Demokracie pro zvané

22. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

MFD ve Zlíně odmítá prezentovat komunistické kandidáty s tím, že se údajně nejedná o "demokratickou" stranu ZDE. Zdá se, že o tom, kdo je či není demokrat, u nás rozhodují "osvícené" redakce. Při takovém přístupu se nelze divit některým znepokojujícím jevům, k nimž v české společnosti v poslední době dochází.

Štvavé kampaně, jako proti paní Baborové na jihu Čech, nebo cenzurní zásahy, jaké předvádí MFD ve Zlíně, vytvářejí kolem KSČM jinak velmi dobře integrované do různých partajních handlů nimbus nespravedlivě pronásledovaného mučedníka. A co více, lidé přestávají rozlišovat mezi postavami jako Baborová, které se nikdy ničeho špatného nedopustily, a legiemi donašečů minulého režimu, jež v naději na velkou geopolitickou změnu právě větří příležitost k návratu na výsluní.

Pokud nějaké médium poskytuje příležitost k prezentaci kandidátů politických stran, stále má možnost exponovat rozdíl mezi "slušnými" komunisty a těmi méně slušnými. Má příležitost ptát se na minulost a poskytnout případně i šanci historicky se znemožnit v přímém přenosu, jako to udělal třeba karlovarský politruk Sloup obhajující střelbu do "narušitelů".

Demokracie má být co nejinkluzivnější, apriorní vylučování politické strany, kterou nikdo nezakázal, z veřejné debaty však s inkluzivitou nemá nic společného. "Demokracie pro zvané", tedy ty, s nimiž mluví Jaroslav Plesl, je leda medvědí službou demokracii.

0
Vytisknout
13094

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014