Komu slouží politici

17. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Roli sdružení protikorupčních organizací Rekonstrukce státu chápu jako obranu základního veřejného zájmu. Politikové za 25 let demogratického pseudovývoje nebyli schopni zajistit např. fungující zákon o státní službě nebo zveřejňování smluv za veřejné peníze -- co je na tom těžkého nebo nemožného? V západních státech to mají běžně. Rekonstrukce státu tedy dala možnost politikům, aby se před volbami do Sněmovny zavázali, že tyto základní věci, které jsou ve veřejném zájmu, naplní. Proč to mnozí z nich udělali? Protože potřebovali hlasy občanů. Teď zas potřebují něco jiného a tváří se, že to, k čemu se zavázali, nejde.

Proč to nejde? V zahraničí to jde, princip je velmi snadný, veřejnost to vyžaduje, nesmírně by to pomohlo tomuto státu -- co tedy politikům "překáží"? Kdo může mít zájem na současném stavu, kdo může mít zájem na vykastrování služebního zákona, jak se na tom shodla koalice s opozicí? Chudáci politikové se hroutí, když mají plnit své předvolební sliby, které jim přinesly hlasy a které především slibovaly základní civilizovaný standard veřejné správy, který u nás stále ostudně nemáme.

Komu politikové slouží? Pokud nejsou schopni udělat ty jednoduché a přitom zcela zásadní kroky po veřejný zájem, pak neslouží veřejnosti, neslouží občanům, kteří je volili, ale slouží prostě zlodějům, kterým by ty slíbené kroky znemožnily rozkrádat veřejné peníze. To je můj komentář k těmto slovům ministryně Válkové:

"Rekonstrukce státu nás ničí našimi závazky. A dělá z našich poslanců pachatele, pokud nebudou plnit, co slíbili," postěžovala si ministryně spravedlnosti Helena Válková. ZDE

0
Vytisknout
9118

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2014