Separatisté málem zvítězili. Jednoho dne se vrátí

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Byly to ženy, které zachránily Spojené království

Bitevní pole po skotském referendu je stále ještě plné zvučných poučení, píše v deníku Guardian Martin Kettle. Vítězství unionistů bylo sice těsné, přesto ale rozhodné. 55-45 procent. To není pro unionisty tak dobré, jak to vypadalo ještě před dvěma měsíci. Zadruhé, byly to ženy, které zachránily unii. Při hlasování byli muži rozhodně pro samostatné Skotsko. Kampaň za skotskou nezávislost byla především kampaň mužů. Muži se chtěli rozejít se Skotskem, v němž žijí. Ženy to nechtěly. Zatřetí, do značné míry to bylo také třídní hlasování. Bohatší Skotsko hlasovalo pro unionisty, a tak unionisté si vedli velmi dobře v mnoha oblastech, které normálně hlasují pro skotské nacionalisty. Chudší, sociálnědemokratické Skotsko, hlasovalo pro samostatnost, takže Glasgow, Dundee a Severní Lanarkshire skončily v táboře separatistů.

Bezprostřední politické otázky se nyní stěhují do Londýna. Gordon Brown přislíbil minulý týden, že hned v pátek 19. září bude zahájena práce na novém decentralizovaném ústavním uspořádání Velké Británie. Tato nová ústavní dohoda musí být na stole do konce příštího měsíce. Nebude jednoduché smířit všechny zájmy - Skoty, Angličany, Severní Iry, Velšany. Ale je to epochální příležitost.

Alex Salmond a jeho Skotská nacionální strana budou ve Skotsku dál vládnout, až do roku 2016. Bude se spekulovat o Salmondově postavení šéfa strany a skotští nacionalisté se budou muset rozhodnout, zda půjdou v roce 2016 do voleb s příslibem nového referenda. Skotští nacionalisté se také musejí rozhodnout, zda budou nyní usilovat o křesla v blížících se parlamentních volbách v květnu 2015, aby tím přidržovaly nohy příští britské vlády u ohně přislíbené maximální decentralizace státu.

Aktivisté za skotskou nezávislost jsou jistě v pátek silně zdeprimovaní. Jenže ve čtvrtek se jim o fous málem podařilo zlikvidovat Spojené království. Jednoho dne, možná brzo, budou jistě zpátky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8070

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014