Nechte ODS zemřít!

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se ODS obrací na své členy o finanční podporu s nadějí, že se v budoucnosti stane novou, silnou stranou. Obyčejní členové mají ze svých peněz pomoci ODS, aby byla zase důvěryhodná a mocná, tedy aby se zase stala přitažlivou pro kmotry? Ti přijdou, nakradou si z veřejného majetku miliardy, zdiskreditují tu stranu a odhodí ji jako kost, aby členové zase přišli a zase platili.

Trochu zvláštní logika. Znáte tu pohádku o tom, jak pastýř volal své druhy, aby mu pomohli proti vlkům, ale když mu přišli pomoci, zjistili, že si z nich vystřelil? Pak vlci opravdu přišli, pastýř volal o pomoc znovu, ale už mu nikdo nevěřil. Kdo může po minulých 25 letech chtít stavět něco smysluplného pod značkou ODS? Asi jen slepý ideolog volné ruky zlodějů nebo zoufalec, který neumí jinak přijít k penězům než stále stejnými starými triky.

ODS měla šancí několik. Tu hlavní v roce 1997. Místo zbavení se Václava Klause a jeho dědictví ho instalovala na Hrad a její premiér, slibující v roce 2010 ve volbách boj proti korupci, pak spolupodepsal Klausovu milost pro pachatele nejhorší ekonomické kriminality. To jsme ještě ovšem netušili, co tato poslední naděje ODS na čistotu provádí se svou milenkou s veřejnými penězi.

V dějinách a tradicích ODS není při zpětném pohledu ani náznak naděje na změnu. Pro českou společnost to byly dějiny hrůzy a marasmu. Nač je ještě prodlužovat? Pokud chce někdo dát pravici v ČR novou naději, pak by jistě neměl navazovat na ideové kořeny ODS o trhu jako mafiánské džungli bez práva a bez pravidel. Smysluplná česká pravice musí nejprve voličům vysvětlit, proč ODS byla špatně a proč už nikdy tudy. Andrej Babiš to pochopil a ovládl takto politickou scénu, i když zatím asi mnoho jeho voličů netuší, že právě on představuje pravicový produkt poměrů, které tu nastavila ODS. Ale aspoň není tak hloupý, aby se tvářil, že ODS by měla mít budoucnost.

0
Vytisknout
12108

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2014