Je David Cameron nejhorším premiérem v britské historii?

18. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Koncem roku 2008 vznikla debata mezi americkými historiky, zda byl George W. Bush historicky nejhorším americkým prezidentem všech dob, nebo jenom jedním z nejhorších. Argumentace byla založena na Bushově zlovolné, zbytečné zahraniční válce založené na lžích, která stála tisíce amerických životů a obrovské množství peněz a zničila ubohý, postižený Irák, napsal Jean-Paul Faguet, profesor politické vývojové ekonomie na London School of Economics v deníku Independent.

S daleko delší historií je soutěž o nejhoršího premiéra Velké Británie přísnější. Ale současný britský premiér je odpovědný za celou řadu činů, které je těžko překonat. David Cameron je na pokraji toho, že přijde o Skotsko, načež bude muset jeho konzervativní vláda dohlédnout na rozpad Spojeného království. A pak, poté, co prohrál toto naprosto vyhratelné referendum, bude muset vklopýtat do referenda o členství v Evropské unii, které pošetile přislíbil. A tak se David Cameron stane britským premiérem, který ztratil Skotsko a vypadl z Evropy. Jako politik bude selháním. Avšak pro Spojené království bude něčím daleko horším - historickou katastrofou.

Chybou nebylo, že připustil skotské referendum o nezávislosti. To bylo pokrokové rozhodnutí, právem oslavované, uznalo demokratické právo skotského národa na své sebeurčení. Kolosální chybou však bylo Cameronovo rozhodnutí se na této soutěži osobně vůbec neúčastnit. Dal Skotům a nám všem najevo, že je mu to jedno. Měl důležitější věci na práci.

Cameron měl strávit poslední rok tím, že dokáže skotským voličům, že on, vláda a britští občané Skotsko milují, váží si ho, respektují jeho historii, jeho obrovské příspěvky znalostem, průmyslu, umění. Argumentovat se dalo lehce. Měl vytvořit pozitivní, inkluzivní kampaň naděje a možností, která by přesvědčila politiky, usilující o nezávislost, že jde jen o sobce starající se pouze o vlastní kariéru.

Jenže Cameron referendum ignoroval a - co je horší - ignoroval i skotské občany. Poslal jiné, aby je získal na svou stranu úzkoprsou kampaní založenou na strachu, na kampani, která zajistila, že i těsné vítězství pro Unii bude pyrrhické, upírané a jen prohloubí rozhádanost na obou stranách.

V jiné zemi a v jinou dobu jeden americký prezident apeloval na své občany, když jim vysvětlil, že se nemají čeho bát, jen strachu samotného. Tím zažehl svíčku v jejich nejtemnější hodině, dal jim pocit vznešenosti a přivedl je k úsvitu. Cameron naopak řekl Skotům, že se musejí bát. Tím je ponížil. Teď mu to vrátí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9192

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014