Skotská nacionální strana se stává třetí největší politickou stranou v Británii

22. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Členská základna Skotské nacionální strany stoupla od čtvrtečního neúspěšného referenda o nezávislosti o 70 procent. Za poslední čtyři dny do ní vstoupilo 18 000 nových členů a její celkový počet členů stoupl na 43 644. Skotská nacionální strana se tedy zřejmě velmi brzo stane po labouristech a konzervativcích třetí největší stranou Velké Británie. Předstihne liberální demokraty, kteří mají 40 000 členů. Euroskeptická ultrapravicová strana UKIP má 35 000 členů.

Skotská Strana zelených, která je také součástí kampaně za skotskou nezávislost, zaznamenala také podstatný nárůst svých členů, o 3000 od pátku minulého týdne.

Odkud Evropě hrozí destabilizace

22. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Symbolismus byl zase jasný: malé národy bojovných lidí, které mají už plné zuby vzdálených elit, se musejí spojit a rozbít globální pořádek.

Mladí lidé z dělnického Glasgowa jsou obětí politického vakua. Stejná je situace v anglických a velšských městech a po celé jižní Evropě

Po několik večerů minulý týden se stalo hlavní náměstí George Square v Glasgow taneční arénou potácejících se a do sebe vrážejících mladých lidí plných politického nadšení a v poslední večer, zoufalství. Jak čekali na výsledek referenda, mladí dělničtí Skotové se navzájem drželi za hlavu a tancovali. Improvizovaně skandovali: "Bez svobody žádný mejdan" - byla to ironická variace na heslo "Bez spravedlnosti žádný mír". Mlha od řeky Clyde byla posílena mlhou kouřeného konopí, píše v deníku Guardian reportér Channel Four News Paul Mason.

Demokracie pro zvané

22. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

MFD ve Zlíně odmítá prezentovat komunistické kandidáty s tím, že se údajně nejedná o "demokratickou" stranu ZDE. Zdá se, že o tom, kdo je či není demokrat, u nás rozhodují "osvícené" redakce. Při takovém přístupu se nelze divit některým znepokojujícím jevům, k nimž v české společnosti v poslední době dochází.

Salmond: Skotští voliči byli podvedeni

21. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News : Skotský první ministr a šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond varoval, že Skoti, které londýnští politikové svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí přesvědčili, aby hlasovali proti nezávislosti Skotska, byli londýnskými politiky podvedeni, pokud ten příslib nebude rychle splněn. Alex Salmond, který už uvedl, že z obou svých funkcí po čtvrteční porážce odstoupí, byl v neděli veřejností přijat ve svém aberdeenském volebním okrsku jako hrdina. Zeptal jsem se ho, jak je nyní pravděpodobné, že Skotsko získá nezávislost.

Alex Salmond: No, hnutí za nezávislost je nyní nezastavitelné. Nemohu vám poskytnout přesný časový rozvrh, jen cíl.

Zatčení ruského oligarchy je varováním od Putina, tvrdí západní finančník

22. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Kreml nechal zatknout jednoho z nejbohatších ruských oligarchů, ropného magnáta Vladimíra Jevtušenkova. Byl obviněn z "propírání špinavých peněz". Bill Browder, západní manažer hedgeových fond, a známý kritik korupce v Rusku, se vyjádřil, že účelem Jevtušenkova zatčení je Putinovo varování, aby se ho nepokoušeli svrhnout. Západní sankce uvalené na Rusko v důsledku krize na Ukrajině totiž znamenají výrazný pokles hodnoty jejich soukromého kapitálu a Putin ví, že by se proto mnozí ruští oligarchové mohli proti němu pokusit o palácový puč.

Revoluce v léčbě rezistentní tuberkulózy?

22. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dějiny medicíny jsou plné zvratů, které odporují všem racionálním očekáváním. O jedné naději v takový zvrat píše v článku "Starý ale dobrý: znovuvyužití penicilínu proti tuberkulóze" ("Oldie but goodie: Repurposing penicillin for tuberculosis") Amanda B. Keener v zářijovém vydání časopisu Nature Medicine.

Alex Salmond zkritizoval "státní televizi BBC"

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Ten protest před BBC [v Glasgow], to, že jste vykázal některé novináře z vaší poslední tiskové konference, myslíte si, že je to moudré takto útočit na média?

Alex Salmond: Vím, že Channel Four není tak naivní, že by věřil každému nesmyslu, který zveřejní Daily Telegraph na Twitteru. Bute House [kde se konala Salmondova poslední tisková konference] má omezenou kapacitu. O to šlo. Snažili jsme se dostat co největší množství vašich kolegů dovnitř. Je to naprostý nesmysl. A co se týče pokojného protestu před BBC, odkdy nejsou pokojné protesty normální součástí politiky? Vy byste se měli znepokojovat tím, co se stalo v pátek večer. Když byl pokojný demonstrant, kdy se stala radostná demonstrace terčem útoku skupiny násilníků. Byli identifikováni a celé to bylo plně vysvětleno v nedělním vydání listu Sunday Herald. Očekávám, že se tím bude zabývat nějaký investigativní novinářský tým. Naštěstí Police Scotland je plně schopna se s těmito lidmi vypořádat. A to nepošpiní tuhle fantastickou, neuvěřitelnou kampaň před referendem.

Co se týče BBC: Mají vynikající, slušné novináře. Mohu některé z nich jmenovat. Třeba Davida Dimblebyho anebo Briana Taylora a celou řadu dalších. Co se týče ale výkonu BBC během této předvolební kampaně před referendem, myslím si, že je velký rozdíl, když se někdo chová jako vysílatel veřejné služby a když se chová jako státní vysílatel. A nejsem si jist, že BBC ten rozdíl chápe.

Škola mých dětí v USA byla výhra v loterii

22. 9. 2014 / Jana Bradley

čas čtení 6 minut

Když debatuji s laiky i pedagogy o svých postřezích a o postřezích mých amerických dcer v české škole, jsem často překvapena, jak moc je mé názory a pozorování těší. Zdá se, že čeští učitelé jsou tolik navyklí na neustálou kritiku a neocenění a jsou nuceni vzhlížet k zdánlivě lepším systémům, že když někdo vypíchne všechny ty hezké věci, které česká škola nabízí a když někdo porovná americké školy se školami českými z trochu jiného úhlu pohledu, české pedagogy to potěší.

Západ Kyjevu: Sbohem a hodně štěstí

21. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Poté co bylo opět uloženo k ledu členství Ukrajiny v NATO - což se s jistotou očekávalo - Kyjev doufal, že se domůže v rámci dvoustranných rozhovorů postavení privilegovaného amerického spojence. Jak se však prezident Porošenko zmínil zcela otevřeně ZDE, i to bylo jednoznačně odmítnuto. Ukrajina tak stojí proti ruskému vpádu nadále sama. Jistou naději na vojenskou pomoc získala jen v Polsku, které uspíší modernizaci vlastní armády a může vyřazované starší zbraně prodat Ukrajincům. Kromě toho Itálie nabídla prodej menšího množství obrněných aut ekvivalentních těm, jež Ukrajinci sami vyrábějí.

Velký americký comeback aneb proč není bombardována také Saúdská Arábie?

22. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Strategie amerického prezidenta Baracka Obamy proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii vyvolala řadu kontroverzí. Přestože se prezident Obama zaklíná tím, že vylučuje možnost nasazení pozemních vojsk v Iráku, někteří z jeho podřízených mluví jinou řečí ZDE. Navíc tato strategie je dalším důkazem o uplatňování dvojího metru v režii Washingtonu a jeho nové "koalice ochotných", kdy trest padá na hlavy pouze podle ideologického mustru.

Barack Obama se ocitl v nezáviděníhodné a svízelné situaci poté, co na jeho příkaz v Iráku americké letectvo bombardovalo už téměř dvě stovky cílů a pozic džihádistů z Islámského státu (IS), neboť tak činí protiprávně. Prezident Obama jako v případě bombardování Kaddáfího vojsk v Libyi před třemi lety ZDE postrádá autorizaci Kongresu.

Debatní klub

Petr Pelikán / Břetislav Tureček: ISIL

22. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta



Situace na Blízkém východě je již delší dobu poněkud obtížně přehledná, dalo by se říci, že je nepřehledná a to natolik, že i samotní hlavní aktéři asi ztrácí orientaci v tom kdo je přítel, kdo nepřítel, kdo by mohl být přítel a kdo zase nepřítel...

Desetitisíce demonstrantů ve 150 městech požadují strategii proti globálnímu oteplování

21. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Desetitisíce demonstrantů v Londýně, v Paříži, v Berlíně a v Bruselu požadovaly zásadní akce proti globálnímu oteplování. V Londýně se demonstrace účastnilo asi 27 000 osob. V čele demonstrace stála herečka Emma Thompson a další celebrity a londýnský biskup v projevu zdůraznil, že globální oteplování je "morální otázka" a je nutno jednat. V New Yorku se demonstrace účastní mj. i Leonardo di Caprio.

Podrobnosti a fotografie ZDE

Jan Čulík na Radiožurnálu o skotské nezávislosti

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V pátek 19. září hovořil od 10 do 11 hodin Jan Čulík jako Host Radiožurnálu v pořadu Patricie Strouhalové o Skotsku a o skotském referendu. Pořad je zde:

PŘEHRÁT STÁHNOUT

K tomu: "Radiožurnál: Skotsko zůstává součástí království. V referendu nešlo jen o ekonomiku, připomíná Jan Čulík" ZDE

Cameron v neděli zdůraznil, že splní příslib o decentralizaci Skotska, který dal skotským voličům

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Sídlo britského premiéra v Downing Street vydalo jednoznačné prohlášení, že David Cameron splní svůj příslib ohledně další podstatné decentralizace Skotska, který před referendem o skotské nezávislosti dal skotským voličům. Předtím Camerona obvinili skotský první ministr Alex Salmond a šéf unionistické předvolební kampaně ve Skotsku Alistair Darling, že se nyní britský premiér pokouší spojit decentralizaci Skotska s novými plány omezit hlasovací práva skotských poslanců v Dolní sněmovně.

Společný příslib anglických politiků poskytnout Skotsku další decentralizaci se rozložil

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Slavnostní příslib, který ve skotském tisku publikovali ve úterý, dva dny před referendem, šéfové tří hlavních anglických politických stran, konzervativců, labouristů a liberálních demokratů, že poskytnou Skotsku další decentralizaci, pokud budou Skoti hlasovat proti nezávislosti, se pouhý den po konání referenda rozložil.

Všechny tři anglické unionistické strany se začaly od pátku hádat o tom, jakou formu má mít ústavní reforma, jejímž prostřednictvím měla být Skotsku poskytnuta další decentralizace. Ohrozilo to časový scénář pro decentralizaci Skotska, který londýnští politikové Skotsku před referendem přislíbili.

Skotský první ministr Alex Salmond obvinil Westminster, že svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí pro Skotsko voliče "podvedl": "Je mi líto těch voličů, kteří hlasovali proti nezávislosti, které Westminster podvedl a přesvědčil je, že okamžitě Skotsku nabídne další pravomoci. Za pouhých 24 hodin od tohoto příslibu začali ho trhat."

Pokud angličtí politikové nesplní příslib, učiněný před referendem, bude se konat referendum další

21. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokud decentralizované pravomoci, které přislíbil Skotsku před referendem Gordon Brown, a které se mají rovnat "moderní formě samosprávy", budou realizovány v inzerovaném časovém plánu, pak si Skoti nebudou moci stěžovat. Pokud však dojde k rozdílu mezi přísliby, učiněnými před čtvrtečním skotským referendem a jejich realizací, pak budou Skotská nacionální strana a další občané právem zuřit, píše týdeník Observer.

V důsledku takového porušení důvěry by zřejmě získala ve Skotsku Skotská nacionální strana obrovskou popularitu a ve volbách v roce 2016 by kandidovala s programem druhého referenda. V důsledku hněvu zrazených voličů je pravděpodobné, že by separatisté v druhém referendu o skotské nezávislosti pohodlnou většinou zvítězili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chodorkovskij "je ochoten postavit se do čela Ruska"

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Bývalý ruský miliardář Michail Chodorkovskij, který strávil deset let ve vězení poté, co zaujal vzdorné postavení proti Kremlu, se vyjádřil, že by byl ochoten postavit se do čela Ruska, pokud by byl o to požádán.

Chodorkovskij učinil toto prohlášení při založení internetového hnutí nazvaného Otevřené Rusko. Porušil tím svůj příslib neangažovat se v politice, který učinil poté, co mu minulý prosince Vladimír Putin udělil milost.

Vyjednavači na Ukrajině souhlasí s vytvořením nárazníkových zón

21. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vyjednavači na ukrajinských mírových rozhovorech schválili v sobotu rozhodnutí vytvořit nárazníkovou zónu, která by oddělila ukrajinská vládní vojska a proruské extremisty a vedla ke stažení těžkých zbraní a zahraničních bojovníků. Mělo by to podpořit stabilní příměří na východní Ukrajině.

Jde o dohodu, uzavřenou zástupci Ukrajiny, Ruska, vzbouřenců podporovaných Moskvou a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Cílem dohody je prohloubit dohodu o příměří, která byla podepsána před čtrnácti dny, avšak která je opakovaně porušována.

Skotsko je nyní uvězněno v netolerantním, paranoidním, izolujícím se státě

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Skotsko je nyní uvězněno ve státě, jehož vláda je stále více izolacionistická, snaží se opustit Evropskou uni a uzavírá své obyvatelstvo uprostřed neprodyšných hranic. Právě proto nesmím nyní bydlet v Británii se svou manželkou, protože mi britská vláda zabránila zavedením finančního platového stropu přivést si svou manželku do Británie. Jsem si jist, že Skotsko by bývalo mělo daleko osvícenější imigrační politiku.
Kdybych se měl vrátit žít do Británie, bylo by to do Skotska, píše Angličan Paul Vickers, držitel doktorátu v oboru slovanských studií z University v Glasgow, který nyní po pracovním pobytu na Ukrajině pracuje na univerzitě v německém Giessenu. Jako desetitisíce jiných Britů, Paul Vickers nemůže se svou manželkou žít v Británii, protože britská konzervativní vláda zavedla zákon, podle něhož zakazuje Britům přivézt si do Británie manželského partnera, pokud nemá občanství EU a nevydělává prokazatelně nejméně 18 600 liber ročně (54 000 Kč měsíčně).

Skotsko totiž představuje tu část Velké Británie, která má nejblíže k sociální demokracii.

Skotsko zahájilo demokratickou občanskou revoluci

20. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Mnoho lidí ve Skotsku je rozhněváno, jak negativní a zoufalou kampaň řídil Londýn a establishment obecně. Zejména, že zájmy byznysu a médií se otevřeně spikly proti demokracii.

Skoti ukázali západnímu světu, že korporacemi vedený, neoliberální model rozvoje této planety má jen omezenou atraktivitu.

Voliči, kteří hlasovali proti skotské nezávislosti, poskytli vyčerpané, zmatené a slabé kampani svých pánů milost, kterou si určitě nezasloužila, píše spisovatel Irvine Welsh, autor scénáře pro film Trainspotting, v deníku Guardian. Koupili britské unii čas.

Tisíce lidí ve Skotsku od čtvrtečního referenda vstoupily do stran, které podporují nezávislost

20. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Od čtvrtečního referenda o skotské nezávislosti, tedy za dva dny, vstoupilo do Skotské nacionální strany 5000 nových členů, takže má nyní 30 000 členů. Skotská Strana zelených, která také podporuje nezávislost Skotska, získala od čtvrtečního referenda nových 1200 členů. V sobotu podle informací skotské Strany zelených na Twitteru vstupoval do této strany nový člen každých 15 vteřin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Toskánsko kupují Rusové

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Markýzova manželka položila svůj drink na stříbrný tácek a povzdechla si: "Tato oblast bývala anglickou kolonií, ale teď tu dochází k epochálním změnám," řekla: "Angličané byli džentlmeni. Teď je ale nahrazují Rusové."

Villa Orlando, nádherné venkovské sídlo ze sedmnáctého století nedaleko Luccy, obklopené, bazény, parky a citronovými háji, je na prodej. Bohatí ruští kupci si prohlížejí rezidenci markýze Ludovica Gavottiho s jejími olejomalbami, damaškovými posteli s nebesy a stropními freskami. Vyvolávací cena rezidence je 8 milionů euro. Gavotti má totiž problémy s daněmi a s rozbitou střechou. Proto svou rezidenci nabízí milionářům z Moskvy.

Kam dál se skotskou občanskou revolucí?

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Pokud nemá zmizet to, co vzniklo ve Skotsku koncem tohoto léta, je nutno pěstovat ducha tohoto hnutí. Jednoduše řečeno: tím duchem byla rozhodnost ptát se na hlubokou, existenciální otázku: v jaké společnosti chtějí žít. Takové otázky nejsou jen o totožnosti. Někdy jsou zároveň o totožnosti a také o touze žít v jiném, spravedlivějším hospodářském systému.

Když chce 45 procent obyvatel určitého národa opustit Unii s jiným národem, je to blízko ústavní krize, míní Jonathan Freedland v deníku Guardian. Vítězství unionistů bylo získáno za vysokou cenu, formou "příslibu" na poslední chvíli, který udělali všichni tři vedoucí politikové ve Westminsteru, že poskytnou Skotsku další pravomoci.

Politika velkého klacku

20. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Politika bývá často založena na "zastaralých" představách, ale ne vždy nutně ke škodě věci. Ústavní systém koncipovaný po vzoru klasické mechaniky coby soustava "brzd a rovnováh" se například osvědčuje a pokusy o jeho "vylepšení" je radno odpustit si až do doby, než někdo skutečně navrhne a v malém odzkouší cosi lepšího.

V jiných oblastech se ale situace může výrazně lišit. Tak americká imperiální politika založená na "logice mrkve a klacku" (carrot and stick) vychází z behavioralismu a její vykonavatele vždy znovu nesmírně překvapí, že se člověk vždy nechová coby tažný osel či Pavlovův pes.

České ovzduší stále ohrožuje zdraví: zhruba 1 900 vážně nemocných a 5 200 předčasně zemřelých v roce 2013

19. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Znečištěné ovzduší stále představuje vážnou hrozbu zdraví a životy obyvatel České republiky. Největší nebezpečí představuje vdechování prachových části, které mělo v roce 2013 na svědomí zhruba 5200 předčasně zemřelých a zhruba 1900 pacientů, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. Konstatuje to odborná zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o dopadech znečištění ovzduší na zdraví obyvatel v roce 2013. Zpráva také konstatuje, že v Česku významná část lidí žije v oblastech, kde jsou překračovány limity pro znečištění ovzduší vyplývající ze zákona a evropské směrnice. Upozorňuje na velký plošný rozsah znečištění, ale i na velmi významné rozdíly ve zdravotních rizicích mezi regiony.

Nechte ODS zemřít!

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se ODS obrací na své členy o finanční podporu s nadějí, že se v budoucnosti stane novou, silnou stranou. Obyčejní členové mají ze svých peněz pomoci ODS, aby byla zase důvěryhodná a mocná, tedy aby se zase stala přitažlivou pro kmotry? Ti přijdou, nakradou si z veřejného majetku miliardy, zdiskreditují tu stranu a odhodí ji jako kost, aby členové zase přišli a zase platili.

Mýtus zvaný Blitzkrieg. Odkud se vzal?

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 28 minut

Blitzkrieg je mýtus západní žurnalistiky vynalezený v komentářích k relativně ortodoxnímu polskému tažení německé Wehrmacht na podzim 1939. Toto tažení odpovídalo spíše mnohem starším koncepcím Vernichtungsgedanke, rychlému zničení nepřátelských sil, jen zčásti vedenému novými prostředky. Původ Vernichtungsgedanke sahá až do dob Friedricha II. a archetypální postavou je zde thébský generál Epameinóndás, vítěz v bitvě u Leukter (371 př. n. l.); a dále samozřejmě šlo o Bewegungskrieg, manévrový boj, jehož patrně první zaznamenaný případ představuje Hannibalova bitva u Kann (216 př. n. l.). Polovina polských ztrát na podzim 1939 připadla na vrub německému dělostřelectvu, což rozhodně nepředstavuje typický výsledek tažení, v němž rozhodují obrněné jednotky a bombardéry. V podobě koherentní doktríny nikdy nic takového jako "Blitzkrieg" neexistovalo, samotný výraz se nevyskytuje v žádných oficiálních německých dokumentech týkajících se tažení 2. světové války.

Obamův plán boje proti "Islámskému státu": Danajský dar příštímu prezidentu USA i Evropě

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americký ministr obrany Chuck Hagel a zejména předseda Sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey byli až dosud nejúčinnějšími pojistkami proti dobrodružným válečnickým plánům ideologických a zahraničních lobby na Blízkém východě. To už však teď neplatí, když oba podporují a obhajují Obamův plán boje proti "Islámskému státu" ZDE.

Komu slouží politici

17. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Roli sdružení protikorupčních organizací Rekonstrukce státu chápu jako obranu základního veřejného zájmu. Politikové za 25 let demogratického pseudovývoje nebyli schopni zajistit např. fungující zákon o státní službě nebo zveřejňování smluv za veřejné peníze -- co je na tom těžkého nebo nemožného? V západních státech to mají běžně. Rekonstrukce státu tedy dala možnost politikům, aby se před volbami do Sněmovny zavázali, že tyto základní věci, které jsou ve veřejném zájmu, naplní. Proč to mnozí z nich udělali? Protože potřebovali hlasy občanů. Teď zas potřebují něco jiného a tváří se, že to, k čemu se zavázali, nejde.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35409