Konspirační teorie bývaly doménou excentriků. Nyní jsou jimi zaváděni i rozumní lidé

17. 9. 2014

čas čtení 6 minut

42% Skotů ve výzkumu sdělilo, že se domnívají, že vláda patrně skrývá tajné ropné pole nedaleko Shetlandských ostrovů. Je mnoho rozumných důvodů, aby Skoti ve čtvrtek hlasovali pro nezávislost, ale tajné ropné pole u Shetland k nim nepatří, píše Dorian Lynskey.

Příběh začal, když David Cameron v červenci provedl krátkou neokázalou návštěvu Shetland, zjevně aby oznámil dohodu o energii pro domácnosti, ale ve skutečnosti, říkají zvěsti, aby prozkoumal nové ropné pole v Clair Ridge, tak cenné, že by mohlo znamenat nevýslovné bohatství pro nezávislé Skotsko. Teorie, která se mezi nacionalisty rozšířila jako infekce, tvrdí, že objev pole byl utajen, protože jinak by ovlivnil referendum.

To je odvážné tvrzení, ale neomezuje se na sériové konspirační teoretiky. Minulý týden průzkum YouGov provedený mezi 1 084 Skoty a zveřejněný Buzzfeedem zjistil, že 42% věří, že teorie o Clair Ridge je "zřejmě pravdivá", když 26% souhlasí s tvrzením, že MI5 patrně spolupracuje s britskou vládou, aby zabránila nezávislosti. Samozřejmě, nemohu vyvrátit existenci ropného pole. Můžu říci, že pro to neexistují důkazy, poukázat na to, že takový komplot by vyžadoval takovou míru ambice a mazanosti, jakou kampaň proti nezávislosti dosud neprokázala, a ptát se, proč by Cameron zničil své krytí tweety a fotografiemi sebe sama, jak hladí shetlandského poníka. Ale nemohu dokázat, že to pole neexistuje. Taková je magie konspiračních teorií.

Už nepomáhá psát o konspiračních teoreticích jako o zvláštní skupině excentriků. Spíše je konspirační myšlení spektrem, jež ve stále větší míře zahrnuje mnoho lidí, kteří se považují za dobře informované a duševně vyrovnané. Nemusíte hledat příklady; vyskakují samy neustále ze sociálních médií. Nedávno někdo pověsil ke statusu přítele na Facebooku komentář tvrdící, že Islámský stát byl vytvořen CIA a že videa stínaných rukojmích byla zfalšována. Byl si tím velmi jistý.

Konspirační teorie na sociálních médiích obvykle nabývají formy obrázku s dramatickým tvrzením a několika nezdrojovanými a/nebo neprůkaznými fakty, podporujícím čtenáře, aby to sdíleli a připojili se tak k armádě nebojácných hledačů pravdy, kteří vyzráli na autority. Možná jste viděli nedávný příklad, který tvrdil, že BBC stáhla Jeremyho Bowena z Gazy, protože je příznivcem Hamasu, ačkoliv Bowen byl prostě na dovolené.

Toto léto se svou hororovou hostinou poslalo stroj na konspirační teorie do nadměrných obrátek. Ukrajina sestřelila let MH17, aby získala sympatie a démonizovala Rusko. Islámský stát byl vytvořen americko-sionistickým spiknutím s kódovým jménem Sršní hnízdo, aby destabilizoval region a ochránil Izrael. Vlády plánují karanténu pro celá města pod hlavní namířené pušky, pokud se bude epidemie eboly šířit.

Existují velmi dobré důvody být skeptický ohledně motivů a pravdomluvnosti západních vlád a médií, do určitého bodu. Ale ti kdo automaticky zpochybňují BBC a CNN jsou pozoruhodně důvěřiví, když přijde na jiné zdroje. Přinejlepším to znamená retweetnout nezdrojovaný mem bez kontroly toho, zda je pravdivý; přinejhorším to znamená souhlasit s propagandou. Nejdivočejší teorie o MH17 a Islámském státě nepocházejí od odvážných klávesnicových bojovníků, ale z ruských a íránských státních médií.

V atmosféře (pochopitelného) antipolitického, antielitistického sentimentu jsou teorie, které odporují mainstreamovým názorům, považovány za spíše pravdivé, než naopak, a žádné množství dat nebo popírání je nemůže potlačit. Ale logika je chybná. Skutečné skandály obvykle vyrůstají z arogance, nekompetence a krátkodobého pohledu, ne z labyrintových spiknutí vyžadujících celoživotní diskrétnost stovek spiklenců. Příznivci Noama Chomského hlasitě oponují konspiračním teoriím, protože odvádějí hněv, který by měl být zaměřen na skutečné zločiny a klamy, a kanalizují jej do fantazií. Tyto fantazie nejsou neškodné. Nepodložená víra, že dětské očkování může způsobit cokoliv od alergií až po autismus, je konspiračním myšlením, protože vychází z podobného podezření běžného vědomí a dělá z něj závěr, že úřady buď zlomyslně, nebo z nedbalosti, ohrožují děti.

Protivakcinační hnutí se rozšířilo mezi vzdělané, pokrokové rodiny. V nedávné zprávě Hollywood Reporter zjistil, že nedůvěra k farmaceutickým společnostem a "arogantnímu" medicinskému establishmentu se spojila s oceňováním nezávislého úsudku a alternativní medicíny, čímž vznikla antivakcinační vlna s vážnými důsledky pro veřejné zdraví. V knize o vakcinační kontroverzi Virus paniky novinář Seth Mnookin lituje "názoru, že naše pocity jsou spolehlivějším barometrem reality, než fakta".

Upřednostňování pocitů před fakty je fundamentální provozní princip konspiračních teorií. Nejpilnější teoretici mají balíky dat podporující jejich kauzu, ale ta byla vybrána na základě potvrzovacího zkreslení (confirmation bias) a přesvědčení je příliš silné, než aby bylo změněno protichůdnou informací. Jakmile věřící objevil dost stejně smýšlejících, ať už u brány hollywoodské školky, nebo ve facebookovém vlákně, vytvořili si sebepotvrzující bublinu, kterou pravda nepronikne.

Pro kohokoliv, kdo nezašel za bod nenávratu, je jediným protijedem být stejně tak skeptický k alternativním zdrojům, jako k oficiálním, a strávit pár minut kontrolou fakt, než sdílíte svůdně dramatický mem, jenž se zdá správný prostě jen proto, že potvrzuje předsudky. Konspirační teorie předstírají, že jsou cestou k pravdě. Častěji ale představují zátaras.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8725

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014