Salmond: Skotští voliči byli podvedeni

21. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News : Skotský první ministr a šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond varoval, že Skoti, které londýnští politikové svým příslibem dalších decentralizovaných pravomocí přesvědčili, aby hlasovali proti nezávislosti Skotska, byli londýnskými politiky podvedeni, pokud ten příslib nebude rychle splněn. Alex Salmond, který už uvedl, že z obou svých funkcí po čtvrteční porážce odstoupí, byl v neděli veřejností přijat ve svém aberdeenském volebním okrsku jako hrdina. Zeptal jsem se ho, jak je nyní pravděpodobné, že Skotsko získá nezávislost.

Alex Salmond: No, hnutí za nezávislost je nyní nezastavitelné. Nemohu vám poskytnout přesný časový rozvrh, jen cíl.

Krishnan Guru-Murphy: Vy jste ale řekl, že referendum je příležitost, která se naskytne jen jednou za život. Chápu, že jste chtěl tím přesvědčit lidi, aby hlasovali za nezávislost. Tomu ale tak přece není. Můžete přece uspořádat další hlasování daleko dříve.

Alex Salmond: Já jsem vždycky říkal, že podle mého názoru se referendum koná tak jednou za celou politickou generaci. Měli jsme referendum v roce 1979, další jsme měli v roce 1997. Ale referendum je jen jedna cesta k nezávislosti. Je to cesta, kterou jsem přinesl do Skotské nacionální strany, protože si myslím, že je to nejlepší cesta. Ale samozřejmě, jsou další možnosti, je parlamentní cesta, je možno zvyšovat pravomoci skotského parlamentu, až se stane země nezávislou, to jsou všechno jiné možnosti, kterých se používá.

Krishnan Guru-Murphy: Myslíte si, že lidem, které londýnští politikové přesvědčili, aby hlasovali proti nezávislosti, ti politikové lhali?

Alex Salmond: Myslím, že mnoho z těch 25 procent občanů, kteří podle analýz, provedených po referendu, poukázali na to, že hlavním důvodem, proč hlasovali proti nezávislosti, bylo ujištění od londýnských politiků, že skotský parlament dostane další pravomoci, mnoho těchto lidí je nyní velmi zklamáno a velmi rozhněváno, že během pouhých několika hodin po vyhlášení výsledku referenda se konzervativci a labouristé začali prát ohledně toho, jak to realizovat. Past, kterou Cameron připravil pro labouristy, on vyšel z Downing Street, přivítal výsledek referenda a okamžitě připravil past pro Labouristickou stranu, že decentralizace pro Skotsko musí jít "ruku v ruce" se změnami v Anglii. Takže konzervativci a labouristi, nesvatá aliance bojující proti nezávislosti Skotska, se okamžitě krutě rozhádali ve Westminsteru. Lidi, kterých se musejí bát, nejsou stoupenci skotské nezávislosti, kteří jsou mobilizovaní a připravení k dalším krokům kupředu. Musejí se obávat lidí, kteří byli podvedeni, aby hlasovali proti skotské nezávislosti na základě příslibu a časového rozvrhu další decentralizace Skotska.

Krishnan Guru-Murphy: Avšak jak David Cameron, tak Ed Miliband slibují, že své slovo splní. Chcete říct, že lžou?

Alex Salmond: Říkám, že David Cameron tvrdí, že se to musí dít "ruku v ruce" s paralelními změnami v Anglii. Ed Miliband to odmítl, protože se bojí, že přijde v Anglii o svou většinu. Já se samosprávnou Anglií žádné problémy nemám, myslím, že by si vládla velmi dobře. Mám ale problém s tím, že dvě politické strany ve Westminsteru vnímají jen svůj vlastní sobecký sebezájem namísto toho, aby splnily přísliby, které v panice učinily skotskému lidu, když se Skotsko posunulo směrem k nezávislosti.

Krishnan Guru-Murphy: A co role Gordona Browna [bývalého labouristického premiéra, který na poslední chvíli emocionálně zaktivizoval unionisty] v tomhle všem? Myslíte si, že skotským voličům zlovolně lhal?

Alex Salmond: Ne, naopak, myslím, že Gordon Brown udělal chybu, že slíbil něco, co sám nemůže ovlivnit. Postavil se před Eda Milibanda a Davida Camerona a zaručil se za jejich upřímnost v této věci. Takže Gordon Brown se tak dostal do absurdní situace, že jeho pověst jako labouristy leží v rukou konzervativního premiéra. Odevzdal se do rukou Davida Camerona a spadl do té konzervativní pasti.

Krishnan Guru-Murphy: A co vaše vlastní budoucnost? Zjevně, historie nám praví, že Alex Salmond se vždycky může vrátit na dalších deset let, po krátké přestávce...? Opravdu opouštíte politiku? Nejste vůbec starý...?

Alex Salmond: Kdo říkal, že opouštím politiku? Jsem v politice a v politice pokračuju. Jsem opravdu hrdý na to, co Skotská nacionální strana udělala ve vládě, zajistila vzdělávání zadarmo, zajištění tzv. living wage, slušné mzdy pro státní zaměstnance, to byl obrovský úspěch za dnešní situace. Takže strašně rád jsem prvním ministrem, ale nemusíte být prvním ministrem na to, abyste byl aktivní v politice. Myslím si, že nastal čas na novou generaci ve vedení naší strany.

Krishnan Guru-Murphy: Ale vy nebudete otálet kolem, že? Jestliže vaši funkci převezme Nicola Sturgeon, nebylo by nic horšího, než kdyby bývalý šéf dál otálel po chodbách...?

Alex Salmond: Až se seznámíte s Nicolou Sturgeon, pokud bude Nicola skutečně zvolena jako šéfka strany, o tom rozhodne členská základna Skotské nacionální strany, pak si uvědomíte, že to není člověk, žena, která by se nechala zastínit kýmkoliv, naopak. Ale volit budoucího šéfa Skotské nacionální strany budou její členové a jsem si jist, že rozhodnou moudře.

0
Vytisknout
9317

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014