Západ Kyjevu: Sbohem a hodně štěstí

21. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Poté co bylo opět uloženo k ledu členství Ukrajiny v NATO - což se s jistotou očekávalo - Kyjev doufal, že se domůže v rámci dvoustranných rozhovorů postavení privilegovaného amerického spojence. Jak se však prezident Porošenko zmínil zcela otevřeně ZDE, i to bylo jednoznačně odmítnuto. Ukrajina tak stojí proti ruskému vpádu nadále sama. Jistou naději na vojenskou pomoc získala jen v Polsku, které uspíší modernizaci vlastní armády a může vyřazované starší zbraně prodat Ukrajincům. Kromě toho Itálie nabídla prodej menšího množství obrněných aut ekvivalentních těm, jež Ukrajinci sami vyrábějí.

Do výzbroje dobrovolnických jednotek ukrajinských ozbrojených sil nedávno vstoupily velkorážové kulomety DŠK bez lafet, pravděpodobně vymontované ze starých tanků. Tento kulomet byl zařazen do výzbroje sovětské armády v roce 1938. Objevily se také fotografie příslušníků Národní gardy s kulomety DPM zavedenými v roce 1943. U Mariupolu byly pořízeny snímky "samohybných" děl 2A65 Msta-S provizorně lafetovaných na plošinách civilních tahačů. Reportér Vice News Simon Ostrovsky pořídil na jednom z blokpostů záběry s ukrajinskou municí starší, než je sám. Ukrajinská armáda prostě musela souhlasit s příměřím mimo jiné proto, že jí docházejí zásoby zbraní a munice. Na nepravidelné (pro)ruské oddíly by její zásoby možná vystačily. Pro boj s pravidelnými ruskými jednotkami rozhodně nestačí.

Mezitím separatisté pokračují ve vytlačování ukrajinských jednotek z jejich pozic. Trvá ostřelování Mariupolu ZDE, detailní mapu bojů probíhajících k 19. září naleznete ZDE. V noci na sobotu byly ukrajinské pozice ostřelovány ve dvanácti lokalitách.

Moskva je nepochybně převelice potěšena rozhodnutím amerického prezidenta Baracka Obamy zapojit se ve velkém do dalšího lokálního konfliktu na Blízkém východě, které s vysokou pravděpodobností vyústí v mnohaleté angažmá v daném regionu zakončené další porážkou. Zatímco dosud mohl Kreml doufat, že po stažení Američanů z Afghánistánu získá zhruba desetileté okno příležitosti, během nějž vnutí Evropě vlastní model kontinentálního mocenského uspořádání, nyní má slušnou naději, že toto okno bude výrazně delší. Kromě toho výsledek Porošenkovy americké cesty bude v Moskvě vnímán tak, že politika zastrašování funguje a Spojené státy mají naděláno v kalhotách.

Obama ovšem na konci druhého funkčního období čelí revoltě proti své nekoncepční a nyní již evidentně bojácné a slabošské zahraniční politice, která reaguje na výzvy na poslední chvíli vynucenými, ad hoc zflikovanými, nepromyšlenými kroky. Demokraty kontrolovaný Senát i republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů se od Obamy stále více distancují a dá se očekávat, že prezident bude v nějaké podobě kompenzován aktivnějšími kongresmany.

Spojené státy dozajista nepotřebují arogantní, militarizovanou zahraniční politiku, jakou prováděly za Obamova předchůdce Bushe mladšího. Ve změněném mezinárodním prostředí však nemohou potřebovat ani zahraniční politiku formovanou Obamovou úpornou snahou vyhýbat se rizikům. Obama nedokáže nikdy sám určit, kdy je načase změnit přístup, který se neosvědčil; ale příležitostně se nechal přesvědčit k několika nesmyslným intervencím podle toho, která lobby zrovna prosadila svůj zájem, nebo - jako v případě "Islámského státu" - kdo se kde dopustil exemplárních, avšak izolovaných zvěrstev na amerických občanech.

Navzdory pověstem moskevské propagandy o masívní západní pomoci jsou ukrajinské ozbrojené síly na kolenou a zoufale se snaží doplnit svůj arsenál a zásoby munice. Naproti tomu v separatistických regionech se hromadí další a další těžká výzbroj: Stovky tanků ze zásob, které Rusko v rozporu se Smlouvou o konvenčních ozbrojených silách v Evropě nezlikvidovalo, těžké dělostřelectvo včetně samohybných minometů 2S4 Tulpan schopných odpalovat jadernou munici a pokročilé systémy protivzdušné obrany.

V relativně krátké době, snad na jaře, ale dost možná již po příchodu prvních mrazů, budou separatisté odhodlaní získat "Novorusko" v deklarovaných hranicích prakticky celé levobřežní Ukrajiny připraveni spolu s profesionálními ruskými jednotkami zahájit novou ofenzívu proti ukrajinským jednotkám.

0
Vytisknout
17364

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014