Ukrajina a EU, aneb Třetí vzadu

17. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou je výzvou Rusku. Brusel a Kyjev teď musejí prokázat značnou citlivost, píše Christoph Hasselbach.

Obě strany už před rokem jednou tohoto bodu dosáhly. Asociační dohoda byla hotova, čekala na podpis.

Ale v poslední minutě ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zařadil zpátečku. Moskva hrozila vážnými ekonomickými důsledky, pokud opravdu podepíše, zatímco ho souběžně "motivovala" významnou půjčkou pro těžce zadluženou zemi, pokud se přidá k Rusku. To se Janukovyčovi velmi hodilo, ale rozhněvalo to jeho spoluobčany a nakonec po týdnech protestů ho to stálo prezidentský úřad.

Nyní je jeho následník Petro Porošenko lapen v podobné smyčce. Aby pacikoval Rusko, požádal EU o odklad dohody o volném obchodě, která je spojena s dohodou o partnerství. Věří, že by se mezitím vztahy s Ruskem mohly uvolnit.

Ale právě tento odklad vyvolává v mnoha Ukrajincích dojem, že jejich prozápadní prezident je zradil; mohou brzy vyjít do ulic, aby protestovali. Ale v zásadě ukrajinské vedení nemá na výběr. Země je ekonomicky v ubohém stavu. Rusko ji okamžitě může srazit na kolena. K tomu přidejte vojenskou situaci: Anexe Krymu ukázala, že při vhodné příležitosti se ruský prezident Vladimir Putin nerozpakuje připojit cizí území. Ruští vojáci jsou již rozmístěni na východní Ukrajině. Takže cesta Ukrajiny k EU se doslova odehrává na hrotech ruských zbraní. Ekonomické výhody budou zjevné teprve dlouhodobě, zatímco ruská retribuce má okamžitý účinek.

A jaká je alternativa? Jistě ne členství v Eurasijské ekonomické unii, přinejmenším ne dobrovolné. Uvnitř unie Rusko operuje hlavně s hrozbami; Moskva může poskytnuté výhody kdykoliv zrušit, jedná náhodně a pokud na to přijde, vezme si, co chce - viz Krym. EU teď zrovna nepřipomíná ráj, ale alespoň lidé mají představu, jak sbližování s ní funguje.

Ukrajina se nicméně členem EU nestane a je nepravděpodobné, že by k tomu v blízké budoucnosti kvůli sousedství s Putinovým Ruskem došlo. Může Rusko diktovat, o které aliance Ukrajina usiluje? Samozřejmě, že ne. Nicméně jen blázen by ruský faktor ignoroval. V sázce je příliš mnoho.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10072

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014