Indie se hodlá změnit z dovozce zbraní v jejich vývozce

7. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Dovoz zbraní do Indie představuje takřka 10 % globálního importu zbraní, přičemž hlavním dodavatelem je Rusko. Nicméně Nové Dillí se nyní snaží stát se velkým exportérem zbraní do zbytku světa.


Indie si stanovila ambiciózní cíl zdvojnásobit svůj export zbraní během pěti let, když zpomalení ekonomiky zemi přinutilo omezit import.

Plán oznámil premiér Narendra Modi ve středu na zbrojařském veletrhu.

Modi prohlásil, že země již vyrábí děla, letadlové lodě a ponorky - a že podíl Indie na globálním exportu zbraní se zvýšil.

"Nyní je naším cílem navýšit obranný export na 5 miliard dolarů," prohlásil Modi na veletrhu Defence Expo v Lucknowu, hlavním městě státu Uttarpradéš. "Ti kdo se vyznají v obraně a ekonomii jistě vědí, že Indie není jen trh," dodal.

Indie je druhým největším světovým dovozcem zbraní po Saúdské Arábii a podílí se na globálním importu takřka 10 %, uvádí stockholmský institut SIPRI. Dříve zaujímala první pozici, přičemž Rusko se podílí na indických dovozech zbraní více jak polovinou. Dalšími velkými dodavateli jsou Izrael a USA.

Indické ozbrojené síly po létech zastarávání procházejí modernizací. Minulý týden předložil ministr financí rozpočet s mírným navýšením výdajů na obranu. Alokace prostředků ozbrojeným silám je přitom experty označována za "výrazně nedostatečnou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6446

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020