O "důvěře v Putina": Ovce obrátí bílé v černé

17. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Jistě máte pravdu, že velký vliv na důvěru Putinovi mají česká media, která informují jakkoliv, jen ne objektivně. Myslím, že to ale není jen tím, ale i složením společnosti, píše Rostislav Adam.

Myslím, že ideální model vytvořil George Orwell ve své Farmě zvířat. (Byť v Čechách pořád panuje, nebo alespoň za doby mých raných studií panovalo přesvědčení, že jde o ryze protikomunistické dílo, stejně jako román 1984.)

Prasata jsou jakási horní zvířata, řekněme nejchytřejší a iniciativní, z nichž některá to myslí i dobře. Pak je tu vrstva, různých zvířat, která přemýšlí. Není zas tak moc. Zprvu jsou nadšená, když končí tyranie, ale brzy zjišťují, že jaksi všechno není tak, jak by mělo být.

Poslední a nejpočetnější jsou ovce. Patrně nebyl obraz ovce jako obraz běžného člověka zvolen náhodou. Ovcí, pokud na nějaké farmě jsou, tak jich je vždycky hodně. Tyto ovce jsou nejen důvěřivé a přizpůsobivé. Jenže jejich charakteristika není jen důvěřivost a přizpůsobivost, ale i černobílé vidění světa. Cokoliv barevného pro ovce existuje buď v černé, nebo v bílé.

Když se podíváme na Českou republiku dneška, tak je 25 let po sametové (r)evoluci. Lidi najednou začínají procitat z klamu, že vše, co tu před rokem 1989 bylo špatné, a naopak vše na "Západě" bylo dobré. Bohužel, dostali jsme se za ponurý konec Orwellova díla, kdy procitali jen ti myslící. Dnes již procitají i ty ovce.

Co jak se zachovají v době procitnutí myslící, je celkem nejasné. Jak se zachovají ovce, je bohužel až příliš jasné. Jejich myšlení je příliš jednoduché. Obrátí bílé v černé a najdou si alternativu, jinou bílou. A co je alternativou k "Západu"?

Nejsmutnější je, že ve chvíli krize ovcí přibývá a těch myslících ubývá. (Ovce jsou opravdu přizpůsobivé.) Bohužel, nejspíš stojíme teprve na začátku krize, nikoliv na jejím konci, ačkoliv se zdá, že její ekonomická část asi končí.

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014