Salmond: Skotští voliči byli podvedeni

21. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News : Skotský první ministr a šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond varoval, že Skoti, které londýnští politikové svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí přesvědčili, aby hlasovali proti nezávislosti Skotska, byli londýnskými politiky podvedeni, pokud ten příslib nebude rychle splněn. Alex Salmond, který už uvedl, že z obou svých funkcí po čtvrteční porážce odstoupí, byl v neděli veřejností přijat ve svém aberdeenském volebním okrsku jako hrdina. Zeptal jsem se ho, jak je nyní pravděpodobné, že Skotsko získá nezávislost.

Alex Salmond: No, hnutí za nezávislost je nyní nezastavitelné. Nemohu vám poskytnout přesný časový rozvrh, jen cíl.

Alex Salmond zkritizoval "státní televizi BBC"

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Ten protest před BBC [v Glasgow], to, že jste vykázal některé novináře z vaší poslední tiskové konference, myslíte si, že je to moudré takto útočit na média?

Alex Salmond: Vím, že Channel Four není tak naivní, že by věřil každému nesmyslu, který zveřejní Daily Telegraph na Twitteru. Bute House [kde se konala Salmondova poslední tisková konference] má omezenou kapacitu. O to šlo. Snažili jsme se dostat co největší množství vašich kolegů dovnitř. Je to naprostý nesmysl. A co se týče pokojného protestu před BBC, odkdy nejsou pokojné protesty normální součástí politiky? Vy byste se měli znepokojovat tím, co se stalo v pátek večer. Když byl pokojný demonstrant, kdy se stala radostná demonstrace terčem útoku skupiny násilníků. Byli identifikováni a celé to bylo plně vysvětleno v nedělním vydání listu Sunday Herald. Očekávám, že se tím bude zabývat nějaký investigativní novinářský tým. Naštěstí Police Scotland je plně schopna se s těmito lidmi vypořádat. A to nepošpiní tuhle fantastickou, neuvěřitelnou kampaň před referendem.

Co se týče BBC: Mají vynikající, slušné novináře. Mohu některé z nich jmenovat. Třeba Davida Dimblebyho anebo Briana Taylora a celou řadu dalších. Co se týče ale výkonu BBC během této předvolební kampaně před referendem, myslím si, že je velký rozdíl, když se někdo chová jako vysílatel veřejné služby a když se chová jako státní vysílatel. A nejsem si jist, že BBC ten rozdíl chápe.

Cameron v neděli zdůraznil, že splní příslib o decentralizaci Skotska, který dal skotským voličům

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Sídlo britského premiéra v Downing Street vydalo jednoznačné prohlášení, že David Cameron splní svůj příslib ohledně další podstatné decentralizace Skotska, který před referendem o skotské nezávislosti dal skotským voličům. Předtím Camerona obvinili skotský první ministr Alex Salmond a šéf unionistické předvolební kampaně ve Skotsku Alistair Darling, že se nyní britský premiér pokouší spojit decentralizaci Skotska s novými plány omezit hlasovací práva skotských poslanců v Dolní sněmovně.

Desetitisíce demonstrantů ve 150 městech požadují strategii proti globálnímu oteplování

21. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Desetitisíce demonstrantů v Londýně, v Paříži, v Berlíně a v Bruselu požadovaly zásadní akce proti globálnímu oteplování. V Londýně se demonstrace účastnilo asi 27 000 osob. V čele demonstrace stála herečka Emma Thompson a další celebrity a londýnský biskup v projevu zdůraznil, že globální oteplování je "morální otázka" a je nutno jednat. V New Yorku se demonstrace účastní mj. i Leonardo di Caprio.

Podrobnosti a fotografie ZDE

Západ Kyjevu: Sbohem a hodně štěstí

21. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Poté co bylo opět uloženo k ledu členství Ukrajiny v NATO - což se s jistotou očekávalo - Kyjev doufal, že se domůže v rámci dvoustranných rozhovorů postavení privilegovaného amerického spojence. Jak se však prezident Porošenko zmínil zcela otevřeně ZDE, i to bylo jednoznačně odmítnuto. Ukrajina tak stojí proti ruskému vpádu nadále sama. Jistou naději na vojenskou pomoc získala jen v Polsku, které uspíší modernizaci vlastní armády a může vyřazované starší zbraně prodat Ukrajincům. Kromě toho Itálie nabídla prodej menšího množství obrněných aut ekvivalentních těm, jež Ukrajinci sami vyrábějí.

Společný příslib anglických politiků poskytnout Skotsku další decentralizaci se rozložil

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Slavnostní příslib, který ve skotském tisku publikovali ve úterý, dva dny před referendem, šéfové tří hlavních anglických politických stran, konzervativců, labouristů a liberálních demokratů, že poskytnou Skotsku další decentralizaci, pokud budou Skoti hlasovat proti nezávislosti, se pouhý den po konání referenda rozložil.

Všechny tři anglické unionistické strany se začaly od pátku hádat o tom, jakou formu má mít ústavní reforma, jejímž prostřednictvím měla být Skotsku poskytnuta další decentralizace. Ohrozilo to časový scénář pro decentralizaci Skotska, který londýnští politikové Skotsku před referendem přislíbili.

Skotský první ministr Alex Salmond obvinil Westminster, že svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí pro Skotsko voliče "podvedl": "Je mi líto těch voličů, kteří hlasovali proti nezávislosti, které Westminster podvedl a přesvědčil je, že okamžitě Skotsku nabídne další pravomoci. Za pouhých 24 hodin od tohoto příslibu začali ho trhat."

Pokud angličtí politikové nesplní příslib, učiněný před referendem, bude se konat referendum další

21. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokud decentralizované pravomoci, které přislíbil Skotsku před referendem Gordon Brown, a které se mají rovnat "moderní formě samosprávy", budou realizovány v inzerovaném časovém plánu, pak si Skoti nebudou moci stěžovat. Pokud však dojde k rozdílu mezi přísliby, učiněnými před čtvrtečním skotským referendem a jejich realizací, pak budou Skotská nacionální strana a další občané právem zuřit, píše týdeník Observer.

V důsledku takového porušení důvěry by zřejmě získala ve Skotsku Skotská nacionální strana obrovskou popularitu a ve volbách v roce 2016 by kandidovala s programem druhého referenda. V důsledku hněvu zrazených voličů je pravděpodobné, že by separatisté v druhém referendu o skotské nezávislosti pohodlnou většinou zvítězili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chodorkovskij "je ochoten postavit se do čela Ruska"

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Bývalý ruský miliardář Michail Chodorkovskij, který strávil deset let ve vězení poté, co zaujal vzdorné postavení proti Kremlu, se vyjádřil, že by byl ochoten postavit se do čela Ruska, pokud by byl o to požádán.

Chodorkovskij učinil toto prohlášení při založení internetového hnutí nazvaného Otevřené Rusko. Porušil tím svůj příslib neangažovat se v politice, který učinil poté, co mu minulý prosince Vladimír Putin udělil milost.

Vyjednavači na Ukrajině souhlasí s vytvořením nárazníkových zón

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vyjednavači na ukrajinských mírových rozhovorech schválili v sobotu rozhodnutí vytvořit nárazníkovou zónu, která by oddělila ukrajinská vládní vojska a proruské extremisty a vedla ke stažení těžkých zbraní a zahraničních bojovníků. Mělo by to podpořit stabilní příměří na východní Ukrajině.

Jde o dohodu, uzavřenou zástupci Ukrajiny, Ruska, vzbouřenců podporovaných Moskvou a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Cílem dohody je prohloubit dohodu o příměří, která byla podepsána před čtrnácti dny, avšak která je opakovaně porušována.

Skotsko zahájilo demokratickou občanskou revoluci

20. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Mnoho lidí ve Skotsku je rozhněváno, jak negativní a zoufalou kampaň řídil Londýn a establishment obecně. Zejména, že zájmy byznysu a médií se otevřeně spikly proti demokracii.

Skoti ukázali západnímu světu, že korporacemi vedený, neoliberální model rozvoje této planety má jen omezenou atraktivitu.

Voliči, kteří hlasovali proti skotské nezávislosti, poskytli vyčerpané, zmatené a slabé kampani svých pánů milost, kterou si určitě nezasloužila, píše spisovatel Irvine Welsh, autor scénáře pro film Trainspotting, v deníku Guardian. Koupili britské unii čas.

Posluchači BBC:

Budoucnost Labouristické strany je po zradě skotské nezávislosti ve Skotsku velmi pochmurná

20. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Louise Welsh nám telefonuje ze skotského města Bridge of Weir, což zní velmi romanticky, Louise, je to tak? Chtěla jste říct něco o tom, co skotské referendum může znamenat pro budoucnost Labouristické strany?

Posluchačka Louise Welsh: Považuju se za levostředového voliče. Nejsem nacionalistka, nemám vůbec žádné vlastenecké pocity. Žádné protianglické pocity. Ale mám protikonzervativní pocity. A my ve Skotsku nikdy nehlasujeme pro konzervativce, je ten starý známý vtip, že v edinburské zoo je víc pand (dvě) než konzervativních poslanců za Skotsko v londýnském parlamentu (jeden z možných padesáti pěti). Ale provádí se tady konzervativní politika. A volila jsem skotskou nezávislost, byla jsem opravdu optimistická a nadšená a možná naivní, ale opravdu jsem si myslela, že se v pátek ráno 19. září po referendu probudím ve Skotsku bez konzervativní politiky. A obviňuju z toho Labouristickou stranu, protože ta rozštěpila pokrokové voliče. A to jim neodpustím. Lidi nyní hovoří o tom, co dál, co bude dělat těch 45 procent občanů, kteří hlasovali za samostatnost. Je to tak rozrůzněná komunita, různých politických názorů, a velmi silně v ní lidé pociťují hněv proti Labouristické straně.

Tisíce lidí ve Skotsku od čtvrtečního referenda vstoupily do stran, které podporují nezávislost

20. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Od čtvrtečního referenda o skotské nezávislosti, tedy za dva dny, vstoupilo do Skotské nacionální strany 5000 nových členů, takže má nyní 30 000 členů. Skotská Strana zelených, která také podporuje nezávislost Skotska, získala od čtvrtečního referenda nových 1200 členů. V sobotu podle informací skotské Strany zelených na Twitteru vstupoval do této strany nový člen každých 15 vteřin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kam dál se skotskou občanskou revolucí?

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Pokud nemá zmizet to, co vzniklo ve Skotsku koncem tohoto léta, je nutno pěstovat ducha tohoto hnutí. Jednoduše řečeno: tím duchem byla rozhodnost ptát se na hlubokou, existenciální otázku: v jaké společnosti chtějí žít. Takové otázky nejsou jen o totožnosti. Někdy jsou zároveň o totožnosti a také o touze žít v jiném, spravedlivějším hospodářském systému.

Když chce 45 procent obyvatel určitého národa opustit Unii s jiným národem, je to blízko ústavní krize, míní Jonathan Freedland v deníku Guardian. Vítězství unionistů bylo získáno za vysokou cenu, formou "příslibu" na poslední chvíli, který udělali všichni tři vedoucí politikové ve Westminsteru, že poskytnou Skotsku další pravomoci.

Skotsko je nyní uvězněno v netolerantním, paranoidním, izolujícím se státě

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Skotsko je nyní uvězněno ve státě, jehož vláda je stále více izolacionistická, snaží se opustit Evropskou uni a uzavírá své obyvatelstvo uprostřed neprodyšných hranic. Právě proto nesmím nyní bydlet v Británii se svou manželkou, protože mi britská vláda zabránila zavedením finančního platového stropu přivést si svou manželku do Británie. Jsem si jist, že Skotsko by bývalo mělo daleko osvícenější imigrační politiku.
Kdybych se měl vrátit žít do Británie, bylo by to do Skotska, píše Angličan Paul Vickers, držitel doktorátu v oboru slovanských studií z University v Glasgow, který nyní po pracovním pobytu na Ukrajině pracuje na univerzitě v německém Giessenu. Jako desetitisíce jiných Britů, Paul Vickers nemůže se svou manželkou žít v Británii, protože britská konzervativní vláda zavedla zákon, podle něhož zakazuje Britům přivézt si do Británie manželského partnera, pokud nemá občanství EU a nevydělává prokazatelně nejméně 18 600 liber ročně (54 000 Kč měsíčně).

Skotsko totiž představuje tu část Velké Británie, která má nejblíže k sociální demokracii.

Alex Salmond, skotský premiér a šéf Skotské nacionální strany, se rozhodl odstoupit

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem hovořil s britským premiérem a i když opakoval svůj úmysl pokračovat, jak předtím navrhl, odmítl potvrdit, že se do 27. března bude konat druhé čtení zákona o Skotsku. To byl během kampaně o referendu jasný příslib Gordona Browna. Premiér Cameron tvrdí, že takové hlasováni by bylo bezvýznamné. Předpokládám, že není schopen zaručit podporu své strany.

Alex Salmond, skotský první ministr, oznámil, že se v listopadu vzdá své funkce. Zde je jeho tiskové prohlášení:

Jsem nesmírně hrdý na kampaň, kterou vedlo Yes Scotland a na 1,6 milion voličů, kteří podpořili kauzu nezávislého Skotska.

Jsem také hrdý na 85 procentní volební účast v referendu a na pozoruhodnou reakci všech lidí ve Skotsku, kteří se účastnili této velké ústavní debaty, i na způsob jímž se chovali.

Násilí v Glasgow: unionisté zaútočili na stoupence skotské nezávislosti

20. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Video ZDE

Mladí muži skandovali loajalistická a rasistická hesla, nacisticky zdravili vztyčenou pravicí a zpívali britskou imperiální hymnu Rule Britannia

V pátek večer došlo na George Square, na hlavním náměstí v Glasgow, k hněvivým scénám, kdy skupina stoupenců britské unie napadla stoupence skotské nezávislosti, kteří se na náměstí shromažďovali celý den.

Skupina skinheadů zřejmě přišla z unionistického hostince Louden Tavern v Duke Street. Jednotlivci diskutovali o výsledku referenda a zpívali britskou imperiální píseň Rule Britannia. Stoupenci skotské nezávislosti na to reagovali skotskou národní hymnou Flower of Scotland.

Podrobnosti k Salmondově rezignaci

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Salmonda ve funkci šéfa Skotské nacionální strany a skotského premiéra zřejmě nahradí jeho (nesmírně schopná a inteligentní) náměstkyně Nicola Sturgeon. Bude to korunovace, nikoliv volba, míní Ewen MacAskill z deníku Guardian a pokračuje: Proč se Salmond rozhodl odejít nyní, přestože, až do nynějška tvrdil, že ve funkci setrvá? Je možné že si myslí, že Sturgeonová bude schopna dostat na svou stranu ty skotské voliče, které on oslovit nedokáže, především ženy, a také někoho mladšího, který by dokázal konsolidovat a dále stavět na nadšení všech těch mladých politických aktivistů.
  • Na dotaz, zda svým rozhodnutím rezignovat, nezasadil Salmond svým stoupencům ještě větší ránu, než byla volební porážka v referendu, odpověděl: "Náš tábor je už velmi blízko pod vrcholkem, ale ti, kdo učiní ten poslední krok na vrcholek, nejsou ti, kdo nás dostali do nynějšího postavení. Usoudil jsem, že bude lepší, pokud nás na vrcholek dovede někdo jiný." Dodal, že se tak rozhodl v pátek dopoledne.
  • Alex Salmond se stal terčem ostré kritiky, protože zakázal novinářům několika deníků přístup na jeho tiskovou konferenci po porážce v referendu ve své oficiální rezidenci Bute House. Zakázal přístup novinářům ze tří deníků, Daily Telegraph, Daily Mail a Express. Salmondovi poradci se také pokusili určit deníku Guardian, který jejich novinář má na konferenci mít přístup. Guardian proto odmítl se konference účastnit.

Jan Čulík na Radiožurnálu o skotské nezávislosti

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V pátek 19. září hovořil od 10 do 11 hodin Jan Čulík jako Host Radiožurnálu v pořadu Patricie Strouhalové o Skotsku a o skotském referendu. Pořad je zde:

PŘEHRÁT STÁHNOUT

K tomu: "Radiožurnál: Skotsko zůstává součástí království. V referendu nešlo jen o ekonomiku, připomíná Jan Čulík" ZDE

Toskánsko kupují Rusové

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Markýzova manželka položila svůj drink na stříbrný tácek a povzdechla si: "Tato oblast bývala anglickou kolonií, ale teď tu dochází k epochálním změnám," řekla: "Angličané byli džentlmeni. Teď je ale nahrazují Rusové."

Villa Orlando, nádherné venkovské sídlo ze sedmnáctého století nedaleko Luccy, obklopené, bazény, parky a citronovými háji, je na prodej. Bohatí ruští kupci si prohlížejí rezidenci markýze Ludovica Gavottiho s jejími olejomalbami, damaškovými posteli s nebesy a stropními freskami. Vyvolávací cena rezidence je 8 milionů euro. Gavotti má totiž problémy s daněmi a s rozbitou střechou. Proto svou rezidenci nabízí milionářům z Moskvy.

Politika velkého klacku

20. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Politika bývá často založena na "zastaralých" představách, ale ne vždy nutně ke škodě věci. Ústavní systém koncipovaný po vzoru klasické mechaniky coby soustava "brzd a rovnováh" se například osvědčuje a pokusy o jeho "vylepšení" je radno odpustit si až do doby, než někdo skutečně navrhne a v malém odzkouší cosi lepšího.

V jiných oblastech se ale situace může výrazně lišit. Tak americká imperiální politika založená na "logice mrkve a klacku" (carrot and stick) vychází z behavioralismu a její vykonavatele vždy znovu nesmírně překvapí, že se člověk vždy nechová coby tažný osel či Pavlovův pes.

Rusko zajalo litevskou rybářskou loď

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Ruská média informovala, že pohraničníci zadrželi litevskou loď Juros Vilkas (Mořský vlk). Podle Rusů se loď věnovala nezákonnému lovu krabů ve výlučné ekonomické zóně náležející Rusku. Údajně se plavidlo pokoušelo ukrýt, ale bylo zadrženo a nyní je eskortováno do Murmanska.

Americké a kanadské stíhačky vzlétly proti ruským letounům

20. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dvě americké stíhačky vzlétly ve čtvrtek proti šesti ruským letounům, které se přibližovaly americkému vzdušnému prostoru u Aljašky. Dva kanadské letouny zasáhly proti dvěma ruským bombardérům, které se přibližovaly ke kanadskému vzdušnému prostoru. Informoval o tom systém protivzdušné obrany Severní Ameriky NORAD.

Skotsko odmítlo nezávislost

19. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Skotští voliči v referendu odmítli nezávislost, poměrem 45 ku 55 procentů hlasů.

Skotsko hlasovalo proti ukončení své 307 let existující unie s Anglií a Walesem. Skotská nacionální strana přiznala porážku v historickém referendu.

Poté, co byly vyhlášeny výsledky z 30 z 32 volebních okrsků, vyšlo najevo, že přibližně 55 procet voličů, včetně voličů ve velkých městech Glasgow, Edinburk a Aberdeen, odmítlo nezávislost.

Kampaň pro nezávislost zaznamenala čtyři velké úspěchy, v největším skotském městě Glasgow získala 53 procent hlasů, 54 procent v okrese West Dunbartonshire, 57 procent v Dundee a 51 procent v North Lanarkshire.

Separatisté málem zvítězili. Jednoho dne se vrátí

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Byly to ženy, které zachránily Spojené království

Bitevní pole po skotském referendu je stále ještě plné zvučných poučení, píše v deníku Guardian Martin Kettle. Vítězství unionistů bylo sice těsné, přesto ale rozhodné. 55-45 procent. To není pro unionisty tak dobré, jak to vypadalo ještě před dvěma měsíci. Zadruhé, byly to ženy, které zachránily unii. Při hlasování byli muži rozhodně pro samostatné Skotsko. Kampaň za skotskou nezávislost byla především kampaň mužů. Muži se chtěli rozejít se Skotskem, v němž žijí. Ženy to nechtěly. Zatřetí, do značné míry to bylo také třídní hlasování. Bohatší Skotsko hlasovalo pro unionisty, a tak unionisté si vedli velmi dobře v mnoha oblastech, které normálně hlasují pro skotské nacionalisty. Chudší, sociálnědemokratické Skotsko, hlasovalo pro samostatnost, takže Glasgow, Dundee a Severní Lanarkshire skončily v táboře separatistů.

Důsledkem skotského referenda je vznik debaty

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Důsledkem referenda o nezávislosti je začátek debaty, rozhovoru, nikoliv závěrečný monolog. Relativně velmi brzo se ukázalo, že tato debata se proměnila a netýká se nacionalismu, nýbrž je to hluboká diskuse o tom, v jaké zemi chceme v budoucnosti žít. Ozvalo se velké množství hlasů, které už nejsou spokojeny s neoliberálním názorem na svět, který nám vnucují političtí představitelé. Nechť tento obrovský adrenalin nyní vplyne do politického krevního oběhu celé Británie. Nechť dojde ke změnám i u mnoha milionů lidí v ostatních třech národech, které také požadují alternativu k cynickému názoru na budoucnost, v níž jsou vzdělání a zdraví výsadou a nikoliv právem, kde chudoba a sociální rozdíly jsou normou, nikoliv zdroje hluboké národní hanby, píše v deníku Guardian Alex Andreou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Strach funguje

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Paul Mason z Channel Four News shrnul několik postřehů ohledně výsledků skotského referenda.

1. Strach funguje. Jestliže vám všechna média a všechny politické strany intenzivně tvrdí, že dojde ke katastrofě, zmobilizuje to lidi ke hlasování.

2. Skotská nacionalistická strana nedokázala zmobilizovat víc než svou základnu. Podporu získala ve velkých městech a v mobilizaci mladých lidí v městských oblastech. Skotské nacionalistické straně se nepodařilo nabídnout radikální vizi, která by lidi přesvědčila a radikální aktivisté byli aktivní pouze v městských oblastech. Labouristé zastavili své ztráty příslibem, že poskytnou Skotsku větší finanční autonomii. Dnes existují dva typy labouristických voličů - lidé s dobrými platy, kteří hlasovali proti nezávislosti, a pak obyvatelé deprivovaných městských oblastí, kteří částečně hlasovali pro nezávislost.

První výsledek, zdá se, potvrzuje prohru skotských separatistů

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

19. září, 2.30: První konkrétní volební výsledek z volebního okrsku Clackmannanshire v severní části centrálního Skotska potvrzují výsledek organizace YouGov: 46 procent pro separatisty, 54 procent pro unionisty. Naznačuje to, že separatisté zřejmě prohráli. Volební účast je všeobecně velmi vysoká, v mnoha volebních okrscích nad 80 procent voličů.

19. září, 3.01: Druhý výsledek přišel z Orkneyských ostrovů a byl, jak se očekávalo, ostře proti nezávislosti: separatisté 33 procent, unionisté 67 procent.

19. září, 3.44: I výsledek z Shetlandských ostrovů je podle očekávání obdobný: separatisté 36 procent, unionisté 64 procent.

Tyto první výsledky jsou, logicky, z velmi malých volebních okrsků.

YouGov předpovídá porážku pro skotské separatisty

18. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Peter Kellner, předseda organizace YouGov, konstatoval: "Možná budu za pár hodin vypadat jako idiot, ale řekl bych, že je 99 procentní pravděpodobnost, že ve skotském referendu zvítězí unionisté."

Organizace YouGov zjistila, že pro skotskou nezávislost se podle jejího šetření vyslovilo 46 procent voličů a proti nezávislosti 54 procent. Organizace YouGov se dotazovala ve čtvrtek 1828 osob poté, co odvolili, a zohlednila také poštovní hlasy 800 lidí, takže to nebyl tradiční průzkum volebního mínění u východu z volebních místností.

Za posledních 48 hodin do uzavření volebních místností ve čtvrtek ve 22 hodin bylo odesláno na twitteru 1,5 milionu zpráv. Od 5. srpna použili stoupenci skotské nezávislosti více než 1,55 milionů zpráv na Twitteru. Odpůrci skotské nezávislosti jen půl milionu zpráv. Za posledních 48 hodin byla kampaň pro nezávislost na Twitteru zmíněna 378 000 krát, kampaň proti nezávislosti jen 138 000 krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Členské země skupiny G20 chtějí, aby se jejich příští schůzky účastnil Vladimír Putin

20. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putimn se bude zřejmě účastnit vrcholné schůzky skupiny G20 v Austrálii navzdory konfliktu na Ukrajině a sestřelení letadla MH17.

Austrálie uvedla, že je "důrazným" přáním členských států G20, aby se Putin schůzky v listopadu účastnil. Austrálie, které schůzce nyní předsedá, zjišťovala názory všech členských zemí a ty konstatovaly, že je potřeba, aby se schůzky Putin účastnil a pomohl řešit geopolitická napětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruské bombardéry narušily švédský vzdušný prostor

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dva ruské bombardéry Su-24 ve středu narušily švédský vzdušný prostor, informuje deník Expressen. Ministr zahraničí Carl Bildt potvrdil, že vláda byla o incidentu informována. K narušiteli startovalo několik stíhaček Gripen a ozbrojené síly narušení hodnotí jako záměrný test připravenosti švédského systému protivzdušné obrany.

Ruská bezpečnostní rada chce "suverénní internet" izolovaný od globální sítě

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Příští týden je plánováno několik jednání vysokých ruských představitelů věnovaných "ruskému segmentu" internetu v mimořádných situacích. List Vědomosti o tom informovalo několik ruských poskytovatelů připojení, internetových společností a nekomerčních organizací. Speciálně o tématu bude v pondělí jednat Rezpečnostní rada Ruska za osobní účasti prezidenta.

Arcibiskup canterburský přiznal, že má pochybnosti o boží existenci

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Justin Welby, současný arcibiskup canterburský, přiznal v rozhovoru, že má pochybnosti o boží existenci. Uvedl také, že nedávno při ranním běhu se svým psem uvažoval také, proč Pán Bůh nezabránil jedné nespravedlnosti.

V rozhovoru před stovkami věřících v bristolské katedrále před stovkami lidí, řekl Welby: "Jsou okamžiky, určitě, kdy uvažujete: Je Bůh? Kde je Bůh?"

Welby dodal, že jako šéf komunity anglikánských věřících, která celosvětově čítá 80 milionů lidí, by "asi něco takovéhleho arcibiskup canterburský říkat neměl."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tenista Andy Murray se stal terčem agresivního útoku na Twitteru

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vítěz z Wimbledonu, skotský tenista Andy Murray se stal terčem agresivního verbálního útoku na Twitteru poté, co tam podpořil hlasování za skotskou nezávislost.

Osoba, která si říká Harry S a vystupuje na Twitteru jako @sportingharry, napsala: "Měli tě zabít v Dunblane, ty pokrytecký protibritský ubožáku. Tvůj život bude od nynějška peklo."

Devět pozoruhodných věcí, které odhalila skotská předvolební kampaň

18. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

1. Lidi nejsou apatičtí, jen potřebují něco, o čem vědí, že stojí za to jít k volbám.

2. Londýnská vláda se nyní v Británii stala symbolem zkorumpované, od občanstva izolované elity a nahradila tak v této pozici Washington.

3. Euroskeptická anglická strana UKIP bude zjevně ve všeobecných volbách v květnu 2015 hrát obrovskou roli, protože ji budou volit lidi, otrávení tradiční politkou.

4. Britští konzervativci jsou před katastrofou, pokud se radikálně nezmění.

5. Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová tomu rozumí a David Cameron by ji měl pozorně naslouchat.

6. Britští konzervativci už mají dost Camerona. Vadí mu, jak v posledních dnech přešel od samolibé nečinnosti do stavu paniky a pak nabídl bez konzultace s parlamentem Skotsku další decentralizační a daňové ústupky. Chtějí nového předsedu.

7. Bývalý labouristický premiér Gordon Brown se (někdy) ještě dokáže zachovat efektivně. Odepsali ho jako premiéra, který selhal a nezvládl hospodářskou krizi. Avšak ve skotské předvolební kampani Brown přesně diagnostikoval, proč byla unionistická kampaň nefunkční - že nebyla schopna předložit emocionální, vlastenecký apel za udržení existence Velké Británie v optimistické verzi. Což sám udělal až úplně na poslední chvíli.

8. Negativní předvolební kampaň nemá vliv na lidi, kteří už zastávají názor, že veškerá politika je špatná.

9. Jde o daleko více než o ekonomiku. Skotsko ukázalo, že lidé reagují na politický apel, pokud vypovídá něco emocionálního o světě, v němž žijí - o tom, do jakého světa patří, jak jsou v něm zakořeněni, co mají možnost ovlivnit. Nejde jim jen o peníze. Peníze sice někdy hovoří, ale identita zpívá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina, Polsko a Litva dnes podepíší dohodu o založení společné jednotky

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ministři obrany Ukrajiny, Polska a Litvy dnes podepíšou ve Varšavě dohodu o založení společné jednotky s názvem LitPolUkrbrig. Dohoda bude podepsána v rezidenci prezidenta Komorowského za jeho účasti.

Ukrajinská vláda schválila projekt společné brigády v květnu.

Brigáda s pracovním jazykem anglickým má mít 4 500 mužů a velitelství v polském Lublinu. Národní komponenty jednotky zůstanou na území domovských států a mají se shromáždit až v případě konání společného cvičení nebo zahraniční mise. Pravidelně budou spolupracovat pouze štáby.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

České ovzduší stále ohrožuje zdraví: zhruba 1 900 vážně nemocných a 5 200 předčasně zemřelých v roce 2013

19. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Znečištěné ovzduší stále představuje vážnou hrozbu zdraví a životy obyvatel České republiky. Největší nebezpečí představuje vdechování prachových části, které mělo v roce 2013 na svědomí zhruba 5200 předčasně zemřelých a zhruba 1900 pacientů, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Konstatuje to odborná zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o dopadech znečištění ovzduší na zdraví obyvatel v roce 2013. Zpráva také konstatuje, že v Česku významná část lidí žije v oblastech, kde jsou překračovány limity pro znečištění ovzduší vyplývající ze zákona a evropské směrnice. Upozorňuje na velký plošný rozsah znečištění, ale i na velmi významné rozdíly ve zdravotních rizicích mezi regiony.

FSC ČR zahajuje první e-learningový kurz pro dřevozpracovatele v ČR

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva FSC ČR

Nezisková organizace FSC ČR zahajuje v rámci projektu "Vzděláváním k šetrnému dřevu" ojedinělý e-learningový kurz, který umožní dřevozpracovatelům připravit se zdarma na FSC certifikaci. Obdobný kurz je v současné době dostupný pouze ve Velké Británii a v České republice. Zde však nebyla tato forma vzdělávání se zaměřením na dřevozpracovatele dosud vůbec možná!

Je David Cameron nejhorším premiérem v britské historii?

18. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Koncem roku 2008 vznikla debata mezi americkými historiky, zda byl George W. Bush historicky nejhorším americkým prezidentem všech dob, nebo jenom jedním z nejhorších. Argumentace byla založena na Bushově zlovolné, zbytečné zahraniční válce založené na lžích, která stála tisíce amerických životů a obrovské množství peněz a zničila ubohý, postižený Irák, napsal Jean-Paul Faguet, profesor politické vývojové ekonomie na London School of Economics v deníku Independent.

Mýtus zvaný Blitzkrieg. Odkud se vzal?

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 28 minut

Blitzkrieg je mýtus západní žurnalistiky vynalezený v komentářích k relativně ortodoxnímu polskému tažení německé Wehrmacht na podzim 1939. Toto tažení odpovídalo spíše mnohem starším koncepcím Vernichtungsgedanke, rychlému zničení nepřátelských sil, jen zčásti vedenému novými prostředky. Původ Vernichtungsgedanke sahá až do dob Friedricha II. a archetypální postavou je zde thébský generál Epameinóndás, vítěz v bitvě u Leukter (371 př. n. l.); a dále samozřejmě šlo o Bewegungskrieg, manévrový boj, jehož patrně první zaznamenaný případ představuje Hannibalova bitva u Kann (216 př. n. l.). Polovina polských ztrát na podzim 1939 připadla na vrub německému dělostřelectvu, což rozhodně nepředstavuje typický výsledek tažení, v němž rozhodují obrněné jednotky a bombardéry. V podobě koherentní doktríny nikdy nic takového jako "Blitzkrieg" neexistovalo, samotný výraz se nevyskytuje v žádných oficiálních německých dokumentech týkajících se tažení 2. světové války.

Nechte ODS zemřít!

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se ODS obrací na své členy o finanční podporu s nadějí, že se v budoucnosti stane novou, silnou stranou. Obyčejní členové mají ze svých peněz pomoci ODS, aby byla zase důvěryhodná a mocná, tedy aby se zase stala přitažlivou pro kmotry? Ti přijdou, nakradou si z veřejného majetku miliardy, zdiskreditují tu stranu a odhodí ji jako kost, aby členové zase přišli a zase platili.

Obamův plán boje proti "Islámskému státu": Danajský dar příštímu prezidentu USA i Evropě

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americký ministr obrany Chuck Hagel a zejména předseda Sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey byli až dosud nejúčinnějšími pojistkami proti dobrodružným válečnickým plánům ideologických a zahraničních lobby na Blízkém východě. To už však teď neplatí, když oba podporují a obhajují Obamův plán boje proti "Islámskému státu" ZDE.

K otázce tradičního manželství

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V diskuzích o adopci dětí homosexuálními páry či o homosexuálním manželství, jak je běžné v mnoha zemích na západ od nás, se často zapomíná na dějiny manželství. Rád bych odkázal na zajímavé informace na stránkách Brown University.

Podle nich se ve středověku brali lidé z lásky jen v nižších majetkových. Manželství u bohatších lidí bylo bráno především jako způsob převádění majetku, tedy bylo často nešťastné. Chudí venkované prý běžně ani manželství neuzavírali, neboť k tomu nebylo majetkových důvodů.

Jak dopadne referendum o skotské nezávislosti?

18. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

< Skotská tenisová hvězda Andy Murray se ve středu pozdě večer vyslovila pro nezávislost, přesvědčila ho "negativita odpůrců nezávislosti" ZDE

Ve hře jsou dva protikladné, neměřitelné faktory:

V dnešním skotském referendu hlasují poprvé i šestnáctiletí a sedmnáctiletí >

1. V průzkumech veřejného mínění si mnoho unionistů stěžovalo, že prý "byli zastrašováni" a neodvážili se vyjadřovat svůj názor. Přestože tedy to na první pohled vypadá, že většina Skotska je pro nezávislost, a separatisté měli daleko lepší, pozitivnější, dynamičtější a demokratičtější kampaň (unionisté jen strašili "nedozírnými následky" a bědovali, že je nikdo neposlouchá) unionistů může být daleko víc, než kolik se jich projevilo při průzkumech veřejného mínění, protože se někteří mohli bát říct veřejně, že chtějí hlasovat "Ne".

2. Pro účast v referendu se registrovalo 97 procent všech oprávněných voličů. To je naprostý rekord a dokazuje to vlnu obrovské občanské aktivity. Poprvé v historii půjdou houfně pro skotskou nezávislost hlasovat chudí a nezaměstnaní lidé z dělnických ghett, kteří nikdy k volbám nechodí a neúčastní se politického procesu. Žádné průzkumy veřejného mínění nedokáží předem odhadnout dopad tohoto faktoru.

Referendum o skotské nezávislosti vyvolalo obrovskou vlnu pozitivního občanského aktivismu. Ještě ve středu od 22 hodin vysílal Channel Four dlouhou diskusi obhájců a odpůrců samostatnosti, při níž se během diskuse většina dosud nerozhodných přidala na stranu Yes, protože "argumenty separatistů jsou daleko pozitivnější a racionálnější než argumenty unionistů". Vlna občanského aktivismu v dnešním Skotsku připomíná někdejší československé Pražské jaro, kdy se lidi taky vzájemně zastavovali na ulicích a vášnivě mezi sebou diskutovali o tom, co udělat.

Aktivisté za skotskou nezávislost - možná poněkud idealisticky - doufají, že v nezávislém Skotsku vytvoří samostatný, sociální, silně demokratický stát (jeden debatér například prosazoval myšlenku častých internetových referend, aby občané rozhodovali v novém Skotsku skoro o všem). Doufají, že je to konec nerovného, imperiálního Spojeného království a případ jejich nové republiky povede k oživení demokratismu i v ostatních částech Velké Británie a v Evropě.

Skotské "Yes, Prime Minister"!

18. 9. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Název kultovního pořadu nabývá v souvislosti se skotským referendem o vystoupení ze Spojeného království nový význam. A mimochodem, tato asociace se satirickým anglickým seriálem Jistě, pane ministře není nijak nepatřičná. Skotské Yes pro samostatnost Skotska nemá jen čistě nacionální či separatistické pozadí, ale je odpovědí do značné míry i na to, čemu se kultovní seriál vysmívá. Je jisté, že Skotové dopíší dnešním referendem poslední kapitolu tohoto anglického seriálu. Její obsah je však těžko odhadnutelný.

Jak média zradila občany Skotska

17. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Novináři ve svých pozlacených kruzích jsou zoufale izolováni od názorů obyčejných lidí a ostudně pomlouvají jakoukoliv touhu po změně

Snad nejvíce ohromující skutečností týkající se referenda o skotské nezávislosti je toto: ze všech britských novin, místních, regionálních či celostátních, skotskou nezávislost podporuje pouze jediný - The Sunday Herald. Skoti, kteří budou hlasovat pro nezávislost, nemají v médiích skoro vůbec žádný hlas, upozorňuje George Monbiot v deníku Guardian.

Na tom není nic zvláštního. Změna jakýmkoliv směrem, s výjimkou dalšího prohlubování nebezpečného tržního fundamentalismu a likvidace této planety vyžaduje odpor vůči téměř kompletní baterii názorů placených novinářů. Pozoruhodné na kampani za skotskou nezávislost je skutečnost, že dál prosperuje navzdory této ofenzívě.

Celá řada selhání, která přivedla Spojené království na hranici rozpadu

17. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Pokud ve čtvrtek budou Skoti hlasovat pro svou nezávislost, komentátoři se budou pak snažit analyzovat dlouhodobé příčiny této skutečnosti. Někteří právem budou poukazovat na rozklad někdejších mocných celobritských faktorů soudržnosti. Kdysi asertivní protestanství přestalo být dominantním náboženství a kulturou v Anglii, ve Walesu, ve Skotsku i v části Irska. Muži a ženy v těchto zemích spolu už nemohou sdílet hrdost a výhody britského impéria tak, jak z něho kdysi disproporční měrou měli prospěch právě Skoti. A i když Transparency International stále ještě uvádí Spojené království jako jednu z nejméně zkorumpovaných zemí na světě, která v tomto smyslu předstihuje Francii, Spojené státy, Belgii i Irsko, mnoho Skotů přijalo přesvědčení, že "westminsterské elity" jsou prohnilé a že jen malý politický celek dokáže být čistě a řádně demokratický, píše v deníku Guardian Linda Colley, profesorka historie na Princeton University.

Dopis ruského ministra dokumentuje trvající ruský nátlak ohledně ukrajinské asociační dohody

17. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski zveřejnil dopis ruského ministra ekonomického rozvoje Alexeje Uljukajeva adresovaný evropskému komisaři pro obchod Karlu De Guchtovi ZDE. Dopis jasně dokumentuje pokračující ruský nátlak ohledně asociační dohody i poté, co Rusko dostalo rok času na to, aby se na asociační proces "u sousedů" připravilo.

Tohle je skotská sametová revoluce a měli bychom poslouchat, co lidé volají

17. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

V Anglii nás nyní koupají v jakémsi pochybném supranacionalismu "britskosti", který je zjevně falešný, píše v deníku Guardian Susanne Moore. Srovnejme anglické novinové titulky se zprávou skotské policie, která s pohrdáním odmítla tvrzení anglických novinářů, že je země na pokraji společenského rozkladu. Kdyby se tato "politická reformace", jak ji charakterizoval John Harris, odehrávala kdekoliv jinde, říkali bychom tomu "sametová revoluce" a byli bychom plni obdivu nad demokracií v akci. Možná je plná síly, křiklavá a nepořádná, ale jsou to nepochybně hlasy zezdola a měli bychom jim naslouchat. Skotská nacionalistická strana, kdysi konzervativní a úzkoprse nacionalistická, se proměnila v něco, co dokáže uvolnit pokrokové síly. Je to ztráta labouristů a jejich ostuda, že oni ničeho takového schopni nebyli.

Ani Kyjev, ani Moskvu

17. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na text Jana Čulíka ZDE

Mám za to, že v České republice žije ještě nezanedbatelná část lidí, které nezmasírovala nevídaná propagandistická mašinerie včetně "podprahového aktivismu" linoucí se z "proruského tábora" a zároveň "proukrajinského tábora". Myslím, že spousta lidí přesto všechno ví moc dobře, že Putin slovy Jana Čulíka "buduje autoritářský, pravicově zaměřený stát" a nikterak si Rusko neidealizuje.

Zdražující dolar může vyvolat útěk od rublu

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Perspektiva dalšího oslabování rublu může zcela změnit vztah Rusů k národní měně. Ještě před rokem bankovní vklady v rublech skýtaly šanci na výnos. Dnes je však situace zcela změněná - i držení nejvýnosnějších rublových depozit postrádá veškerý smysl. Autoritativní ekonomové očekávají příští rok oslabení rublu o 10-15%. Pokud jsou tyto prognózy správné, výnosy lze získat pouze z valutových vkladů.

Skoti v chudé čtvrti v Glasgow:

Proč a jak budu hlasovat v referendu

17. 9. 2014

čas čtení 8 minut



Skutečná výhoda kampaně za referendum je, že je plná obyčejných lidí. Ne politiků, kteří opakují klišé a dodržují stranické předpisy. Ale obyčejní lidé, kteří se rozhodli, že tohle je budoucnost, kterou my chceme.

Jon Snow z Channel Four News se v úterý večer dotazoval členů místní komunity v Shettlestonu, v chudé čtvrti v Glasgow, jak budou občané hlasovat v referendu o skotské nezávislosti. Přiznám se, že mě ta scéna svým demokratickým aktivismem dojímá, poznamenává Jan Čulík:

Jon Snow: V Duke Street v Shettletonu v dělnické čtvrti v Glasgow probíhá v komunitním středisku zápas v boxu. Jsou to dva boxeři, kteří byli pozváni, aby soutěžili za Tým Skotsko v letošních hrách britského společenství národů a umístili se velmi dobře. Stephen Lovell a Kieran Smith. Přestávka!

A teď, Kierane, řekněte mi, podporujete Yes nebo No?

Kieran Smith: Ještě jsem dost nerozhodný, ale spíš se v této chvíli kloním k Yes než k No. (Potlesk, volání)

Podporu Putinovi vyvolává česká frustrace

17. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Dobrý den. Chci se pozastavit nad zajímavým fenoménem současné doby, spojeném s konfliktem na Ukrajině, píše Michal Capko. Jedná se o lidi v našem státě, kteří jsou ochotni věřit různým prvkům ruské propagandy i přes do očí bijící nesrovnalosti. Nacházím u nich společné prvky napříč společností, nakolik jsem obeznámen s lidmi, kteří proruské pozice zastávají:

Komu slouží politici

17. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Roli sdružení protikorupčních organizací Rekonstrukce státu chápu jako obranu základního veřejného zájmu. Politikové za 25 let demogratického pseudovývoje nebyli schopni zajistit např. fungující zákon o státní službě nebo zveřejňování smluv za veřejné peníze -- co je na tom těžkého nebo nemožného? V západních státech to mají běžně. Rekonstrukce státu tedy dala možnost politikům, aby se před volbami do Sněmovny zavázali, že tyto základní věci, které jsou ve veřejném zájmu, naplní. Proč to mnozí z nich udělali? Protože potřebovali hlasy občanů. Teď zas potřebují něco jiného a tváří se, že to, k čemu se zavázali, nejde.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
78551