Skotská nacionální strana se stává třetí největší politickou stranou v Británii

22. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Členská základna Skotské nacionální strany stoupla od čtvrtečního neúspěšného referenda o nezávislosti o 70 procent. Za poslední čtyři dny do ní vstoupilo 18 000 nových členů a její celkový počet členů stoupl na 43 644. Skotská nacionální strana se tedy zřejmě velmi brzo stane po labouristech a konzervativcích třetí největší stranou Velké Británie. Předstihne liberální demokraty, kteří mají 40 000 členů. Euroskeptická ultrapravicová strana UKIP má 35 000 členů.

Skotská Strana zelených, která je také součástí kampaně za skotskou nezávislost, zaznamenala také podstatný nárůst svých členů, o 3000 od pátku minulého týdne.

Mezitím vyšlo najevo, že došlo k vážnému propadu popularity Labouristické strany ve Skotsku, která vystupuje proti skotské nezávislosti. Komunální úřad v Glasgow zveřejnil podrobná volební data ze čtvrtečního referenda, z nichž vyplynulo, že navzdory tomu, že Labouristická strana v Glasgow, této své někdejší dlouhodobé volební pevnosti, v kampani ostře vystupovala proti skotské nezávislosti, opustili ji voliči ve všech, kdysi ostře prolabouristických, osmi glasgowských volebních okrscích a hlasovali pro skotskou nezávislost.

"Obyčejní labourističtí voliči Labouristické straně nezapomenou, že se ve věci skotské nezávislosti spojila s konzervativci," varoval Derek Mackay, vysoký činitel Skotské nacionální strany.

Patrick Harvie, předseda skotské Strany zelených a jeden z jejích dvou poslanců v edinburském parlamentu, poukázal na to, že skutečnost, že se počet členů skotské Strany zelených od konce minulého týdne ztrojnásobil, je důkazem, že vzrůst politické aktivisty skotských voličů během kampaně za skotské referendum je dlouhodobý a hluboký.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5951

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014