Zdražující dolar může vyvolat útěk od rublu

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Perspektiva dalšího oslabování rublu může zcela změnit vztah Rusů k národní měně. Ještě před rokem bankovní vklady v rublech skýtaly šanci na výnos. Dnes je však situace zcela změněná - i držení nejvýnosnějších rublových depozit postrádá veškerý smysl. Autoritativní ekonomové očekávají příští rok oslabení rublu o 10-15%. Pokud jsou tyto prognózy správné, výnosy lze získat pouze z valutových vkladů.

Oficiální kurs rublu k dolaru k dnešnímu dni činí 38,7 ku 1. Za jeden jediný den vzrostl o 70 kopějek. V samotných výkyvech není nic strašného, ale nebezpečí spočívá v tom, že s výhledem na příští rok či dva není vidět žádné důvody k zastavení tohoto klesajícího trendu.

Napřesrok Rusko bude čelit nedostatku valutových příjmů (deficit by se mohl pohybovat kolem 20 miliard dolarů) a bude nuceno devalvovat rubl kvůli omezení importu.

Rublové vklady po započtení inflace a devalvace budou s nejvyšší pravděpodobností přinášet záporný výnos. Pokud rubl ztratí více jak 7% hodnoty, bude podle experta Centra strukturálních výzkumů Gajdarova institutu Michaila Chromova výhodnější ukládat ve valutách. Výjimkou by mohly být dlouhodobé vklady.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9479

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014