Jak dopadne referendum o skotské nezávislosti?

18. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

< Skotská tenisová hvězda Andy Murray se ve středu pozdě večer vyslovila pro nezávislost, přesvědčila ho "negativita odpůrců nezávislosti" ZDE

Ve hře jsou dva protikladné, neměřitelné faktory:

V dnešním skotském referendu hlasují poprvé i šestnáctiletí a sedmnáctiletí >

1. V průzkumech veřejného mínění si mnoho unionistů stěžovalo, že prý "byli zastrašováni" a neodvážili se vyjadřovat svůj názor. Přestože tedy to na první pohled vypadá, že většina Skotska je pro nezávislost, a separatisté měli daleko lepší, pozitivnější, dynamičtější a demokratičtější kampaň (unionisté jen strašili "nedozírnými následky" a bědovali, že je nikdo neposlouchá) unionistů může být daleko víc, než kolik se jich projevilo při průzkumech veřejného mínění, protože se někteří mohli bát říct veřejně, že chtějí hlasovat "Ne".

2. Pro účast v referendu se registrovalo 97 procent všech oprávněných voličů. To je naprostý rekord a dokazuje to vlnu obrovské občanské aktivity. Poprvé v historii půjdou houfně pro skotskou nezávislost hlasovat chudí a nezaměstnaní lidé z dělnických ghett, kteří nikdy k volbám nechodí a neúčastní se politického procesu. Žádné průzkumy veřejného mínění nedokáží předem odhadnout dopad tohoto faktoru.

Referendum o skotské nezávislosti vyvolalo obrovskou vlnu pozitivního občanského aktivismu. Ještě ve středu od 22 hodin vysílal Channel Four dlouhou diskusi obhájců a odpůrců samostatnosti, při níž se během diskuse většina dosud nerozhodných přidala na stranu Yes, protože "argumenty separatistů jsou daleko pozitivnější a racionálnější než argumenty unionistů". Vlna občanského aktivismu v dnešním Skotsku připomíná někdejší československé Pražské jaro, kdy se lidi taky vzájemně zastavovali na ulicích a vášnivě mezi sebou diskutovali o tom, co udělat.

Aktivisté za skotskou nezávislost - možná poněkud idealisticky - doufají, že v nezávislém Skotsku vytvoří samostatný, sociální, silně demokratický stát (jeden debatér například prosazoval myšlenku častých internetových referend, aby občané rozhodovali v novém Skotsku skoro o všem). Doufají, že je to konec nerovného, imperiálního Spojeného království a případ jejich nové republiky povede k oživení demokratismu i v ostatních částech Velké Británie a v Evropě.

0
Vytisknout
7663

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014