zaměstnanci RWE, kteří kontrolovali, jestli náhodou někde na silnici v lese není nějaký výmol. Jsou evidentně vystrašení, že jakákoliv negativní publicita, či i malinký incident nešťastného zakopnutí a zranění by mohl vzbudit ještě větší odpor.

Na obranu lesa se už nyní sjíždějí tisíce lidí. Jsou zde pro ně dva podpůrné tábory, kde je dostatek jídla, pití, oblečení, stanů, spacáků a dokonce i masáž. Je skutečná možnost ničení natolik prodlužovat a ztěžovat, že se nakonec od celé akce ze strany RWE ustoupí.








Případ Kavanaugh odhalil mnohé: Světu vládne jedovaté machismo

29. 9. 2018

čas čtení 5 minut

Populismus není jen důsledkem ekonomické nejistoty, ale obav z kulturního vykolejení, které pociťují lidé, kteří se bojí etnické a rasové rozrůzněnosti. Méně se hovoří o tom, že populismus je zvlášť atraktivní pro muže, kteří zuří, že změny posledních několika desetiletí ohrozily jejich status.




Když řekne Donald Trump pravdu, je to většinou náhodou. Po pátečním hysterickém výstupu soudce Kavanaugha se Trump vyjádřil: "Soudce Kavanaugh ukázal Americe přesně, proč jsem ho nominoval." Byl to pravdivější výrok a odhaloval daleko víc, než co si Trump uvědomil, píše Jonathan Freedland.

Neboť šokující Kavanaughovo vystoupení a chování republikánských senátorů během čtvrtečního slyšení osvětlilo jev, který Trump posiluje i jeho je sám příkladem: pocit mužského práva na všechno tak silného, že hněvivě odmítá jakékoliv omezení. Je to arogantní, vytahovačné machismo, které pohrdá všemi ostatními lidmi jako "slabochy". Je to motor nynější vlny populismu, která v současnosti ohrožuje politiku v Asii, v kontinentální Evropě i v Británii.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trump připustil, aby Kavanaugha "stručně" vyšetřovala FBI

29. 9. 2018

čas čtení 1 minuta





Republikánský senátor Jeff Flake pohrozil, že se postaví proti nominaci soudce Bretta Kavanaugha do amerického Nejvyššího soudu, pokud nebude požádána FBI, aby vyšetřila obvinění, že v mládí sexuálně obtěžoval několik žen. Senátní výbor pro soudní záležitosti sice v pátek hlasováním jeho nominaci pro Nejvyšší soud schválil, ale Flake s tím není spokojen a blokoval by potvrzení nominace v Senátu.

Trump sice nařídil vyšetřování těchto obvinění FBI, ale zdůraznil, že vyšetřování musí být "omezené" a "ukončené za dobu kratší než týden". Posléze se vyjádřil na Twitteru, že je to jen otázkou času, než bude Kavanaugh jmenován do Nejvyššího soudu.

Flake změnil svůj názor a začal požadovat vyšetřování od FBI poté, co ho oslovily ve výtahu dvě oběti sexuálního znásilnění. Jedna z jich prosila Flakea, aby jí pohlédl do očí. Řekla: "Podívejte se na mě a řekněte mi, že nezáleží na tom, co se mi stalo."

Flake poté začal jednat s demokratickými senátory v senátním výboru a asi o hodinu později oznámil, že před Kavanaughovým schválením musí být jeho obvinění ze sexuálního násilí vyšetřeno FBI.

Američtí Republikáni jsou ochotni riskovat ztrátu Kongresu - Nejvyšší soud má větší moc

28. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Republikánští senátoři dobře vědí, v důsledku precedentu v roce 1991, že protlačí-li soudce Kavanaugha do Nejvyššího soudu, prohrají zřejmě nadcházející listopadové volby do Kongresu. Stalo se to i v roce 1991, kdy skupina postarších republikánských senátorů - mužů podrobila pohovoru Anitu Hill, která obvinila tehdy nominovaného soudce pro Nejvyšší soud Clarence Thomase ze sexuálního obtěžování. Vzhledem k tomu, že ji ignorovali a Clarence Hilla k Nejvyššímu soudu jmenovali, v roce 1992 přišli republikáni o Bílý dům i o celou řadu senátních křesel. Je pravděpodobné, že letošní porážka republikánů v nadcházejících volbách bude ještě závažnější.

Jak vnímají Mnichov Britové? Podívejte se na film britské televize

28. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Sledujte tak od osmé minuty. 

Poznamenává Jan Čulík: Chamberlainovu pošetilost před časem využíval v televizní reklamě britský hospodářský deník Financial Times. Na televizní obrazovce se objevil Neville Chamberlain v známém záběru, jak vystupuje z letadla po návratu z Mnichova a hovoří o "míru v naší době", který se mu dohodou s Hitlerem podařilo zajistit. Pak se objevil titulek:

BE BETTER INFORMED. READ THE FINANCIAL TIMES.

BUĎTE INFORMOVÁNI LÉPE. ČTĚTE FINANCIAL TIMES.

Umře vám také dcera kvůli špatnému značení baget?

28. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



U britského soudu se tento týden řešil šokující případ patnáctileté dívky Natashy Ednan-Laperouse, která od dětství trpěla vážnou alergií na sezamová semínka. Před letem na dovolenou s rodiči do Francie si na londýnském letišti koupila v pekařství Pret-a-Manger bagetu. V bagetě byla do těsta zapečená sezamová semínka, na obalu to však nebylo uvedeno.

Zákony Evropské unie nařizují, aby na bagetách byly označeny nebezpečné alergeny, ovšem s výjimkou pekařství, v nichž se vyrábějí bagety přímo na místě. Úmyslem této legislativy je ochránit malá pekařství před příliš velkou byrokracií.

Jak se mají, sakra, tedy menší národy ubránit před okupací?

28. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Nejsem úplně srozuměn s názorem pana Cveka, že "z hlediska Británie a Francie nedávalo žádný smysl kvůli právu československých Němců na sebeurčení vyhlašovat v Evropě válku a posílat umírat do války své lidi. To prostě žádná zrada nebyla, nýbrž racionální rozhodnutí." 

Potíž je, že obranné smlouvy mezi Československem, Francií a Velkou Británií existovaly, to je nesporný fakt, a nesporný fakt také je, že Francie a Británie je porušily.

Slyšení v americkém Kongresu potvrdilo hluboký ideologický konflikt

28. 9. 2018

čas čtení 3 minuty



Ve čtvrtek odpoledne vystoupila v americkém Kongresu psychlogožka dr Christine Blasey Ford, která obvinila Trumpova nominanta do amerického Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, že se jí začátkem osmdesátých let, když jí bylo 15 a jemu 17 pokusil za přítomnosti svého kamaráda Marka Judgeho znásilnit. Kavanaugh ji údajně zamkl v místnosti, lehl si na ni, když protestovala a křičela, ji rukou zacpal ústa a snažil se z jí servat šaty. To se mu nepodařilo, protože pod šaty měla Fordová plavky z jednoho kusu.

Mnichovská zrada, sv. Václav a Němci

28. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Už dlouho nemám rád označování Mnichovské dohody jako zrada. Ne že bych nerozuměl tomu, že to tak lidé tehdy cítili. V té době, kdy zůstávalo jen zoufalství, to mělo smysl.

Ta představa, že by nás Francie a Británie bránily, že by Hitler nerozbil Československo jen tak bez boje, že by kvůli nám vypukla velká evropská válka… to byla jistě představa naprosto neodolatelná.

Timmermans: Evropa bude razantně hájit svou demokracii a stabilitu před Británií i postkomunistickými zeměmi

27. 9. 2018

čas čtení 4 minuty



"Co jsme se naučili z těch dvou sebevražedných válek, které se vedly v Evropě ve dvacátém století? Že můžete zneužívat demokracie pro ignorování lidských práv a zákonnosti. Vyhrál jsem ve volbách, tak si můžu dělat, co chci. To je velmi součástí evropské historie. Nikdo z lidí, zavražděných v Německu, nebyl zavražděn protizákonně. Všechno to bylo děláno podle jejich zákonů."

Timmermans varoval před nebezpečím, které pro EU zosobňuje jak brexit, tak snahy postkomunistických východoevropských zemí rozmělnit liberální a demokratické hodnoty. Zdůraznil, že evropští činitelé budou tyto hodnoty razantně bránit.  Varoval před nebezpečím nominální demokracie, jaká existovala v Německu ve třicátých letech.


Britové jsou šokováni tím, že Evropská unie odmítá přijmout jejich požadavky na změkčení jejích pravidel, protože Británie nikdy nepochopila, že jednotný trh je životně důležitou součástí politické i hospodářské stability evropského kontinentu, konstatoval v přednášce v USA viceprezident Evropské komise Franz Timmermans. Zdůraznil, že Evropská unie bude razantně hájit svou demokracii a stabilitu před pokusy z Británie i z východní Evropy je zničit.

Vážení rasisté...

27. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf informuje o nové kampani proti zločinům z nenávisti. "Billboardy jsou podepsány 'Vaše Skotsko', protože drtivá většinia z nás má nulovou toleranci vůči nenávisti. Takže když jich budete svědkem, či obětí, prosím, udejte to."

Kéž by to tak fungovalo i v ČR a lidé, kteří jsou z rasistických důvodů vyhozeni ze zaměstnání, by se domohli spravedlnosti.

Vážení rasisté,

ohrožujete lidi kvůli tomu, odkud pocházejí, nebo kvůli barvě jejich kůže? Útočíte na ně tak hnusným jazykem, že se bojí opustit své domovy? No, vaše nenávist tady nemá domov. Stavíme se proti tomu a jestliže uvidíme nebo uslyšíme něco takového, jednáme proti vám a voláme policii.

Vaše Skotsko.

Zločiny z nenávisti. Informujte o nich policii a zamezte jim.

Kauza Skripalových ukazuje na rozkaz k vraždě z ruských nejvyšších míst

27. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Sdružení Bellingcat právě prokázalo, že jeden z hlavních podezřelých v kauze pokusu o vraždu Skripalových, osoba ohánějící se během cesty do Salisbury pasem na jméno Ruslan Boširov, je ve skutečnosti plukovník vojenské rozvědky GRU Anatolij Čepiga, kterého mj. za věrné služby v Čečensku a na Ukrajině titulem Hrdina Ruské federace osobně vyznamenal prezident Vladimir Putin ZDE.

Ženy nikdo neposlouchá

27. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Je mou vlastní zkušeností a zkušeností mé generace, že jsme museli tolerovat určitou míru sexuální šikany, sexuálních jakoby-útoků a znásilnění jako cenu za to, že jsme pracovaly, cestovaly, chtěly jsme mít svůj vlastní život, chtěly jsme být nezávislé, píše v deníku Guardian Suzanne Moore v souvislosti s třemi obviněními soudce Kavanaugha, republikánského nominanta do amerického Nejvyššího soudu, že na ně v mládí agresivně sexuálně zaútočil. Moorová svědčí o své někdejší zkušenosti mladé ženy - která se až tak neodlišuje od zkušenosti mladých českých žen - které v nejlepším případě musejí zápolit s tím, že je nikdo nebere vážně, od řemeslníků až po jejich zaměstnavatele.

Úvaha Suzanne Moorové je velmi závažná. Posuďte sami. Autorka pokračuje:

Selže-li dohoda Turecka s Ruskem na udržení příměří v Idlibu, Turtecko i Evropa budou čelit další imigrační krizi

Turecký pohled na syrskou uprchlickou krizi

27. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Odkladem útoku na Idlib a zamezením nové uprchlické vlny oddálil prezident Erdogan trable spojené s otázkou syrských uprchlíků v Turecku. Původní pohostinnost vůči nim tu nahradila únava a vzdor. Erdogan si byl vědom, že Turecko dosáhlo bodu, kdy je jeho země na maximu. Od roku 2011 přijalo Turecko kolem 3,5 milionu syrských uprchlíků. S minimálním podílem zahraniční pomoci na to vydalo 30 miliard dolarů. Akceptovalo  princip “nevracení” a netlačilo uprchlíky a žadatele o azyl, aby se vrátili do své vlasti. Erdoganova vláda udělila občanství více než 60 000 Syřanů, většinou těm, kteří disponovali vyšším kulturním a ekonomickým kapitálem, píše ve svém názorovém článku pro NY Times Sebnem Koserová, lektorka Asijského centra Koç Univerzity v Istanbulu. Výtah článku připravil Ivan Kytka.

Ruský travič ze Salisbury byl identifikován jako vyznamenaný plukovník

27. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 
"Ruslan Boširov", který se prý jel podívat do Salisbury na věž tamější katedrály, a při tom se pokusil novičokem usmrtit Sergeje Skripala, byl identifikován jako vyznamenaný plukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga. Zjistily to investigativní servery Bellingcat a Insider. Britští vyšetřovatelé také vědí, že jeden z obou útočníků je Čepiga.

Jihokorejský prezident: Svět by měl brát Kim Čong-una vážně

27. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Letošní projev jihokorejského prezidenta Mun Če-ina byl o míru. Prezident také mezinárodní společenství požádal, aby povzbudilo a ujistilo Kim Čong-una, že učinil správné rozhodnutí, píše na Twitteru jihokorejská novinářka Youkyung Lee.

Světová banka: Ekonomika Gazy se hroutí

27. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Aktuální zpráva Světové banky uvádí, že ekonomika Pásma Gazy se hroutí zejména v důsledku 11 let trvající izraelské blokády. Na špatném stavu tamního hospodářství se podílí také škrty ve finanční pomoci od Palestinské samosprávy a Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Podle aktuálních údajů Světové banky dosahuje nezaměstnanost v Gaze 50 procent, přičemž bez zaměstnání je 70 procent mladých lidí. Světová banka vyzvala Izrael, aby umožnil pohyb zboží a osob, a zlepšil tak tamní ekonomickou situaci. Tato organizace apeluje také na Palestinskou samosprávu, aby implementovala ekonomické kroky, nutné k oživení ekonomiky Pásma Gazy.

Bližší informace v angličtině ZDE

29766

Bodláky Václava Duška

Baron Kobliha

27. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Keine suppe pro chudá pakáž se vařit nebude! Bocianské hniezdo barona von Krapfen nepřijme ani jediného uprchlíka – my nikoho nechceme, pravil jazykovědec, výrazný ekonom, novátorský politolog. My... my něco připomíná, dobu dinosauří, tam také potentáti říkali my budujeme, my přísaháme, my přinášíme dobrodiní pro každého, my nesouhlasíme s tím a oním a... a já říkám, my nekoblihovci nevěříme rychlokvašeným kapitalistům! Slova o tom, jak nechat přijít maličkých ke Spasiteli, nás oslovují, vizionáři Babiši. Nemusíme být nutně věřícími – nechat sirotky napospas beznaději je odporná ohavnost, tvrzení nepřijmout opuštěné vzbuzuje obavu, že v čele chytrovlády stojí vyšlechtěný krvesajský gigant, který bohatým bral a chudým mával. Siroty jsou prý ve věku šestnácti, sedmnácti let, pravil baron, tož křesťanská demokratka musela vidět zcela jinou drobotinu. Nechat bez povšimnutí opuštěné nezletilce není jen pouhý hřích, ale hnilobná pachuť přežranosti, ubožácké neomalenosti, páchnoucí pýchy, tvářit se přezíravě a přirovnávat naše sirotky v ústavech, kde je o ně postaráno, s těmi, kdo prodělal válečné úpravy – a vypustit z úst slova,  že by u nás byly nešťastné… Bože, do čeho jsi to duši dal?!      

Donald Trump v OSN aneb Co nebylo řečeno

27. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americký prezident Donald Trump opět nezklamal, když se před světovými lídry ve Valném shromáždění OSN chlubil nebývalými úspěchy své administrativy, aby se dočkal jen zaslouženého výsměchu. Zatímco někteří komentátoři míní, že přesně tímto způsobem by na chaotického exota v Oválné pracovně měl reagovat americký tisk, Trumpova nabubřelá řeč přináší cenný studijní materiál o imaginární roli Spojených států coby „nepostradatelného národa“ ve světové aréně.

30096

Překvapivě dobrý

Z tvýho odkazu zbyde, žes dal fašounům první slovo

27. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Rap bývá více než často jen onanie nad vlastní nedomrlým egem, v lepším případě vtipná alegorie na nepodstatná témata. Občas se vyskytne výjimka, lidé, kteří otevírají politická či sociální témata, jako Public Enemy, Everlast nebo Roots Manuva. Český rap je navíc postižen tím, že si většinou nějaký středostavovský fracek, který chodí každý den v sedm večer na teplou večeři od maminky, hraje na gagnsta, nebo aspoň na dekadentního frajera. O to příjemnější překvapení je před pár dny zveřejněný single rapera Lipa, který napsal a zhudebnil osobní vzkaz Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi: "Cítim stud a vztek, co nejde nacpat do jedný sloky. Dolů to jde rychle, zpět se dostat trvá roky... S Babišem jednou zmizíte, ale co přijde potom?"

30097

ČR je vážně ohrožena nezodpovědnou izolacionistickou tendencí, kterou si osvojila česká politická scéna

Anatomie "Anobudelíp", aneb politická pornografie

27. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jeden předseda české politické strany mi bezelstně potvrdil: česká politika je naprosto prázdná, jde z drtivé většiny o pouhý politický marketing. A marketing je manipulace, od manipulace těžko odvíjet jakoukoliv smysluplnou snahu cokoliv zlepšovat.

"Když jsem chodil do školy a nenaučil se písničku, dostal jsem facku, lebo ředitel všechno řídil. Dnes máme tu inkluzi a každý má vysokou školu. Já jsem byl ve Finsku, v té třídě, tam berou na učitele ty nejlepší. Ale my máme tu inkluzi a dva a půl tisíce uchazečů se nedostane na medicínu, protože nemáme učitele. Ale my máme tu inkluzi a musíme udělat reformu."

Nerozumíte? No ovšem, tento projev, který v takřka totožné podobě přednesl premiér ČR Andrej Babiš na akci k oslavě 100. výročí založení ČR, kterou pořádaly Lidové noviny s ambicí ukázat trajektorii vývoje na dalších sto let, se nedá pochopit na základě pravidel logiky, sémantiky či faktického kontextu. "To vytvořil náhodný generátor slov?," tázal se mě jeden člověk. Nikoliv náhodný. Anatomie tohoto blábolu dokáže osvětlit mnohé o bolesti české politiky: prázdno zahlcené bludy, obsahujícími klíčová slova poutající sentiment, spolehlivě odvádějící pozornost od reálných problémů. 

Připojte se...

26. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Saša Uhlová:

Tohle video mi připomnělo sedmdesátiletého pána, který se na jaře přišel podívat na projekci Apolenina filmu a po debatě jsme měli společnou cestu.

Vyprávěl, že netušil, že jsou v Praze nějaké ubytovny, až se mu stalo, že ho vyhodili z bytu, ocitl se na ulici, kde čtrnáct dní "bydlel" a pak si naštěstí našel ubytovnu. Platí 4500 za postel v mísnosti, kterou sdílí se dvěma dalšími lidmi. Byl to takový čistý upravený a vzdělaný stařík, který celý život pracoval a snažil se mi vysvětlit, jak moc mu to změnilo perspektivu.

Že je vlastně v šoku, jak mohl nevědět, co se kolem vlastně děje, dokud se to nedotklo jeho. Jako rodič si při představě, že sdílíme v šesti jednu místnost na ubytovně, uvědomuju, o kolik by všechno bylo těžší. Těch dětí zas není tolik, aby jim bohatá Praha nedokázala pomoci. Pokud se ovšem nebude soustředit na vyhánění sociálních služeb a ekonomických migrantů...

Turecký pohled na syrskou uprchlickou krizi

26. 9. 2018

čas čtení 4 minuty



(Výtah z článku Sebnem Koserové, lektorky Asijského centra Koç Univerzity v Istanbulu, pro NY Times (25/09/18): https://www.nytimes.com/2018/09/25/opinion/syria-idlib-refugees-turkey-war-erdogan-putin-assad.html)


Odkladem útoku na Idlib a zamezením nové uprchlické vlny oddálil prezident Erdogan trable spojené s otázkou syrský uprchlíků v Turecku. Původní pohostinnost vůči nim tu nahradila únava a vzdor. Erdogan si byl vědom, že Turecko dosáhlo bodu, kdy je jeho země na maximu. Od roku 2011 přijalo Turecko kolem 3.5 milionu syrských uprchlíků.

Edward Lucas: Karel Schwarzenberg je "barvitý a vysoce inteligentní aristokrat!"

26. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



V souvislosti s dnes zveřejněným shrnutím článku Edwarda Lucase Proč Rusko vítězí, původně publikovaného v angličtině na litevském serveru Delfi.lt (samozřejmě, Litevci ho budou publikovat!) , je nutno uvést trochu kontextu.

Edward Lucas vystupuje ostře proti tomu, co vidí jako ruskou agresivitu vůči Západu a vnějšímu světu, déle než deset let. Své varování před ruskou agresivitou neustále opakuje a stupňuje. Prohlašuje se za "čechofila" a jako svědek demokratické revoluce v Československu v roce 1989 je a vždy byl až nekritickým stoupencem Václava Havla. Ve svém varování před Ruskem zastává jasně stranické postoje, což bohužel vyvolává dojem značné stereotypičnosti.

Někteří britští konzervativci se už opravdu zbláznili: "Nacisté byli socialisté"

26. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Poučení z hitorie pro ty, kdo chtějí pomlouvat 'umírněnou pravici': nacisté byli socialisté," píše v deniku Daily Telegraph věrný thatcherovec, dnešní penzista Norman Tebbit:


Trump v OSN naléhal na svět, aby se vzdal globalismu. Vyvolal tím smích

26. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



V projevu na Valném shromáždění OSN naléhal Donald Trump na ostatní národy, aby odmítly globalismus a přijaly vlastenectví. Jeho projev vyvolal posměšný smích od ostatních světových politiků.

Během své bombastické řeči se Trump vychloubal údajnými úspěchy svého prezidentství a útočil na své nepřátele, především na Írán. Ostře kritizoval multilateralismus v jeho duchovním domově - na Valném shromáždění OSN.

Co má britská ultralevice společného s ultrapravicí

26. 9. 2018

čas čtení 5 minut

Existuje určitá verze corbynismu,  která je nepřátelská vůči těm poválečným západním institucím, které tvořily charakteristický fundament "Západu" během studené války a po jejím ukončení udržely při existenci hegemonický kapitalistický světový pořádek. V démonologii radikální levice jsou to nástroje imperialistického vykořisťování. Evropská unie je členem téže rodiny jako NATO či Světová banka. Není to něco, co by levičáci jako Corbyn byli ochotni instinktivně hájit.

To, co dělá tento postoj problematickým ve vztahu k mladším a méně doktrinářským corbynistům, je skutečnost, že v roce 2018 přichází hlavní hrozba západnímu institučnímu pořádku od ultrapravice. Pro mnoho labouristů byl brexit jedním z dvou traumat roku 2016, druhým bylo zvolení Donalda Trumpa. Nejefektivnější povstání proti evropskému statu quo je dnes rasistické a nacionalistické.  A tak praktickým důsledkem toho, že se britská levice staví proti Evropské unii, je její taktická shoda s ničivými ultrapravičáky, jako je Steve Bannon, Boris Johnson a Rusko, které z toho má bezprostřední strategický prospěch.


Během právě probíhajícího výročního kongresu britské Labouristické strany v Liverpoolu donutili proevropští aktivisté, aby strana přijala rezoluci, požadující nové referendum o brexitu, včetně možnosti hlasovat pro to, aby Británie setrvala v EU. Řadě aktivistů Labouristické strany, včetně jejího nynějšího ultralevicového vedení, se to nelíbilo: považují Evropskou unii za kapitalistické spiknutí a chtějí budovat socialismus v jedné zemi.

29707

Jeremy Corbyn není "mužem z lidu"

26. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Lídr Labour Party je kvůli druhému referendu o brexitu, neboli "lidovému hlasování", se svou stranou v podivném klinči, píše Therese Raphaelová. Vedení labouristů často vypadá brexitem více znechuceno než opravdu znepokojeno. Lídr Jeremy Corbyn vedl kampaň za setrvání v roce 2016 bez nadšení a od té doby se většinou snaží změnit téma. A přesto výroční stranické konferenci v Liverpoolu z velké části dominovala debata o strategii brexitu.

Mezitím v Absurdistánu 83:

Výrazné úspěchy polského prezidenta Dudy u Donalda Trumpa

26. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Minulý týden hovořili obyvatelé Absurdistánu o několika významných událostech. První z nich byla návštěva Andrzeje Dudy u Donalda Trumpa v Bílém domě. Strana Právo a spravedlnost pravděpodobně očekávala, že to bude velký úspěch v oblasti PR - konec konců, opozice pořád poukazovala na to, že americký prezident nechce brát Polsko vážně, poté, co strana Právo a spravedlnost se rozhodla porušovat ústavu, a tady máme našeho vlastního Andrzeje Dudu, jak hovoří s nejmocnějším mužem na planetě Zemi jako rovný s rovným.

Proč Rusko vítězí

26. 9. 2018

čas čtení 7 minut

Zabývám se evropskou bezpečností více než třicet let, jako aktivista během studené války, jako novinář a v think tancích, píše Edward Lucas. Tvrdím, že Rusko je revizionistická mocnost; že má prostředky k tomu, aby usilovala o své cíle; že vítězí; že před námi leží ještě větší nebezpečí. Doporučuji, aby se Velká Británie a její spojenci vzdali jakékoliv naděje na návrat k normálním vztahům; posílili obranu Pobaltí a Polska; upozorňovali na ruskou korupci na Západě; uvalili vízové sankce na ruskou elitu; pomohli Ukrajině a znova nastartovali atlantickou alianci.

Tisková zpráva

Za nerovné odměňování žen a mužů mohou stereotypy, myslí si média

26. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Analýzy diskuze o nerovném odměňování žen a mužů v českých médiích od neziskové organizace NESEHNUTÍ vyplynulo, že za nejčastější příčinu nerovnosti v příjmech považují média stereotypy o mužích a ženách. Na druhém místě pak nerovné odměňování zdůvodňují kariérními přestávkami žen spojenými s mateřstvím. Na třetím a čtvrtém je vertikální a horizontální segregace na trhu práce – tedy to, kdo zaujímá a má větší šanci se dostat do vedoucích pozic, a také to, že existují obory, kde pracují převážně ženy a v těchto oborech je pak nižší finanční ohodnocení.

"Putinizace" mediální krajiny v ČR

26. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V úterý se veřejnost dozvěděla, že investigativní novinář Janek Kroupa měl dvakrát nezákonně napíchnutý telefon ZDE. Kromě toho právě vyšlo najevo, že žurnalisté, kteří se budou zajímat o hospodaření politických stran a financování voleb, musejí napříště předem předložit otázky příslušnému úřadu, kde je poté schválí - nebo neschválí - osoba jménem Vojtěch Weiss ZDE. V Lidových novinách propukl skandál vyvolaný bezprecedentním zasahováním majitele, tj. Andreje Babiše, do obsahu listu ZDE. To vše za situace, kdy v radách veřejnoprávních médií již převažují osoby dosazené vlivovými strukturami kolem premiéra Babiše či prezidenta Zemana ZDE.

Proti stále restriktivnějším podmínkám fungování "mainstreamových" médií přitom stojí četná, nikým a ničím v ČR nesvazovaná média "alternativní", která ve veřejném prostoru trpělivě a donekonečna omílají ruské narativy ZDE.

Trump požaduje, aby se mu lidi na veřejnosti nesmáli

25. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Zveřejnil toto na Twitteru:

"Potřebujeme prezidenta, který není zdrojem posměchu pro celý Svět. Potřebujeme opravdy vynikajícího vůdce, strategického génia a vítěze. Respekt!"

Trump znovu pochválil Saúdskou Arábii, brutální diktaturu, která hrubě porušuje lidská práva na svém území a v zahraničí, v Jemenu, masakruje civiisty a páchá tam zvěrstva:

Trump také pochválil Polsko, které má vládu, jež ochromila kritická média a snaží se zlikvidovat nezávislost soudnictví a ovládnout je:




Publikum se v OSN Trumpovi vysmálo

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump řekl na Valném shromáždění OSN, že jeho vláda dokázala skoro víc než jakákoliv jiná vláda v historii USA. Přítomní se tomu začali smát. "Takovou reakci jsem nečekal," řekl Trump.


Extremista Orbán poděkoval britským konzervativním poslancům za podporu

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Extremistický maďarský premiér Viktor Orbán, ten, který nařídil, aby uprchlíci zadržovaní v maďarských vazebních střediscích přestali dostávat jídlo a organizuje oficiální nenávistné antisemitské kampaně, oficiálně poděkoval europoslancům z britské Konzervativní strany, že hlasovali proti demokratickým hodnotám a na podporu jeho zvráceného režimu.


O kvalitě českých politiků: Neskutečná debata v Poslanecké sněmovně

25. 9. 2018

čas čtení 14 minut

Redakčně krácený výtah z rozpravy Poslanecké sněmovny ČR ze dne 19. září 2018 k informaci vlády o postoji České republiky ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a globálnímu paktu o uprchlících:

 

Jan Hamáček (ČSSD)

Je nutné jasně zdůraznit, že oba dva tyto dokumenty nemají žádnou právní závaznost a ani vymahatelnost. Dokumenty obsahují především výčet možných opatření, zásad a praktik, které lze dle rozhodnutí zúčastněných států v jednotlivých migračních situacích uplatňovat… Sjednání nebo vytvoření těchto dvou dokumentů neznamená pro ČR žádné nové povinnosti, žádné nové závazky. Ty dokumenty jsou politickou deklarací, která se projednává na úrovni OSN, a je tedy právně nezávazná.

Pro stoupence Czexitu: Přestane letecký provoz, kamiony budou muset žádat o povolení ke vstupu do EU

25. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Britská vláda vydala další, už třetí soubor dokumentů, varujících britské občany a podniky před tím, co se stane, odejde-li Británie z EU bez dohody.

Letecká doprava mezi Británií a Evropskou unií bude zastavena, protože letecké licence, vydané Evropskou unií, ztratí platnost a letecké společnosti budou muset zažádat o individuální svolení k létání do jednotlivých států.

"Pokud Británie v březnu 2019 odejde z Evropské unie bez dohody, britské a evropské licencované letecké společnosti přijdou o automatické právo provozovat leteckou dopravu mezi Británií a Evropskou unií a budou muset žádat předem o svolení," konstatuje britská vláda.

Britská vláda uvádí, že by jednostranně udělila leteckým společnostem z Evropské unie svolení přistávat na britských letištích a že doufám, že členské státy EU udělají totéž.

Taková dohoda by tvořila základ pro "minimální" úmluvu s EU, aby byla dál umožněna letecká doprava. Ovšem letecké společnosti licencované v EU by ztratily právo provozovat lety čistě v Británii (napříáklad z Edinburku do Londýna) a britské letecké společnosti by už nesměly provozovat lety jen v rámci Evropské unie (např. z Milánu do Paříže).

Postihlo by to i letyy z Evropské unie do Británie a lety amerických leteckých společností, které létají do Evropy prostřednictvím britských partnerů, jako je firma British Airways.

Náhradní díly letadel vyrobené v Británii by už nebyly použitelné pro opravu letadel létajících do Evropské unie, protože by neměly evropský bezpečnostní certifikát.

Britská vláda také varuje, že majitelé domácích zvířat, jako psů, koček a fretek, je už nebudou moci volně převážet do Evropské unie, ale budou muset zažádat o svolení přivézt  je do EU nejméně čtyři měsíce před cestou.

Majitelé domácích zvířat budou muset prokázat, že jsou jejich zvířata efektivně očkována proti vzteklině. Zvířata se budou muset podrobit zvláštnímu testu a získat certifikát. Po příjezdu do EU se budou muset majitelé zvířat s nimi hlásit na úřadech k tomu určených.

Pokud se nějaký majitel domácího zvířete chystá cestovat s ním do Evropské unie po březnu 2019, musí zažádat o svolení k cestě pro zvíře před koncem listopadu 2018.

Pro kamiony skončí možnost volného průjezdu na území Evropské unie. Řidiči kamionů budou muset žádat o speciální povolení k průjezdu určitými hraničními přechody a počet těchto povolení bude omezen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Doktor Kriegel v srpnu 1968

25. 9. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 2 minuty

 



V čase československého Pražského jara a následné sovětské invaze mnohé zaujal jediný komunistický politik, František Kriegel, dlouholetý levicový intelektuál a lékař. Zajistil si uznání zejména odmítnutím podpisu „moskevského protokolu“ (sovětských okupačních podmínek) a tím, že hlasoval v československém parlamentu proti ratifikaci smlouvy o přítomnosti sovětských invazních vojsk (pravda v této věci nebyl jediný). V před invazních měsících vybízel občany k podporování těch politiků, u kterých mohli očekávat zachování reformního procesu.

Proč odmítl podepsat moskevský protokol?

Vietnam bez presidenta

25. 9. 2018 / Petr Komers

čas čtení 6 minut


Předčasná smrt vietnamského presidenta Tran Dai Quanga (12.10.1956-21.9.2018) přišla v okamžik, kdy VSR řeší řadu zásadních problémů. Teď k nim přibyl ještě problém nástupnictví v presidentském křesle.


Tran Dai Quang se přitom stal presidentem teprve nedávno, v dubnu 2016, to znamená, že tuto funkci zastával pouhé dva roky. Při nástupu do funkce se o něm přitom hovořilo jako o možném budoucím hybateli vietnamské politické scény.


Rusko v Sýrii eskaluje. A může na to doplatit

25. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Izraelská strana vynaložila bezprecedentní úsilí vysvětlit incident kolem sestřelení ruského výzvědného letounu Il-20M syrskou protivzdušnou obranou. Velitel izraelského letectva Amikam Norkin osobně odletěl do Moskvy se čtyřicetistránkovou zprávou. Navzdory všemu Moskva svaluje veškerou vinu na Izrael, přičemž v pondělí oznámila "odvetné" kroky: Dodá Asadovi pokročilé systémy PVO S-300 a elektronické systémy třídy IFF (rozlišující vlastní letouny od cizích). Bude také rušit satelitní navigaci a palubní elektronické systémy v syrském vzdušném prostoru a přilehlých oblastech Středozemního moře ZDE. - Navzdory ruským formulacím ohledně "chlazení horkých hlav" představují ohlášené kroky Moskvy jednoznačnou eskalaci syrského konfliktu, na kterou může Kreml nakonec vážně doplatit.

Anglický bulvár: "EU jsou špinavé krysy!" Komisařka Jourová to odsuzuje

25. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Média definují hranice toho, co je ve společnosti přijatelné. Mají v tom smyslu velkou odpovědnost.

Způsob, jak britská (tedy přesněji: anglická; Skotsko a Severní Irsko není posedlé nenávistí k Evropě, naopak ty země chtějí zůstat v EU stůj co stůj,  pozn. red.) média píší o brexitu, vyvolává konflikty, konstatovala eurokomisařka pro rezort spravedlnosti Věra Jourová. Apelovala na anglický tisk, aby se choval odpovědněji poté, co londýnský bulvární deník The Sun, majetek australského magnáta Ruperta Murdocha, označil Evropskou unii za "špinavé krysy" a stěžoval si, že "V Salcburku Mayovou přepadli evropští gangsteři". Komentář listu, otištěný na titulní stránce, pokračoval: "Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od primitivních gangsterů, kteří vládnou Evropské unii."

Eurokomisařka Věra Jourová promluvila ve Vídni na Fóru základních práv. Varovala, že britskou debatu ohledně brexitu pošpinila média, která vyvolávají konflikty.

Proč jsme začali mluvit o sirotcích a jak se k tomu mají křesťanské hodnoty

25. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Nejprve – ústy tehdejšího ministra vnitra, sociálního demokrata Milana Chovance – bylo sděleno veřejnosti, že Česká republika přijala již dvanáct uprchlíků, a ani o jednoho více už nevezme. Navzdory tlaku našich západních spojenců. Navzdory desítkám tisíc uprchlíků ve srovnatelně velkém Rakousku nebo Bavorsku. To je výchozí bod současné debaty o sirotcích.

Mezitím tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, také sociální demokrat, dokonce tehdy předseda ČSSD, vykládal rakouskému tisku, že muslimy v České republice nechceme. Sociální demokracii to od katastrofálního propadu z dvaceti procent na necelých osm procent ve volbách do Sněmovny PČR loni na podzim nezachránilo. Samozřejmě se ČSSD snaží tutéž taktiku opakovat, aby propadla i v letošních volbách. Práci zdar!

Občané Babišovi: Zachraňte lesy!

25. 9. 2018

čas čtení 12 minut


STOVKY LIDÍ PÍŠÍ PREMIÉROVI: „PANE BABIŠI, ZASAĎTE SE O VÝSADBU PESTRÝCH LESŮ, SMRKY HYNOU.”

PŘEDSEDU VLÁDY UPOZORŇUJÍ NA VYHLÁŠKU, KTERÁ MŮŽE VÉST K ROZPADU POLOVINY ČESKÝCH LESŮ



Přes 200 lidí od Zlína, Chomutova, z Brd a mnoha dalších částí republiky zasílají osobní zprávou premiérovi Andreji Babišovi zprávy a fotografie nových smrkových výsadeb. Na výzvu Hnutí DUHA tak upozorňují, že vyhláška k zákonu o lesích snižuje podíl nejvíce zranitelného a nejrizikovějšího druhu současnosti, tedy smrku, téměř neznatelně. Přitom právě zvýšení odolnosti porostů vůči soustavnému suchu patří mezi hlavní důvody uváděné samotným Ministerstvem zemědělství pro novelizaci vyhlášky. [1]

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27914