Společný příslib anglických politiků poskytnout Skotsku další decentralizaci se rozložil

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Slavnostní příslib, který ve skotském tisku publikovali ve úterý, dva dny před referendem, šéfové tří hlavních anglických politických stran, konzervativců, labouristů a liberálních demokratů, že poskytnou Skotsku další decentralizaci, pokud budou Skoti hlasovat proti nezávislosti, se pouhý den po konání referenda rozložil.

Všechny tři anglické unionistické strany se začaly od pátku hádat o tom, jakou formu má mít ústavní reforma, jejímž prostřednictvím měla být Skotsku poskytnuta další decentralizace. Ohrozilo to časový scénář pro decentralizaci Skotska, který londýnští politikové Skotsku před referendem přislíbili.

Skotský první ministr Alex Salmond obvinil Westminster, že svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí pro Skotsko voliče "podvedl": "Je mi líto těch voličů, kteří hlasovali proti nezávislosti, které Westminster podvedl a přesvědčil je, že okamžitě Skotsku nabídne další pravomoci. Za pouhých 24 hodin od tohoto příslibu začali ho trhat."

Už v sedm hodin ráno v pátek po referendu o skotské nezávislosti začal konzervativní premiér David Cameron najednou tvrdit, že příslib další decentralizace Skotska bude podmíněn omezením práva skotských poslanců v londýnské Dolní sněmovně, aby hlasovali o anglických zákonech, a souběžnou ústavní reformou pro Wales a Severní Irsko.

Cameronovo nové trvání na tom, že poskytnutí dalších pravomocí pro Skotsko musí jít ruku v ruce s decentralizační reformou i pro Wales a Severní Irsko, ohrožuje přislíbený časový scénář pro decentralizaci Skotska, protože neexistuje dohoda všech hlavních anglických politických stran o omezení hlasování o anglických zákonech jen na anglické poslance Dolní sněmovny. Taková praxe by totiž dala daleko větší moc konzervativním poslancům Dolní sněmovny a odebrala moc labouristickým poslancům. V podstatě by vznikli poslanci prvního a druhého řádu. Někteří poslanci Dolní sněmovny, především labourističtí, by v některých věcech nesměli hlasovat.

Jde o nesmírně kontroverzní záležitost už proto, že je velmi těžké určit, které zákony jsou čistě anglické a které mají dopad na celou Británii. Je v této věci zaděláno na dlouhý a trpký parlamentní sport.

Šéf labouristů Ed Miliband varoval, že příslib učiněný Skotsku, že dostane další nové decentralizované pravomoci, by se neměl stát obětí stranickopolitického hašteření v Dolní sněmovně. Člen stínové labouristické vlády Hilary Benn konstatoval v rozhlase, že Cameron už pouhých 24 hodin od svého příslibu skotským voličům od něho ustoupil: "Jedním z problémů naší politiky je, že lidé někdy říkají: 'No, uděláme příslib, ale nedodržíme ho.' Nic by nebylo ničivější než nedodržet příslib, učiněný občanům Skotska, a proto musíme dodržet časový rozvrh, který byl přislíben."

Zatímco předáci předvolební kampaně za zachování Spojeného království, labouristé Alistair Darling a Gordon Brown trvají na tom, že původně přislíbený časový rozvrh bude dodržen, poslanec skotských nacionalistů David Torrance upozornil: "Unionistická kampaň Better Together přislíbila skotským voličům, že rezoluce o dalších pravomocích pro Skotsku bude v Dolní sněmovně předložena už v pátek 19. září. Už tento příslib byl porušen. Realitou pro Skotsko je, že náš časový plán pro další decentralizaci nyní určuje Londýn a nikoliv my sami. Pověst Gordona Browna je na cucky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7365

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2014