Čína dohnala a předehnala Evropu v produkci skleníkových plynů na hlavu

22. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Čína vloni poprvé předstihla Evropskou unii v produkci skleníkových plynů na jednoho obyvatele. Zjistily to výzkumné týmy dvou britských univerzit. Tento stav ukazuje na rozsah výzvy spojené s omezením produkce skleníkových plynů destabilizujících klimatický systém planety.

Vědci odhadují, že lidé již do atmosféry vypustili dvě třetiny fosilních emisí přípustných v rámci scénářů, které by měly zabránit nevratnému poškození klimatu. A produkce těchto plynů neustále stoupá.

Pokud by znečišťování atmosféry pokračovalo stávajícím tempem, limitu by bylo dosaženo během 30 let a cíle udržet vzestup průměrné teploty pod hranicí 2 stupňů Celsia se nepodaří dosáhnout, vysvětluje Corinne Le Quere, spoluautorka zprávy a ředitelka Tyndallova centra pro klimatický výzkum při University of East Anglia. Růst emisí oxidu uhličitého je nyní mnohem vyšší, než během 90. let.

Na každého obyvatele Číny připadlo v roce 2013 v průměru 7,2 tuny emisí oxidu uhličitého, zatímco na Evropana 6,8 tuny a na Inda jen 1,9 tuny. Čína v celkovém objemu emisí skleníkových plynů předstihla USA před sedmi lety. Akademici předpovídají, že v roce 2014 emise vzrostou o dalších 2,5% na rekordních 40 miliard tun.

Aby došlo k odvrácení nevratných změn, musely by emise klesat o 5% ročně, nebo rychleji.

Jiná studie organizace Carbon Tracker Initiative ukazuje, že by v Číně mohlo již letos dojít ke zlomu v poptávce po uhlí. Minulý týden čínští představitelé prohlásili, že mají v úmyslu snížit podíl emisí připadajících na jednotku HDP do roku 2020 na 50% úrovně z roku 2005. Omezí spalování nejvíce znečišťujících druhů uhlí a stabilizují emise z ocelářského průmyslu a průmyslu výroby cementu.

EU, Čína, USA a Indie představují téměř 2/3 emisí a 80% jejich růstu. Vloni emise v Číně vzrostly o 4,2%, v USA o 2,9% a v Indii o 5,1%. Emise v EU ve spojitosti se slabším růstem klesly o 1,8%.

Čína produkuje 65% energie z uhlí což je nejhorší zdroj emisí, ačkoliv má největší světový instalovaný výkon obnovitelných energetických zdrojů. Ovšem asi 16% těchto emisí připadá na produkci zboží na export, například i do Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6487

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2014