Greenpeace odhaluje další výzvy pro skutečně zelenou elektroniku

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Greenpeace ČR

Apple je zeleným lídrem v oblasti spotřební elektroniky. Celé odvětví ale stále čelí masivní výzvě, jak snížit svou ekologickou stopu a zajistit budoucnost bez toxických látek.

Nová studie Greenpeace: Green Gadgets: Designing the future (pdf), hodnotí trh s elektronikou a jeho pokroky v přístupu k problémovým oblastem jako je eliminace nebezpečných chemikálií, či využívaní energie z čistých zdrojů. Studie také upozorňuje na největší výzvy pro celé odvětví. Se stále se zvětšujícím prodejem elektroniky, který v roce 2014 dosáhl 2,5 bilionu produktů, je nezbytné, aby firmy jako Apple, Samsung a Dell začaly jednat a zamezily narůstajícím ekologickým dopadům výroby elektroniky.

Zpráva Greenpeace se zaměřuje na tři klíčové oblasti: eliminaci nebezpečných látek, zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů a vybudování udržitelného dodavatelského řetězce. Polovina trhu s mobily - značky - Samsung, Apple a Nokia, je vyráběna už bez nejnebezpečnějších chemikálií: Polyvinylchloridu (PVC) a bromovaných zpomalovačů hoření. Ale pouze Apple je jediným výrobcem počítačů, který nepoužívá tyto prvky v žádném ze svých produktů a nedávno ohlásil slibné kroky na další snížení chemikálií ve své produkci.

Celkově se firmám vyrábějícím elektroniku nedaří snižovat svoji uhlíkovou stopu. Výroba telefonů, laptopů a dalších přístrojů vyžaduje velké množství energie a navíc se dost často odehrává ve východní Asii, kde je energie nejčastěji vyráběna z uhlí. Některé firmy jako Lenovo a Huawei udělaly první krok, když instalovaly solární panely na čínské továrny. Nejdále je opět Apple, který plánuje vybudování první továrny na obrazovky na iPhone, která bude fungovat 100% na obnovitelné zdroje. Pouze ambiciózní cíle na rozšíření využití obnovitelné energie sníží uhlíkovou stopu našich elektronických přístrojů.

0
Vytisknout
5503

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014